Розшукуються паркувальники. Кому віддадуть нові парковки у Франківську?

Майданчики з паркоматами, шлагбаумами, обов’язковими місцями для інвалідів — у Франківську взялися впроваджувати європейську систему парковок. І навіть зробили перші кроки — встановили частину обладнання для зони у середмісті. А на останній сесії депутати проголосували за ліквідацію КП «Сервіс-авто», яке й обслуговувало парковки. Кому ж віддадуть нові?
13223413_1155039144548983_1785139255_o

Минулої п’ятниці, 13 травня, якраз і відбулися громадські обговорення рішення щодо порядку проведення конкурсу з визначення операторів паркування. Як пояснив начальник управління транспорту і зв’язку міськвиконкому Олег Ганчак, вже не перший рік Антимонопольний комітет наголошує, що це питання має вирішуватися саме через конкурс, адже треба виконувати закон «Про захист економічної конкуренції», пише Репортер.

Отож на цей конкурс виносять три лоти, в кожен з яких зібрано по кілька паркувальних майданчиків. За словами Ганчака, ці лоти формувалися на основі висновків комісії, яка проводила перевірку оптимальності, прибутковості, доцільності тих майданчиків.

Лот номер один — це парковки в історичному центрі: частина площі Ринок, Базарна-Старозамкова, Галицька (від Новгородської до ресторану «Франко»), загалом 68 паркомісць. Тут є своя специфіка, адже міська влада вже почала роботу з облаштування цієї зони. Поставили паркомати, щоправда, лиш два, зробили благоустрій, є місце для оператора і так далі. Тож для підприємців, які захочуть цей лот, є окремий критерій — більшу перевагу отримає той, хто запропонує в менші терміни повернути місту кошти, які воно вклало в ці роботи. І мова тут іде про 1,2 млн грн.

Лот №2 — це 14 майдачників: Грушевського, Незалежності, Дністровська, Вагилевича, Галицька тощо, загалом на 263 паркомісця. Лот №3 — 11 майданчиків: Міцкевича, Лесі Українки, Привокзальна, Шопена, Тичини, Північний Бульвар і т.д., загалом 233 місця. І якщо по першому лоту вже встановлено хоч якесь обладнання, то підприємці, які виграють ці два лоти, мають все облаштувати власним коштом. І саме термін, за який вони пообіцяють це зробити, і стане одним із ключових факторів — переможуть вони чи ні. До слова, лиш один паркомат коштує близько 100 тис. грн. А згідно з вимогами, один має розраховувати на 20 паркомісць. Плюс паркувальні зони мають бути обладнані автоматичними в’їзними та виїзними терміналами, мати систему відеоспостереження за рухом транспорту, табло із змінною інформацією про вільні місця… Так само на кожному майданчику має бути передбачене мінімум одне безкоштовне місце для інвалідів.

Читайте також  На Прикарпатті судитимуть чотирьох підозрюваних у викраденні чоловіка

Окрім плати за місця для паркування, оператор ще й має ділитися з міським бюджетом доходом. Скільки саме відсотків віддати — він пропонує сам, але чим більша ця частка, тим вищі його шанси на перемогу. Плюс до всього враховуватиметься і попередній досвід — позитивні рекомендації від міст обласного чи районного значення, де раніше вони працювали. В управління транспорту не відкидають можливості, що на франківський ринок парковок зайдуть фірми з інших великих міст.

Що ж чекає містян? За словами Ганчака, година парковки буде коштувати 10 грн, абонемент на день — 120. Вже є звернення мешканців прилеглих будинків і підприємців, тож вирішено, що для перших парковка буде безкоштовною, а другим рекомендуватимуть завозити товари з 20:00, тоді гроші з них не братимуть. Також додає, що на перших порах з водіями працюватимуть оператори — аби пояснити, як же ж працює та система.

Коли відбудеться той конкурс? Кажуть, затягувати не будуть. Зараз усі ці правила має затвердити виконавчий комітет, а потім чекають на всіх охочих привести франківські парковки до європейського рівня. І всі сподіваються, що такі знайдуться.

Джерело: blitz.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: