Спалах кору на Франківщині виник через порушення зберігання і введення вакцин, – комісія МОЗ

Комісія МОЗ України з розслідування спалаху провела перевірку у селі Петранка Івано-Франківської області. Там захворіли 53 дітей віком від 5 до 13 років. Причиною спалаху кору стала низка грубих порушень, які терміново має виправити департамент охорони здоров’я області.


Із 53 дітей, які захворіли кором, 43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні у стані середньої важкості для стаціонарного лікування. Станом на сьогодні, 8 дітей уже виписано зі стаціонару. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

За висновком комісії причиною спалаху кору в селі Петранка на Івано-Франківщині стали:
1. Велике число дітей, які не були вакциновані у попередні роки і не були включені у план вакцинації, як це рекомендував Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України.
2. Відключення електроенергії. КНП «Центр первинної медичної допомоги» АЗПСМ с. Петранка альтернативними джерелами електроенергії не забезпечений. Відключення могли вплинути на якість вакцин, які зберігалися в холодильниках закладу;
3. Порушення правил проведення профілактичних щеплень медичними працівниками та техніки введення імунобіологічних препаратів.

Також комісія зафіксувала неналежне ведення медичної документації.

“Відсутність окремих медичних документів форми 063/о та «Інформованої згоди на щеплення» від батьків при проведенні щеплень ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, які захворіли кором, – йдеться у повідомленні комісії МОЗ. – У медичних даних трьох дітей взагалі немає відміток про щеплення проти кору. Четверо вакциновані з порушенням часових вимог до щеплень – вони отримали одну з двох необхідних для захисту доз вакцини. А інформація про вакцинацію 46 дітей за календарем щеплень є неповною – у більшості випадків немає документу про згоду батьків на щеплення”.

До теми: Кір не обирає. Як у Франківську борються зі спалахом інфекції
За результатами перевірки МОЗ України зобов’язало Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА терміново вжити заходів для усунення недоліків в «Центрі первинної медичної допомоги» АЗПСМ Петранки. Зокрема:

Читайте також  Відключення електроенергії у жовтні: українцям пояснили, чого чекати

• негайно взяти на облік усіх дітей, які пропустили щеплення за календарем і провести відповідні щеплення;
• налагодити ефективне зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга – за підтримки місцевої влади забезпечити альтернативні джерела електропостачання на випадок відключення електроенергії;
• організувати додаткове навчання для фахівців, які проводять щеплення;
• налагодити систему обліку проведення щеплень і посилити виконавчу дисципліну щодо дотримання вимог ведення медичної документації.

“На жаль, зазначені недопрацювання на місцях можуть звести нанівець всі зусилля, які вживаються на національному рівні для захисту дітей від інфекційних хвороб, яких можна запобігти проведенням імунопрофілактики”, – повідомляють у МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я ще раз нагадує, що кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.