“Липа” всюди: українцям масово продають підроблені долари

В Україні вже кілька днів на тлі новин про введення воєнного стану триває ажіотажний попит на валюти. В першу чергу на цьому заробили обмінники, які швидко зорієнтувалися і підняли курс американської валюти, передає Обозреватель.

При цьому, згідно з інформацією НБУ, долари – одна з улюблених валют фальшивомонетників. Сотні обмінних пунктів працюють нелегально і ніким не контролюються, значить, ніхто не може гарантувати справжність купюр.

Причому фальшивки трапляються не тільки в обмінниках, а й в банках, терміналах. OBOZREVATEL з’ясував, як впізнати фальшивку і не стати жертвою шахраїв.

Де українці “знаходять” фальшиві гроші

Кілька днів тому клієнтка “Ощадбанку” заявила, що в касі зняла свій валютний депозит і частина купюр виявилася фальшивими. У прес-службі фінустанови заявили, що скаргу на даний момент перевіряють. За останній час це вже не перший випадок, коли несправжні гроші “проникають” в банківську систему. Так, в кінці минулого року в Києві затримали зловмисників, які через термінали міняли фальшиві долари на справжні гривні.

“В Україні долари підробляють нечасто”, – розповідає фінансовий аналітик Єгор Комов. За його словами, їх також привозять з-за кордону. Збути несправжню валюту складніше. Гривнями можна розплачуватися за будь-які покупки та послуги, тому такі підробки легше “розчиняються”. А ось з доларами ситуація складніша – доводиться обманювати термінали, банки або відкривати нелегальні обмінники. Також такі гроші можуть проникати в “сірий сегмент”.

“У нас розплачуватися за послуги і покупки в валюті заборонено. Де використовують долари? Тіньові операції, корупція. Там легко “ходить” валюта”, – пояснює Комов. Валютні фальшивомонетники зустрічаються в Україні не часто. “Столицею” фальшивої американської валюти вважається Перу. Звідти “гроші” розходяться по всьому світу.

Читайте також  Субсидії-2018: зміни в нарахуванні

Фінансист Володимир Мазуренко зазначає: завозити багато лже-доларів в Україну недоцільно і ті фальшивки, які зустрічають, найчастіше виготовляють тут же. “Насправді система захисту гривні не поступається євро або долару. Купюру в 20 доларів підробляють вкрай часто. За рік вилучають мільйони фальшивих банкнот. Вони можуть потрапити і в нашу систему. Причому деякі підробки звичайний детектор валют може і не помітити – тільки експертиза”, – розповідає аналітик.

Фальшиві гроші також активно поширюють “міняйли” на ринках і в нелегальних обмінниках. Наприклад, в минулому році СБУ виявили виробництво підробок в промислових масштабів. Звідти “купюри” розходилися по всій країні і потрапляли в гаманці українців. “Високоякісний друк банкнот номіналом 100 і 50 доларів США фальшивомонетники здійснювали в промислових масштабах з використанням обладнання одного з поліграфкомбінатів Західної України. Підробки містили чимало загальновідомих захисних елементів, які відображалися навіть під ультрафіолетовим світлом”, – йдеться в повідомленні Служби безпеки.

Як не купити фальшивку

Купувати валюту в банках. Незважаючи на те, що фальшиві гроші можуть попастися навіть в касах банків, легальні фінансові установи залишається найнадійнішим продавцем валюти. У банків є більше можливостей виявити несправжні гроші. При покупці або зняття валютного депозиту кожну купюру варто уважно розглянути відразу на місці. Якщо є сумніви – можна вимагати відправити купюру на експертизу або замінити її на іншу. У Нацбанку можуть зробити остаточний висновок, справжні гроші чи ні.

Перевіряти обмінники. В Україні тільки за офіційною інформацією Нацбанку виявили понад 200 нелегальних обмінників. Їх перелік можна побачити на сайті регулятора. Але і там не повний перелік. Перед тим, як купувати долари в пункті обміну, варто перевірити наявність ліцензії від Національного банку.

Читайте також  Долар впав до мінімальних позначок за карантин: курс валют в Україні

Вимагати чек. Також при купівлі валюти вам зобов’язані видати чек. Якщо ніякого документа, який підтверджує покупку, вам не дають, краще всього відмовитися від такої операції. Якщо ж вам вже продали фальшивку – звертайтеся в поліцію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.