Збройний конфлікт на Азовському морі: біля Керченської протоки вже стоять сотні кораблів

Дії Росії можуть свідчити про навмисне порушення норм Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року.

Внаслідок блокування Росією Керченської протоки біля її проходу стоїть 421 корабель.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у Facebook.

Зазначається, що кількість суден з 25 по 27 листопада збільшилась у більш ніж 2,5 рази – зі 167 до 421.

“Через блокування та перегородження Російською Федерацією проходу Керченською протокою, яка відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року використовується для міжнародного судноплавства, українські та іноземні торгові судна вимушені залишатися в акваторії Чорного та Азовського морів без подальшої можливості заходження до портів Бердянська та Маріуполя”, – йдеться у повідомленні.

У міністерстві повідомили, що дії Росії можуть свідчити про навмисне порушення норм Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року.

“Також Російська Федерація аналогічним чином порушує право на свободу судноплавства та на мирний прохід третіх держав, судна яких знаходяться на вході чи виході з Азовського моря. Згадані Конвенція та Договір надають такі самі права торгівельним суднам третіх держав, якими користується Україна та Росія”, – наголосили у МінТОТ.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

Читайте також  Бачив і не допоміг: під час відпочинку у всіх на очах трагічно загинула дівчина (відео 18+)

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

29 листопада з’явилась інформація, що українських моряків російські окупанти вивезли у Москву в СІЗО “Лефортово”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.