Росія готує на Донбасі теракт з використанням хімічної зброї, – розвідка

Росія готує провокацію у вигляді диверсійно-терористичного акту на Донбасі з використанням хімічно небезпечних отруйних речовин, аби згодом звинуватити в цьому українські сили.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький під час брифінгу, передає “Інтерфакс”.

Він пригадав, що починаючи з листопада 2018 року воєнна розвідка помічає цілеспрямоване нагнітання Росією обстановки на тимчасово окупованих територіях України та штучне поширення в медіапросторі теми, пов’язаної з хімічною зброєю. Зокрема, у РФ роблять провокативні заяви про нібито підготовку Збройними силами України застосування отруйних речовин на Донбасі.

Наразі ГУР відзначає низку ознак, що вказують на підготовку Росією диверсійно-терористичного акту із застосуванням хімічно небезпечних отруйних речовин. У середині грудня на Донбас прибула група російських фахівців з хімічних, бойових і отруйних речовин. У складі групи є не тільки військовослужбовці збройних сил РФ, а й представники спеціальних служб, і зокрема ФСБ Росії,
– наголосив Скібіцький.

Водночас, чиновник зауважив, що Росія хоче використовувати на окупованому Донбасі підприємства з небезпечним виробництвом, зокрема, де зберігаються запаси отруйних речовин (хлору й аміаку). Погодні умови можуть сприти такому використанню хімзброї, адже вони посилюють стійкість отруйних речовин.

За його словами, проросійські бойовики вже готуються до дій в умовах хімічного зараження, а РФ навіть завезла їм на окупований Донбас засоби хімзахисту.

При цьому російські спецслужби цинічно розраховують на значну кількість жертв серед мирного населення, що забезпечить відповідний резонанс і увагу міжнародного співтовариства,
– додав Скібіцький.

Представник Міноборони пояснив, що російські пропагандисти захочуть подати це так, нібито українські силові структури використали хімічну зброю проти жителів Донеччини і Луганщини.

Нагадаємо, раніше одне із російських пропагандистських видань оприлюднило заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Зокрема, дипломат наголосив, що у останні дні грудня президент України Петро Порошенко нібито готує провокацію на межі з окупованим Росією Кримом. Згодом пропагандисти Кремля у деталях описали 5 можливих варіантів наступу України на РФ.

Читайте також  Путін заявив про бажання "успішно завершити кар'єру"

Міністр оборони України Степан Полторак наголосив, що Збройні сили України не планують здійснювати наступ на Донбасі найближчим часом, а заяви про начебто можливі хімічні атаки в регіоні є черговою провокацією Російської Федерації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.