Українцям можуть дозволити їздити без прав і страховки: що потрібно знати щоб не отримати штраф

В Україні водіям можуть дозволити при управлінні транспортним засобом не мати при собі права і страховку.

Деталі відповідного законопроекту №9105, зареєстрованого у Верховній Раді, розкрила співавтор ініціативи, народний депутат від БПП Ірина Суслова.

“Кожен представник правоохоронних органів сьогодні має планшет, особливо ті, які працюють на дорогах. Вони мають доступ до бази даних. Вбиваючи моє ім’я, вони розуміють, чи є у мене права, чи маю я право керувати транспортним засобом, чи маю я страховий поліс і чи є поліс у авто, на якому я пересуваюся”, – розповіла депутат.

Суслова навела приклад 2011 року, коли в Україні дозволили керувати транспортним засобом без генеральної довіреності: “Теж казали, що будуть шахрайські махінації, але наскільки це спростило життя людям!”

“Ти маєш техпаспорт. Якщо авто викрали, воно числиться в угоні, воно є в базі. Якщо тебе зупиняє поліція, то не через те, що в тебе є або немає техпаспорта, а є орієнтування по номерах на твій транспортний засіб. Якщо авто не в угоні, то техпаспорт на будь-яку людину дозволяє тобі керувати цим авто”, – зазначила вона.

“Якщо я їду на авто, мене зупиняє поліцейський, але я не маю прав, забула вдома… Поліція зупиняє, ти кажеш – я така-то персона, мій номер ідентифікаційного коду такий-то. Або надаєш паспорт, або говориш номер страхового поліса. Вони можуть перевірити, чи є у тебе права, чи можеш ти керувати транспортним засобом. Вони можуть перевірити за номером автомобіля, чи має транспортний засіб обов’язкову страховку. Також вони можуть перевірити, чи числиться транспортний засіб в угоні”, – пояснила Суслова.

На думку нардепа, нинішні правила лише ускладнюють життя водіям: “До мене зверталися кілька моїх знайомих. Вони кажуть – чому так? Я забула права вдома, різні бувають обставини в житті. Мене зупиняють, принижують, забирають машину, якщо немає людини, яка може пересісти за кермо”.

Читайте також  Повістки обіцяють вручати скрізь без винятків: в Україні триває загальна мобілізація

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.