Депортація громадян з двома паспортами: Гучна заява Клімкіна після зустрічі з Угорцями

Анонсуючи свій візит на Закарпаття, Павло Клімкін зазначав, що сподівається на відверту розмову з угорцями, а особливо важливо буде поговорити з тими українськими угорцями, чиї інтереси безпосередньо зачіпають нинішні напруженості між Будапештом і Києвом.

“Так, я дискутую з офіційним Будапештом з питань викладання державної мови, я рішуче засудив практику масової роздачі угорського громадянства (причому таємної, що мене особливо дратує), але жодних випадів проти угорської громади у мене не може бути ні на практиці, ні в теорії. Навпаки, я завжди стверджував, що немає жодних підстав звинувачувати угорців з подвійним громадянством у зраді чи сепаратизмі”, – написав Клімкін напередодні свого візиту в Ужгород у соцмережі Facebook.

Схоже, розмова таки виявилася відвертою, от тільки журналісти про це змогли довідатися тільки зі слів учасників, оскільки засідання угорці вирішили зробити закритим для ЗМІ. Медійників пустили до зали на кілька хвилин, аби фотографи і оператори змогли відзняти кілька кадрів, а далі – попросили на вихід.

“Я дещо шкодую, що зустріч з угорською громадою була закритою для преси. З одного боку, це сприяло максимальній відвертості, з іншого, краще було би зробити відкритою, бо була дуже добра і дуже чесна розмова”, – зазначив міністр.

За словами Клімкіна, в Ужгороді він спілкувався з угорцями, які казали, що вони не хочуть ставати менш угорцями, але вони хочуть вчитися, працювати в Україні. Тому, на їхню думку, українська позиція щодо Закону про освіту – правильна.

“Угорці спокійно відчувають себе вдома на Закарпатті, звісно, вони відчувають себе вдома в Угорщині. Ми хочемо зробити так, аби вони відчули себе вдома у всій Україні”, – сказав міністр.

Читайте також  “Знову клятий ковід”: після важкої боротьби з вірусом померла вагітна українка

Інше не менш емоційне питання в українсько-угорських стосунках – роздача угорських паспортів громадянам України. Тут українське МЗС запевняє: ніхто не звинувачує закарпатських угорців у тому, що вони набувають друге громадянство. І ніхто не хоче їх за це покарати. Так, друге громадянство не передбачено українським законодавством. Але і покарання за це немає.

“Тут які ідіотські міфи циркулюють: і про депортацію громадян з двома паспортами, і про те, що їх не пропускатимуть через кордон. Яка депортація? Чого не пропускати? І ці міфи далі розповсюджуються, частково вони йдуть з угорських ЗМІ. Але тим не менше, це звичайна провокація”. – запевнив Клімкін.

Але при цьому, зауважив міністр, українські закони мають бути виконані: у законі про державну службу прописано: особа з подвійним громадянством не може працювати державним службовцем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.