«Евакуйовані назавжди». В мережі з’явився фільм про депортованих українців

У кінострічці йдеться про примусову депортацію українців, корінного населення Закерзоння – Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Західної Бойківщини та Підляшшя, території яких наприкінці Другої світової війни відійшла до складу Польщі. Виселення, що відбувались упродовж 1945-1946 років, стали початком етнічної чистки під назвою операція «Вісла».

Втікаючи від  переслідувань радянською владою, герої фільму, віряни греко-католицької церкви,  оселяються у  селі Терновиці, що на Івано-Франківщині. Вони намагаються боротися з атеїстичним режимом, зберігаючи власні традиції та церковні звичаї, утворивши потужний осередок підпільної греко-католицької церкви.

Під час створення фільму «Евакуйовані назавжди» автори зібрали чимало свідчень очевидців. Це – історії людей, які пройшли страшні випробування репресивної комуністичної системи, проте залишились вірними церкві та національним ідеям.

Автор ідеї фільму— священик УГКЦ, парох церкви Святої великомучениці Параскеви села Фитькова Надвірнянського району Івано-Франківської області – отець Іван Качанюк – пояснює: мета фільму – зберегти пам’ять про людей, які стали жертвами цієї трагедії.

«Фільм присвячено депортованим із Закерзоння у 1945-1946 роках українцям, які поселилися в Терновиці. Сюди було переселено чимало людей з Лемківщини, Західної Бойківщини і Надсяння, які тут створили компактне поселення. Усі вони були греко-католиками, що не зламалися під тиском тоталітарної машини».

За словами продюсера фільму Сергія Устюкова, в картині відображено найтрагічніші моменти історичного факту – вивезення українців з їхніх домівок. І додає, що «Евакуйовані назавжди» — це фільм-виклик. Адже звернена до свідомості кожного українця, стрічка має на меті показати, наскільки важливим є усвідомлення того, що наша історія має бути почутою не лише в Україні, а й у світі.

«Перша частина фільму розповідає лише про те, як переселенці із Закерзоння потрапили на територію Прикарпаття. В другій його частині, яка, відповідно до планів, має побачити світ цього року, більше йтиметься про діяльність і роль священиків під час переслідування УГКЦ радянською системою», – каже Сергій Устюков.

Фільм «Евакуйовані назавжди» можна переглянути тут:

Читайте також  5 фільмів про стосунки, які можуть зрівнятися з сеансом у психотерапевта

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.