Бюджет 2019 торкнеться кожного: що буде з цінами, податками і курсом долара

Українці вже в наступному році платитимуть податки за посилки вартістю понад 100 євро. При цьому загальне зростання цін може становити 7,4%, а мінімальна зарплата залишиться на рівні нижче реального прожиткового мінімуму.

OBOZREVATEL зібрав головні нововведення законопроекту, які вплинуть на життя усіх українців.
Доведеться платити більше за посилки

З наступного року українці повинні будуть платити ПДВ за посилки, отримані з-за кордону за умови, що їхня вартість вище 100 євро (зараз — 150 євро). Відбуватиметься це таким чином: якщо ви купили, наприклад, на eBay, куртку вартістю 200 євро, перед тим, як отримати її, доведеться заплатити податки й прийти на пошту з квитанцією.

Таким чином народні депутати запропонували боротися із продавцями в інтернет-магазинах, які спеціально ділять свої замовлення, щоб не платити податок.

Але рішення торкнеться і простих українців, які багато витрачають у мережі. До слова, нововведення прийняли для “стабілізації бюджету”. Додаткові доходи від такого кроку заклали в дохідну частину головного фінансового документа країни.

Курс гривні в бюджеті — 29,4 грн/$

Виходячи з такого курсу, Кабінет міністрів порахував прибутки від зовнішніх запозичень, акцизів, які сплачуються у валюті. Правда, це не означає, що прогноз виявиться вірним. Як показала практика минулих років, реальна вартість валюти може виявитися як вищою, так і нижчою прогнозного рівня.

Для прикладу, в бюджеті на цей рік передбачено, що до кінця року долар коштуватиме більше 30 грн/$. При цьому більшість експертів вважає, що в грудні такої девальвації чекати не варто і гривня виявиться міцнішим закладених прогнозів.

Подорожчають цигaрки

Парламент остаточно ухвалив рішення прискорити процес подорожчання акцизів на тютюнові вироби. Спочатку планували, що він збільшиться на 20% (пропорційно дорожчає і пачка), тепер же хочуть додати до цієї цифри ще й рівень інфляції (9%). У результаті в 2019-му курці в середньому заплатять на 3,5 грн/пачка більше.

Читайте також  В Україні можуть зобов'язати всіх користувачів мобільного зв'язку реєструватися за паспортом

Як вже повідомлялось, за декілька років середня вартість пачки перевалить за 100 грн.

Мінімальна зарплата в Україні збільшиться один раз і всього до 4173 грн — у січні 2019-го. За підрахунками Міністерства соціальної політики, вже зараз фактичний прожитковий мінімум на працездатного — 4200 грн. Тобто ті, хто працює за мінімалку, фактично за цим критерієм перебуватиме за межею бiдності.

Така ж ситуація і з пенсіонерами. Фактичний прожитковий мінімум для непрацездатного нині — 2766 грн. А мінімальна пенсія до кінця наступного року, згідно з прийнятим документом, досягне всього 1638 грн.

Така інфляція закладена в бюджеті України на наступний рік. Цей показник буде меншим, ніж у цьому році (приблизно 9%), проте все ще значно вище, ніж показник, до якого прагне Національний банк — 5%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.