“Забрали квартиру і вимагають гроші”: українці залишаються без житла

“Забрали квартиру і вимагають гроші”: українці залишаються без житла.

У Києві недобросовісні забудовники нав’язують мешканцям свої керуючі компанії, встановлюють завищені тарифи і загрожують відібрати житло. Так, власники квартир в ЖК “Кришталеве джерело”, які відмовилися підписувати договір із “золотим ЖЕКом”, залишилися на вулиці. Кілька днів тому суд прийняв рішення відмовити Ярославу Осадчему в його позові і зайняв сторону забудовника. Під приводами, що чоловік сам відмовився підписувати акт, його квартиру перепродали. І замість витрачених на житло $ 62 тис. в результаті різниці в курсах повернуть всього лише $ 13 тис. Цих грошей не вистачить навіть на кімнату в гуртожитку.

Однак, з проблемами зіткнулися і ті мешканці “Кришталевих джерел”, які погодилися підписати договір з нав’язуються забудовником ЖЕКом. За їх словами, за обслуговування будинку приходять завищені платіжки, а за найменшу заборгованість їм відключають воду.

Все життя отримувати білу зарплату, 20 років збирати на квартиру, заплатити за житло в новобудові і залишитися ні з чим – так Ярослав Осадчий описав інвестицію в ЖК “Кришталеве джерело”. Підрядником в будівництві виступило ТОВ “Гідроніж-буд”, а фінансування проходило через компанію “Прайм”. Перший “сюрприз” стався, коли мешканцям видавали акт прийому-передачі житла. “Ключі і документ видавали тільки після підписання договору з ЖЕКом”, – розповідає мешканка ЖК Оксана Пархоменко.

Коли інвестори почали розбиратися, що за документ їм пропонують підписати, виявилося, що договір з приватною конторою підписують на 15 років. Сам документ не відповідає прийнятим стандартам. Мешканці пішли зі скаргами до Мінрегіонбуду. Там сказали “договір не типовий, можете не підписувати”. Однак забудовник наполягав: ключі отримають тільки ті, хто підпише договір.

Більшість мешканців з такою вимогою погодилося. А ось Ярослав Осадчий та Вікторія Григор’єва почали вимагати привести документ у порядок. “Їх за це і покарали”, – впевнена Оксана Пархоменко. Як написав Ярослав на своїй сторінці в соцмережі, забудовник надсилав порожні листи і не запрошував на підписання акту прийому-передачі. Так тягнули кілька місяців, а потім заявили – інвестор два місяці не з’являвся, тому квартиру від нього “відкріпили”.

Читайте також  Доведеться сплатити до 34 тисяч: Українців можуть покарати штрафами на Новий рік

“Як виглядає дно? Дно виглядає так: ти разом з сім’єю 20 років заробляєш на квартиру, працюючи “в білу”, сплачуючи всі податки, і таки заробляєш на її половину. Після чого позичаєш у знайомих ще стільки ж, і відносиш гроші забудовникові (уточнюю: через ФФБ, а то знову почнеться), в еквіваленті $ 62 тис. З хвилюванням (а то знаємо, якими є наші закони і їх виконання) чекаєш рік, поки будинок добудують і введуть в експлуатацію. Але після введення будинку, квартиру тобі не віддають три місяці з обґрунтуванням “вам подзвонять”. Потім передача ніби як починається, і твої сусід і, яким таки подзвонили, повідомляють, що приймання квартири обросла подробицями – акти нікому не дають на підпис, поки ти не підпишеш драконівський договір з “кишеньковим” ЖЕКом”, – описує ситуацію Ярослав Осадчий.

Де забрати документи інвесторові не повідомили, надсилали порожні листи і телеграми без адреси. В результаті через два місяці забудовник нібито законно відмовив у заселенні. Мовляв, самі не захотіли. Гроші вирішили повернути. Але якщо за старим курсом платили $ 62 тис., то повернуть лише $ 13 тис.

Ярослав звернувся в ЗМІ і почав скаржитися на компанію. Але і тут його вирішили покарати – забудовник подав до суду і вимагає компенсації у вигляді мільйонів гривень за заподіяну шкоду.
“Забудовник, за словами якого я “ухилявся” від підписання акта прийому-передачі, тепер хоче отримати з мене мільйони гривень”збитків”, які я “заподіяв”, поділившись про те, що написано вище, з представниками ЗМІ. Спочатку мова йшла про мільйоні грн. “збитків” за січень 2016, але цього мало – вони тепер хочуть експертизу за півроку, щоб встановити “реальні втрати”, – пише Ярослав.

Читайте також  "Вони знають, що ми знаємо, що вони знають": Арестович розповів про невелику військову таємницю

“Тепер хоче отримати з мене мільйони гривень” збитків “, які я” заподіяв “, поділившись про те, що написано вище, з представниками ЗМІ”, – пише Ярослав.

І що цікаво, суд зайняв позицію забудовника. Мовляв, акт протягом двох місяців не підписали, значить, квартиру не видали по закону. Зараз, як розповідають мешканці ЖК, в ній вже роблять ремонт нові власники.

Два інвестора залишилися без квартир, а іншим довелося миритися з приватним ЖЕКом “HOLD GROUP”. І тут виявилося, що платити за утримання будинку та прибудинкової території доводиться за завищеними тарифами, розірвати договір з компанією не можна, додатково вимагають платити за парковку і охорону, а якщо є борги, наприклад, за стоянку – в квартирах відключають воду.

Оксана Пархоменко разом зі своїми сусідами подала в суд на ЖЕК і спробувала розірвати договір. На наступний день її машину спалили (це було ще в кінці травня). Зараз жінка скаржиться: тарифи постійно підвищують, вибрали “липове” ОСББ, голови якого мешканці жодного разу не бачили, охорона працює погано, але від послуг відмовитися не можна.

В середньому в Голосіївському районі, згідно з даними інформаційного порталу domik.ua, утримання будинку та прибудинкової території обходиться в 5,88 грн за квадрат. Мешканці “Кришталевих джерел” платять на 57% більше – 9,25 грн за квадрат. Плюс по 120 грн з кожної квартири вимагають за охорону.

До речі, HOLD GROUP, згідно з реєстром юридичних осіб, керує Віталій Бурковський. Він також має відношенню до десятку подібних контор – обслуговуючим кооперативам “Хвиля плюс”, “Зоряний шлях”, “Інтербуд ТМ”, “Буд-Транс” і т.д. У реєстрі вказано контактний номер телефону Бурковського. За вказаним номером телефону пообіцяли передзвонити і надати коментар, однак дочекатися дзвінка так і не вдалося.

Читайте також  Івано-франківська поетка Аля Гулієва – переможниця Міжнародного поетичного конкурсу «Гайвороння» – презентувала свою книжку поезій «З Нерва»

Юрист Олександр Плахотник коментувати рішення суду у справі Ярослава Осадчого відмовився, посилаючись на професійну етику, однак при цьому зазначив: подібна схема з нав’язуванням приватних ЖЕКів – досить поширена практика.

“Будинок знаходиться у спільній власності мешканців. Ніхто не має права нав’язувати керуючу компанію. В такому випадку, як я розумію, створили свій ОСББ, який і визначив керуючу компанію. Всі мешканці, можливо, під тиском, але підписали договори. Зараз потрібно в судовому порядку розривати угоди і шукати іншу керуючу компанію. Якщо ОСББ не проводить збори і існує тільки на папері, також потрібно доводити його фіктивність”, – упевнений Плахотник.

Правда, суди можуть тягнутися роками, а тим часом всі мешканці зобов’язані платити ЖЕКу. Наприклад, за квартиру в 80 кв.м щомісячний платіж складе близько 860 грн (120 грн охорона плюс 740 грн утримання будинку та прибудинкової території). В результаті забудовник не просто продав квартири, а й отримав невичерпне джерело прибутку. Щомісяця сотні мешканців віддають десятки тисяч гривень за послуги, від яких за договором не можуть відмовитися.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.