Івано-Франківщина у трійці найкомфортніших регіонів для ведення бізнесу

Вінницька та Івано-Франківська області визнані найбільш комфортними регіонами для ведення бізнесу в Україні.

Такі результати рейтингу Regional Doing Business 2018, розробниками якого вдруге стали Офіс ефективного регулювання (BRDO) і Спілка українських підприємців (СУП), інформує Фіртка з посиланням на НВ. Бізнес.

Так, Вінницька область набрала 334 бали, з невеликим відривом від неї Франківська – 332 бали. Третє місце дісталося Житомирщині – 313 балів. Максимальний бал, який могли отримати регіони, – 600.

Рейтинг проводився за адаптованою методологією Всесвітнього банку (ВБ) на основі опитування українських підприємців.

Оцінювалися 6 напрямів взаємодії бізнесу з владою: створення підприємства, сплата місцевих податків; отримання дозволів на будівництво; оформлення земельної ділянки під об’єкт нерухомості; приєднання до електромереж, якість електронних сервісів.

Також в цьому році доданий новий компонент – електронні сервіси, результат по якому виявився найбільш цікавим і несподіваними.

“Коли рік тому ми презентували перший рейтинг і давали рекомендації органам місцевого самоврядування щодо поліпшення умов започаткування та ведення бізнесу, ми відверто не дуже вірили в прогрес. Проте він є”, – зазначив заступник голови BRDO Денис Малюська.

Так, Вінниччина має найкращі позиції в загальному заліку. Житомирщина стала кращою зі створення підприємства, тепер вона може мотивувати підприємців переїжджати до них і відкривати бізнес. Чернігівщина готова конкурувати за об’єкти будівництва і має прогрес у відведенні земельних ділянок. А ось Харківщина і Донецький регіон виявилися найбільш лояльними до бізнесу зі сплати податків.

“Не дивлячись на позитивну динаміку, українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони, на жаль, глобальні. Перша – це підключення до електромереж. У всіх областях за останній рік ситуація погіршилася. І друга, це пайова участь, яка обросла корупційною складовою і є своєрідним “стопом” для інвестицій у сферу будівництва, особливо для іноземних інвесторів “, – зазначила керівник сектора Будівництва BRDO, віце-президент СУП Олена Шуляк.

Читайте також  Проїзд дорогою Калуш – Бурштин закриють на 22 дні: як об'їхати

Ключові рекомендації 2018 року, розроблені BRDO для регіонів:

– ввести електронне надання дозволів і погоджень через приєднання до загальнодержавних систем електронних послуг або розробки локального аналога;
– забезпечити прозорість містобудівної документації, опублікувавши її онлайн;
– приєднатися до ініціативи #StartBusinessChallenge;
– зменшити до 0 розмір пайового внеску в інфраструктуру;
– прискорити процес оформлення земельних ділянок під лінії електропередач.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.