Боєць з Франківщини перебуває в СІЗО разом з “сєпарами”, яких затримував, – деталі справи Романа Ілитчука

У п’ятницю, 20 травня, в Артемівському міськрайонному суді відбувся розгляд апеляції на міру запобіжного заходу Роману Ілитчуку з Франківщини, розвіднику 17 бригади. Йому світить до 15 років ув’язнення за те, що намагався втихомирити п’яного міліціонера. За результатами слухання, Артемівський суд виніс рішення залишити Романа під вартою.
13244899_1147336055298548_419305717446051578_n-e1463738876965

Як розповіла “Репортеру” журналіст Ольга Решетилова, суд більше нагадував фарс. Апеляцію розглядають судді Поварніцин, Гусєв і Савкова, які живуть в Донецькі і Горлівці, що теж не сприяє їх об’єктивності. Зокрема суд не долучив до матеріалів справи клопотання захисту, яких було багато. Долучили тільки нагородний лист про те, що міністр оборони Степан Полторак нагородив Романа знаком пошани і клопотання командира 57-ої бригади про те, що він готовий взяти Романа на поруки.

“Нагадаю, що була бійка. Місцеві міліціонери фактично вбивали двох айдарівців. Справді була загроза їх життю. І Роман фактично їх врятував, – розповіла Ольга Решетилова. –  Однак, ці дві справи про те, що Роман стріляв в повітря і під ноги, і про те, що били Айдарівців,  не об’єднують в одне провадження. Їх розглядають як дві різні справи.  Суд також відмовився долучати до матеріалів цієї справи протоколи допитів потерпілих айдарівців і відмовився їх заслухати в суді. Тобто вони приїхали, їх командир 24-го батальйону ЗСУ відпустив, вони тут два дні були, бо суд перенесли, і суд відмовився заслухати їх як свідків, хоча вони могли пояснити причини чому це все трапилося”.

За словами Олі, слідство надає в якості свідків і опитує тільки тих, хто свідчить проти Романа.

“Це якісь місцеві “баришні”, які того вечора були п’яні в “Бродвеї”, які ніби бачили що відбувалося. Це міліціонери, які брали участь в бійці. Інші свідки в матеріалах справи не проходять, – пояснила Ольга Решетилова. –  Хоча там були волонтери з Вінницької області, до них взагалі ніхто не звертався. Прокуратура і суд працюють за одне. І слідчий Косаковський, від мене втік, ніякі коментарі не дає. Ми не можемо з’ясувати чому ці два провадження не об’єднують в одне. Суд порадившись на місці відмовив у долученні. Ніяких пояснень немає.”

Ольга Решетилова стверджує, що у Романа бойовий дух на високому рівні. Він розуміє прекрасно, що справа стосується не тільки Романа, а й командира батальйону. Проти комбата вже відкривали кримінальні провадження, каже Ольга. 17-ий батальйон за півтори року в АТО стримав багато протестів, боровся з контрабандою, Роман затримував “сєпарів”, які зараз разом з ним знаходяться в СІЗО. Тож, вважає Оля, це все не випадково.

Читайте також  Масштабна ДТП у Рогатині: зіткнулося дві «фури» та два мікроавтобуси

“У військового прокурора Мозгового, за нашими спостереженнями, на лиці написана ненависть до представників ЗСУ, – додала Ольга Решетилова. –  Він це робить із задоволенням, якого не передати. У нас була велика група підтримки волонтерів місцевих, з Торецька, Бахмута, Києва, Дружківки. І він підійшов до нас і сказав перед засіданням: “Не позорьте украинские флаги”…  А потрерпілий Ігнатків є сином начальника Торецької міліції, і перші слідчі дії здійснювали підлеглі батька потерпілого. Всі протоколи допитів, протоколи догляду місця готували ці підлеглі. Потім слідство перенесли да Артеміської поліції, але вони всі між собою сильно пов’язані. Суд мав розглянути ці клопотання адвоката, але прокуратура сама взяла їх до уваги.”

Досудове слідство ще триває. І адвокат і сторона обвинувачення говорять, що такі справи ведуться довго – не місяць і не два. 23 травня відбудеться чергове засідання по мірі запобіжного заходу, тому що його потрібно продовжити або скасувати. Вона до 25 травня. Адвокат подав чимало клопотань. Зокрема про те що, прокурори не допитують всіх свідків, про повторне проведення балістичної експертизи. Волонтери і активісти просять якомога ширшого висвітлення і розголосу.

Нагадаємо, Роману Ілитчуку інкримінують частину другу статті 15, пункт сім, частину другу статті 115 ККУ. Ромі світить до 15 років ув’язнення за злочин, якого він не скоював і якого не було в принципі.

 Джерело: blitz.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: