Як визначити, що у вас недостатньо магнію в організмі

Магній – надзвичайно важливий елемент в організмі людини, він бере участь у забезпечені енергії кожної клітини, тому його недостатня кількість негативно впливає на усі процеси в тілі.

Про це в ексклюзивному коментарі Здоров’я 24 повідомив доцент кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету Акентьєв Сергій Олександрович.

Магній сприятливо впливає при порушенні ритму серця, при ішемічній хворобі серця, в тому числі при інфаркті міокарду, покращуючи кисневе забезпечення міокарда. Одночасно, магній проявляє судиннорозширювальну дію і сприяє зниженню артеріального тиску.

Продукти з високим вмістом магнію

Магній є антистресовим мікроелементом, має нормалізуючий вплив, особливо в поєднанні з вітаміном В6, при нервовому навантаженні, депресіях і неврозах. При цукровому діабеті магній попереджує судинні ускладнення і в поєднанні з цинком, хромом, селеном покращує функцію підшлункової залози. При захворюваннях органів дихання сприяє розширенню бронхів і знімає бронхоспазм.

Магній має позитивний вплив на стан репродуктивної системи. У вагітних жінок магній попереджує недостатність розвитку плоду (разом з фолієвою і пантотеновою кислотами), розвиток гестозів, передчасні пологи та викидні.

Добова потреба у магнію для дорослих складає 280-400 мг (приблизно 4-5 мг/кг маси тіла). Діти потребують більшу кількість, ніж дорослі, оскільки їх організм постійно в рості – 6 мг/кг маси тіла. Дітлахам до 3-х років – 50-150 мг, 4-6 років – 200 мг, 7-10 років – 250 мг, 11-17 років – 300 мг.

Рекомендовані медиками норми добової потреби в магнію: для чоловіків 410 мг, для жінок 310 мг.

В організмі може траплятися стан, коли збільшується кількість магнію (більше 25 гр). Це може бути викликано при тривалому вживанні препаратів магнію, особливо при порушенні функцій нирок.

Читайте також  Як схуднути без дієт та фітнесу?

Наслідком надлишку магнію є сповільнення серцевого ритму, втомлюваність, гіпотонія, приливи крові, сухість у роті, м’язова слабкість, спрага, блювання, діарея, болі в черевній порожнині, порушення роботи нирок.

Тест на вміст магнію в організмі

(по М.Хамм, А.Россмайер, 1996 р.)

Необхідно відповісти на кожне питання “так” або “ні”.

1. Чи часто у вас бувають судоми (зокрема, нічні судоми ікроножних м’язів?

2. Чи страждаєте ви болями в серці, частим серцебиттям і серцевою аритмією?

3. Чи часто ви відчуваєте оніміння, наприклад в руках?

4. Чи часто вам загрожують стресові ситуації?

5. Чи регулярно ви вживаєте алкогольні напої?

6. Чи вживаєте в сечогінні препарати?

7. Чи багато ви займаєтеся спортом?

8. Чи надаєте ви перевагу білому хлібу та виробам з білої муки на противагу з муки грубого помолу?

9. Чи рідко ви їсте салат і зелені овочі?

10. Під час приготування картоплі і овочів чи застосовуєте ви водну обробку і варите їх у великій кількості води?

11. При покупці мінеральної води чи звертаєте ви увагу на вміст в ній магнію?

У разі, коли на більшість питань ви відповіли “ні”, то ваш організм в достатній кількості забезпечений магнієм.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров’я.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.