Штрафи від 34 000 до 51 000 гривень: Нововведення в оренді житла, що треба знати кожному

У Верховній Раді зареєстровано відразу кілька законопроектів, які передбачають ввести нові обмеження з використання житлового фонду. Законопроекти №№6424, 6424-д і 6424-1 з однаковою назвою “Про внесення змін до Житлового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку” насамперед спрямовані проти використання квартир в житлових будинках як офісів, хостелів та гуртожитків. Але пропоновані зміни можуть також торкнутися інших орендодавців.

З пояснювальної записки законопроекту – №642 випливає, що документ покликаний припинити “поширену практику використання не за призначенням квартир в багатоповерхових житлових будинках, зокрема як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання”.

На сьогодні пряма заборона існує тільки на використання квартир під промислове виробництво. Щодо інших видів діяльності формулювання або нечіткі, або суперечать одна одній в різних законодавчих і нормативних актах. І це призводить до того, що житло активно використовується і під офіси, і під магазини, і під готелі з хостелами, і т.д.

Інвестувати в нерухомість

Законопроект 6424 пропонує чітко заборонити будь-яке використання квартир в багатоповерхових будинках, крім як для проживання. Іншими словами, працювати в житловому будинку можна буде тільки власнику (офіційному орендарю) квартири або членам його родини. Та й то лише доти, доки на нього не поскаржаться сусіди.

За порушення цієї норми законопроект передбачає величезні штрафи. Наразі за використання квартир не за призначенням можуть присудити штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів, тобто 17-51 грн. Та й то, тільки якщо не подіяло попередження.
Автори нового законопроекту пропонують штрафувати за будь-яке використання квартир не для проживання, а для бізнесу. Причому розмір штрафу збільшити практично в тисячу разів.

На перший раз порушникові доведеться заплатити від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів, тобто до 34 000-51 000 грн.
Якщо ж протягом року він попадеться знову – розмір штрафу становитиме від 51 000 грн до 81 000 грн.

Читайте також  Великі штрафи та компенсації: важлива заборона вступила в дію з листопада, чого українцям краще не робити

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.