В Україні водії сплачуватимуть податок за власний автомобіль?

Збирали роками, позичали, кредит брали, а все це для того аби купити автомобіль. Адже у наш час чотирьохколісний – це розкіш, навіть за простий вітчизняний автомобіль доведеться викласти кругленьку суму. Та ще й незабаром за нього доведеться щороку платити, якщо вашій машині більше п’яти років. Такі зміни депутати внесли до законопроекту №8487. Поки це тільки на папері, проте перше читання закон уже пройшов.

Що ж очікувати власникам авто? Адже в середньому у більшості українців автомобілі далеко не новенькі. Зазвичай вік авто 10,15,20 років і то вважається нормальним. Адже більшість пересічних громадян не можуть собі дозволити купити нове авто за кільканадцять тисяч доларів. Проте уряд хоче, аби податок платили всі у кого є транспорт: чи то автобус, легковик або мотоцикл. І не важливо, скільки коштує транспортний засіб.

Поки транспортний податок повинні платити власники “елітних” авто. Щороку до держбюджтеу вони повинні сплачувати 25 тисяч гривень. Податком на перші п’ять років обкладаються нові автомобілі, якщо вони дорожче 375 мінімальних зарплат – це 1 млн 396 тис. грн.

Ймовірно, що кругленькі суми за свої автівки віддаватимуть й інші громадяни. Для цього розробили спеціальну формулу розрахунку.

Тобто, як це працює. Якщо у вас автомобіль на бензині з двигуном 2200 см³ і йому більше п’яти років від дати виробництва до вас прийде платіжка від фіскальної служби на суму 660 гривень. І так щороку сума буде збільшуватися. Приміром на сьомий рік – це буде вже 1320 грн. А за старий автомобіль на бензині, якому 19 років з двигуном 1300 см ³, доведеться щороку платити 10 920 гривень. Якщо говорити про дизель – десятирічне авто з об`ємом двигуна 3000 см³ обійдеться власнику в 9000 гривень щорічно.

Читайте також  "Штам "Дельта плюс" навмисне цілить у ніжні і здорові тіла, симптоми не поступаються "тортурам"": інфекціоністка про вірус

На щастя, такі зміни тільки у майбутньому і тільки після того як зміни до законопроекту затвердять у другому читанні. Наразі депутати його ухвалили у першому читанні. Тому є шанси, що до остаточного затвердженнями політики не дійдуть, як і більшості випадків, або введуть нові зміни, варто сподіватися на кращі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.