16 подарунків з Івано-Франківська

Новорічні свята — чудовий час, щоб дарувати подарунки рідним та близьким. Чудово, коли подарунок є приємний та корисний тому, кому ви його даруєте та ще й приносить користь місту. Тому «Куфер» пропонує підбірку ідей для подарунків від місцевих виробників.

Книжки
Тут можна було б поговорити про франківських авторів, але ми пропонуємо звернути увагу в першу чергу на франківські видавництва.

Світова художня класика від «Вавилонської Бібліотеки»

Проект стартував у 2013 році як громадський перекладацький проект під куруванням Романа Малиновського. У 2016 році «Вавилонська Бібліотека» трансформувалася з перекладацького проекту у повноцінне видавництво. Спеціалізуються вони на перекладній літературі визнаної класики.

Вибрати подарунок серед їхніх книжок буде з чого — в асортименті видавництва є 12 книг. Остання новинка — автобіографічний роман американського письменника Курта Воннеґута «Буфонада».

З усіма книгами можна ознайомитися на сайті, зробити замовлення можна там ж.

Мертва поезія від «П’яного корабля»

«П’яний корабель» — мале незалежне видавництво, що спеціалізується на перекладній поезії та прозі. Заснували його три роки тому поет Мірек Боднар і перекладачка Христина Михайлюк.

«П’яний корабель» жартома називають видавцями мертвих і проклятих поетів. Наразі друком вийшли чотири книжки: «Незакінчений хрестовий похід» Рафала Воячека, «Американська молитва» Джима Моррісона, «Злодій» Ґеорґа Гайма та збірка віршів чеського поета-бітника Вацлава Граб’є «Блюз для божевільної дівчини». Варто зазначити, що всі вони померли (з різних причин), не доживши навіть до 30 років.

Замовити книги можна на сторінці видавництва у Facebook.

Різдвяні історії від Discursus

Видавництво «Discursus» створили в 2013 році Василь Карп’юк та Ярослав Голодюк. Видають вони сучасну художню літературу та нон-фікшн. Варто також додати, що де-юре їхні книжки будуть подарунком не з Франківська, а з села Брустурів Косівського району, де офіційно зареєстроване видавництво.

Читайте також  У Франківську влітку працюватиме дев’ять дитсадків (СПИСОК)

Якщо шукати щось святкове, то видавництво має дві атмосферні книги: «Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» Галини Рис, що вийшла друком минулого року, та свіжа збірка оповідань «Різдвяний янгол» Ярослави Терлецької та Галини Петросаняк. До речі, одне з них можна почитати у нас в рубриці Місто.

З усіма книгами видавництва можна ознайомитися на сайті.

Одяг та аксесуари
Для любителів моди.

«Свідома мода» від MIYO

Бренд одягу дизайнерки Соломії Бутковської, який спеціалізується на лімітованих колекціях з натуральних тканин та створенні одягу через повторне використання тканин (upcycling).

Особливість бренду: всі моделі зроблені в одному розмірі,

Більше можна дізнатися на сторінці проекту у Facebook.

Етномотиви від CHERNIKOVA

Цей бренд вже давно відомий за межами не лише Івано-Франківська, а й України. Вже восьмий рік команда проекту на чолі з дизайнеркою Любцею Черніковою працюють із темою традиційного одягу (українського і не тільки) та переосмилюють його на сучасний лад.

З асортиментом можна ознайомитися на сторінці проекту, а також у крамниці в фортечній галереї «Бастіон» (пров. Фортечний, 1).

Для всієї сім’ї від Bukvica

Bukvica — багатогранний проект. Це і студія шовкодруку, і лінія одягу. Тобто, практичний кежуал на всі випадки життя у місті. А ще, звісно, тут створюють речі з айдентикою візуального стилю Івано-Франківська.

У студії можна знайти кружки і горнята, футболки і шапки, сукні та світшоти для всієї родини. Всі товари можна побачити на сайті.

Стильні деталі від Shuflia

Майстри сімейної мануфактури Shuflia створюють стильні аксесуари з різних матеріалів — шкіри, тканини, фетру. Бренд пропонує рюкзаки, сумки, гаманці, блокноти. Все це зроблено вручну.

З асортиментом можна ознайомитися на сайті, а помацати вироби можна у майстерні на «Промприлад.Реновація» (вул. Академіка Сахарова, 23).

Читайте також  У Франківську з'явилася соціальна реклама, яка закликає берегти історичне обличчя міста

Їжа
Для тих, хто вже не здивується звичайним пряникам.

Корисні солодощі від Mondays

Кав’ярня й кондитерська Mondays cafe&store пропонує найрізноманітніші солодощі без глютену, без борошна, без цукру. До свят тут можна придбати спеціальні подарункові набори. А до Нового Року кухарі закладу пропонують замовити їхню версію традиційного салату Олів’є.

Придбати це все можна у кав’ярні на вул. Франка, 11, за телефоном (093 774 0640) чи на сайті.

Кава від франківських палярень

Кава у Франківську не росте, але її тут обсмажують — і роблять це дуже добре. Зайти, скуштувати каву і купити можна у двох місцях:

Кав’ярня-палярня «Фабрика кави», Південний Бульвар, 35.
Coffee Lab Roasters, вул. Ленкавського, 17.

Паста ручної роботи від Fabbrica

Окрім італійських страв з українських продуктів, які можна скуштувати в ресторані, у Fabbrica роблять пасту ручної роботи, яку можна придбати додому. Роблять пасту з борошна свіжого помолу.

Купити її можна в ресторані на вул. Вірменській, 1.

Солодкий символ міста від Delikacia

Новинка від кондитерської Delikacia, яка претендує на статус гастрономічного символу міста —Франківський торт.

До його складу входять: два макових коржі, ще один хрусткий шоколадно-горіховий корж, вершково-шоколадний крем та декор з шишок і сухофруктів.

Смак Франківського торта нагадує традиційні галицькі пляцки, які дарують на весілля, та бабусину випічку. Розмарин і їстівні шишки нагадують про карпатську ялинку, а в’ялена вишня й журавлина – про калину. Горіх, мак, чорнослив і курага — сухофрукти, які часто дають до галицької випічки.

Купити торт можна у Delikacia (вул. Незалежності, 20) та Urban Space 100 (вул. Грушевського, 19).

Поштівки
Для тих, хто далеко, та кого хочеться привітати.

Читайте також  Найлегший спосіб визначити, чи піде вам коротка стрижка(фото)

Святкові поштівки від Galeretka

Серія акварельних робіт від архітекторки Анастасії Обрізків. Купити можна в галереї сувенірів «Оле-Тур» (вул. Січових Стільців 19/1), гастробарі «Балкон» (пл. Ринок, 8) чи Urban Space 100. Більше робіт на сторінці авторки в Instagram.

Новорічні поштівки від Мі

Ілюстрації креативної директорки «Медіакіт» Мілени Вітровської. Більше робіт на сторінці в Instagram.

Теплі поштівки від Юрка Хмельовського

Цікаві архітектурні об’єкти від Юрка Хмельовського. Добрий варіант, щоб відправити частинку Франківська у інші міста світу. Купити можна в Urban Space 100, «Фабриці кави» (Південний бульвар, 35) або у видавництві «Лілея-НВ» (вул. Незалежності, 18).

Мистецтво
Для поціновувачів і тих, у кого вже все є 😉

Візуальне мистецтво

Радимо зайти у Арт-Цех що на «Промприлад. Реновація». Тут можна знайти роботи від Яреми Стецика, Віталія Греха з Kickit Art Studio та деякі з робіт, які раніше виставлялись у галереї «Асортиментна кімната».

Театр

Квитки в театр — завжди хороша ідея. Тим більше, що у січні Франківський драмтеатр покаже 28 вистав.

Весь репертуар є на сайті театру, там ж можна замовити квитки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.