Зруйнувати не можна зберегти: на Прикарпатті поволі руйнується районна лікарня

У селищі Солотвин Богородчанського району мешканці стурбовані, що їхню лікарню можуть закрити.
Солотвинська районна лікарня обслуговує 14 сіл, 30 тисяч населення, в радіусі 25-ти кілометрів. Населення стурбоване, адже є хронічно хворі, які кілька разів на рік лікуються у тутешньому стаціонарі. А до районної центральної лікарні у Богородчанах добиратися приблизно 20 кілометрів. Журналістка WestNews вирішила дізнатись у головного лікаря Манолія Піцуряка, чи насправді заклад закриють, які відбуватимуться зміни та чи можливо призупинити руйнацію лікарні.

Як зазначає головний лікар, наразі у медичному закладі нараховується 105 ліжкомісць.

“Закрити лікарню не можуть, але ситуація в тому, що лікарів сімейної медицини, дільничих педіатрів, терапевтів, акушерські пункти, лікарські амбулаторії ми передаємо в новостворений центр, який буде базуватися в Богородчанах. Оскільки з лікарні виходять 18 лікарів даної практики, то я можу сказати, що це перший крок до руйнації, скорочення. А потім в перспективі з повноцінної лікарні, де є хірургія, роддом, терапевтичні, травматологічне і туберкульозне відділення, вона перетвориться в лікарню, де є 40-50 ліжкомісць. Закриття не буде, але лікарня руйнується,” – наголосив Манолій Піцуряк.

Рішення про створення центру первинної медичної допомоги прийняли 28 вересня під час першого засідання чергової ХХ сесії Богородчанськогої районної ради. Депутат районної ради Тарас Конечний запропонував поставити другим питанням порядку денного питання «Про недопущення закриття Солотвинської районної лікарні». Районні обранці одностайно підтримали пропозицію. З поправкою у назві, за пропозицією депутата Романа Дидича, підтримали рішення «Про недопущення закриття Солотвинської районної лікарні та Богородчанської центральної районної лікарні». Голова районної ради Михайло Головчук наголосив, що потрібно спільно зробити все для того, щоб зберегти Солотвинську районну лікарню, яка протягом багатьох років надавала послуги жителям гірських сіл.

Читайте також  На Київщині масове отруєння дітей, десятки вже в лікарні

Питання «Про створення комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної допомоги» Богородчанської районної ради Івано-Франківської області» викликало жваву дискусію, оскільки депутатів районної ради занепокоїло питання подальшої життєдіяльності закладів охорони здоров’я району. Рішення підтримали 25 депутатів, йдеться на сайті Богородчанської районної ради.

“Щодо рішення, яке прийняли на сесії районної ради – тобто лікарі будуть базуватись у нас (ред. – Солотвинська районна лікарня), але входитимуть в Богородчанське підприємство. Звичайно, це ламає структуру. З 18-ти чергових лікарів залишилось 12. А це треба 40 чергувань закрити в місяць. Лікарня потужна, представники районної влади вирішили, що так буде краще. Питання про закриття наразі не розглядається, але стоїть питання руйнації лікарні,” – каже головний лікар Солотвиньскої лікарні.

Зараз в лікарні нараховується більше 350-ти штатних працівників. Проте за словами головного лікаря, з 1 листопада лікарня передає 102-ох працівників у новостворений центр первинної медичної допомоги.

“Ми будемо розробляти штатний розпис на рік. Подивимся, яке фінансування є, і частина буде скорочуватись. У перспективі у нас зменшиться кількість лаборантів, можливо медсестер. Але якщо ми передамо туберкульозне відділення на область, де його не хочуть брати, то є два варіанти. Один з них – ліквідація відділення, за таких умов 30 чоловік буде звільнено,” – розповідає Піцуряк.

Головний лікар намагається боротись за те, щоб лікарню якнайменше торкнулись зміни, адже вважає сам заклад досить потужним.

“Зараз лікарня залишається і нікуди не дівається, більші чи менші зміни в закладі відбуватимуться поступово. Одного року одне забереться, наступного – інше. І на протязі трьох-чотирьох років лікарня може повністю змінитись,” – додає Манолій Піцуряк.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.