Як у Франківська з’явився іменний торт (фоторепортаж)

Кав’ярня-кондитерська Delikacia представила «Франківський торт», приготований за удосконаленим рецептом галицького пляцка.

З горіхами, маком, сухофруктами та заварним кремом – такі пляцки традиційно готують на галицьких весіллях і випікають на вихідних бабусі. Цей смак відносить до дитинства і юності. А відтепер його даруватиме чудовий «Франківський торт», інформує Sotka.

Солодка мрія
Ідея створити особливий міський торт об’єднала двох жінок із Луганщини, які через війну перебралися до Франківська. У перший робочий день шеф-кондитерка Delikacia Оксана Гладильченко отримала букет троянд і глибокого листа від попередниці Антоніни Носко. Серед іншого жінка написала: «У мене була мрія відкрити кондитерську, і я її здійснила. Але у мене є ще одна мрія».

Про друге бажання – створити для Франківська такий торт, як «Київський», – пані Антоніна розказала, коли обговорювали листа.

«Мрію свого життя віддати іншій людині – дуже складно. Я довго думала, і в один момент вирішили: «Треба», – розповідає Оксана Гладильченко.

На втілення ідеї витратили близько 9 місяців. Для порівняння, на створення інших десертів витрачають максимум місяць. Шеф-кондитерка зізнається, їй було складно зрозуміти смаки галичан. Дивувало, що маковий, горіховий пляцок у місцевих викликає такий захват.

Що всередині?
До складу торта входять два макові та один хрусткий шоколадно-горіховий бісквітні коржі. Щоб не повторитися і не зробити просто пляцок, рецепт удосконалили. Сухофрукти вирішили не додавати, адже вишня, до прикладу, зменшує термін придатності. Змащують торт не заварним, а вершково-шоколадним кремом. Бабусі зазвичай так не роблять, зате торт можна повезти до іншого міста. Пані Оксана з посмішкою згадує першу дегустацію: сидять три «королеви» – керівниця закладу, бренд-шеф-кухарка та комерційна директорка. Одній торт здався засолодким, іншій – в міру, комусь маку забагато. Загалом відбулося 6 чи 7 смакових проб.

Читайте також  “Посухи та величезний град”: синоптик жахнула аномальним прогнозом погоди

Найскладніше давався маковий корж. Лише зараз, коли запустили масове виробництво, шеф-кондитерка його «зрозуміла».

«Я відчула, що треба творити серцем, з радістю, з любов’ю. Коли втомився чи нема настрою, у тебе і бісквіт не підіймається. А коли щасливий, є натхнення, то все робиться за одним помахом», – каже Оксана Гладильченко.

До макових коржів кондитерка додає масло, аби бісквіт не вийшов сухим. Та й загалом торт вийшов дуже калорійним.

«Франківський торт» вирішили зробити не маленьким і не великим. Вага десерту близько 1-1,2 кілограма. Однак, його вистачає на цілу компанію. Коли визначилися зі смаком, розміром і вагою, взялися за декор. Пані Оксана довго думала, що можна вмістити зверху. Декор торта зазвичай включає його складники, у випадку «Франківського торта» – це мак, горіх. А що далі? Обрали локальні продукти, які легко замовити: розмарин, зварені у сиропі їстівні шишки, в’ялену вишню, журавлину, чорнослив і курагу. Декор кондитери укладають тонким шаром вручну.

Упаковують «Франківський торт» у міцну коробку, що повністю передає декор акварельними фарбами. Термін придатності десерту – близько тижня, тому його впевнено можна везти до іншого міста чи країни.

Шматочками «Франківський торт» не продають, проте гості впродовж місяця можуть його скуштувати з 16.00 до 17.00 в Delikacia. Коштує торт 290 гривень. Першим зацікавився і придбав «Франківський торт» турист із Києва. За перші три дні продали близько трьох десятків.

Зараз у Delikacia мріють вийти на великі обсяги продажів і зробити торт не менш відомим, ніж «Київський». Адміністрація закладу подала документи на патент, і в травні торгова марка буде офіційно зареєстрована. Придбати Франківський торт можна у кафе-кондитерській Delikacia по вул. Незалежності 20. Замовлення на торт приймають за телефоном: ‭0 (68) 117 60 70‬.

Читайте також  "КВАРТАЛ-КОНЦЕРТ" ВИМАГАТИМЕ ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ЗА ЗРИВ КОНЦЕРТУ LOBODA В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Вікторія Дубінець

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.