Вирощування фундука – прибуткова справа

Як в Україні приживаються італійські сорти горіха, скільки потрібно грошей на розбивку саду і коли можна отримати перший прибуток.

iAgro продовжує серію публікацій, присвячених нішевому агробізнесу в Україні. Ми вже розповідали про те, як у західних областях вирощують буйволів і племінних овець. Тепер же сфокусували увагу на рослинництві. Після історії освоєння ринку аспарагуса пропонуємо познайомитися з особливостями вирощування фундука.

В Україні реалізуються окремі проекти, направлені на створення кооперативів, які фінансуються за рахунок Європейського Союзу. Одним з таких проектів стало створення 27 липня 2018 року в селі Смолигів Луцького району сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) виробників фундука «Фундук Волині», який об’єднав дев’ять засновників, з яких чотири – одноосібники та п’ять фермерських господарств – «Агроорганік», «Олміт», «Михальчук», «Валентино» та «Мельників сад». Сергій Карасюк, голова СОК «Фундук Волині», розповів iAgro про процес створення кооперативу та про плани на майбутнє.

Ідея щодо кооперації у вирощуванні фундука виникла давно. Створити кооператив нам допоміг проект «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації», який реалізується з грудня 2017 року в програмі Східного партнерства і фінансується Європейським союзом. Вони надають юридичну підтримку, допомагають підготувати бізнес-план та налагодити бухоблік.

Як тільки проект стартував, ми відразу почали їздити по області і шукати тих, хто хотів би об’єднатися за окремими напрямками діяльності. І так сформувався напрямок для кооперації – фундук. Кооператив націлений на вирощування італійських сортів фундука, зокрема Тонда ді Джіффоні та Мортарелла. На Волині їх лише почали освоювати. Але це перспективні сорти, які дають хороший врожай значно раніше, ніж польські аналоги. До того ж, вони вважаються десертними – їх використовують у виробництві шоколаду та інших солодощів. Цей горіх є дорожчим від решти європейських сортів.

Читайте також  Франківчанка стала обличчям обкладинки журналу "Ukranian People Magazine"

На Волині такого фундука вже висаджено близько 25 га. З них у нашому кооперативі – 12 га (близько 10 га у господарства «Агроорганік» і 2 га – у «Мельників сад»). Інші завагалися, але, коли побачать, як ми працюємо, – думаю, вони до нас приєднаються. Навесні 2019 року планується засадження фундуком садів в Любомилі майже 20 га.

«Мельників сад» заклав свою посадку в 2017 році, тож вже має сад з дворічними деревами. Фундук починає плодоносити на 4-5 рік. Але є можливості отримати плодоношення дерев і раніше. Члени кооперативу вивчали досвід по вирощуванню фундука на Закарпатті, купляли там саджанці. У тамтешніх фермерів уже є сади трирічних дерев. З них уже збирають врожай – позаплановий, але непоганий.

Саджанці ми поки що купляли самостійно, без державної компенсації. Але будемо освоювати і цей аспект. Так, четверо учасників нашого кооперативу планують висаджувати фундук на наступний рік і готуватимуть документи на компенсацію вартості саджанців від держави. Для цього потрібен проект саду, а також документи, що підтверджують купівлю саджанців і те, що придбані сорти фундука занесені до державного реєстру. Найважчий етап – проект на сад. Він готується дуже довго (декілька місяців) та є недешевим задоволенням: близько 20 тис. грн на 2 га саду.

Посадковий матеріал вибираємо надійний, стерилізований від хвороб. Загалом закладка саду для вирощування фундука коштуватиме 200 тис. грн/га. Сюди входить вартість посадкового матеріалу і системи його автоматичного поливу (близько 70 тис. грн). Без неї дерева не виживуть, коли влітку по два місяці не буває дощів. А також є витрати на підготовку поля, агросупровід при посадці та в перший рік догляду, засоби захисту, добрива тощо.

Читайте також  Все нормально з головою? 48-річний львів’янин на очах доньки вбив собаку, побив дружину й накинувся з ножем на патрульного

Члени СОК надають офіційні заявки, яких послуг саме потребують від кооперативу, і декларують, що вони можуть запропонувати в інтересах спільної діяльності. Про збут ще мови не йде, тому що найстаршому саду лише два роки. Тому зараз ми зосереджуємося в першу чергу на агросупроводі та закупівлі посадкового матеріалу – оптові партії дозволяють купляти саджанці за нижчою ціною.

Мінімальний вступний внесок у кооператив становить 1000 грн. Але при необхідності рішенням загальних зборів цю суму можна коригувати. Окрім цього, є змога грошову участь замінити технікою.

Щодо вже вирощеної продукції, то фундук італійських сортів можна реалізувати «з поля» від 2,5 євро за кілограм, хоча минулого року ціна була майже на 1 євро вища. Вартість колотого і підсушеного фундука – 6-8 євро за кг. Якщо дотримуватися всіх технологій, то на 4-5 рік з 1 га можна зібрати 3,5-4 т фундуку.

Вирощування фундука – це робота на перспективу. Вийти на прибутковість у цьому бізнесі можна років через сім після старту, а потім отримувати прибуток протягом 100 років – стільки в середньому «живе» сад. Фундук плодоносить щороку, хоча й не завжди рівномірно. Кожне дерево раз на декілька років самостійно вирішує, що треба «відпочити» – тоді на ньому буде менший врожай.

ФГ «Мельників сад» цього року випробовувало бактерії як засіб захисту рослин: вносили цілий комплекс бактерій, розпилювали на листя і додавали в систему крапельного зрошування під корінь. Результат виявився добрим: і хімією не кропили, і шкідників не було. Тепер будемо поширювати цей позитивний досвід серед членів кооперативу.

У подальших планах СОК – до початку активного плодоношення дерев налагодити інфраструктуру первинної переробки. На першому етапі це буде сушка. Справа в тім, що за технологією фундук збирають після того, як він випаде з плюски. Плоди італійських сортів випадають на землю самі – тож за тиждень весь урожай потрібно обов’язково зібрати, щоб його не вразив грибок, і підсушити. Є особлива технологія, коли ядро не пересушується, не втрачає свій розмір, і при цьому убезпечується від псування і хвороб.

Читайте також  Українці повинні сплатити податок на прибуток: скільки і за що

Враховуючи те, що фундук італійських сортів випадає сам, його збирають вручну. Для цього можливе залучення найманих працівників. При наявності великих площ засаджень (від 100 га) для збору фундука використовують комбайн.

Після початку періоду плодоношення продукцію будемо реалізовувати як на внутрішньому ринку, так і на експорт – залежно від того, де буде краща ціна.

Наш кооператив відкритий до співпраці і приєднання нових учасників. Ми запрошуємо всіх бажаючих, але з однією умовою: правильно підготувати ґрунт для посадки, використовувати виключно італійські сорти, дотримуватися технологій догляду за садом і дослухатися до порад агронома кооперативу.

Найголовніше – мати мету, а однодумці знайдуться і сприятимуть її реалізації.

Автор: Сергій Карасюк

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.