Відбитки пальців і зміна посвідчень: які нововведення чекають пенсіонерів в 2019 році

У новому 2019 році пенсії піднімуть понад 10 мільйонам українців. За заявою прем’єра Володимира Гройсмана, середня пенсія зросте на 900 гривень.

Але є і ряд складнощів: доведеться переоформити своє посвідчення, здати відбитки пальців і раз на півроку відвідувати банк. Також є ризик, що свої пенсії не побачать деякі переселенці.

З чим пов’язані такі побоювання, звідки уряд братиме гроші на виплати і вистачить їх підвищення?

На скільки піднімуть пенсії

З початку року 65-річні пенсіонери, які відпрацювали 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки) отримують вже не 1 497, а 1 669 гривень. Справа в тому, що в країні підвищили розмір мінімальної зарплати. Тепер вона становить 4 173 гривень. А виплати для цієї категорії населення не повинні бути нижче 40% від мінімалки.

Мінімальна пенсія колишніх військових і правоохоронців в середньому зросла на 25%: вони отримують вже не 3 178 гривень, а 5 023 гривень. За словами чиновників, середня пенсія силовиків — 4 900 гривень, так що, в основному, населення відчує надбавку в 1 225 гривень.

Але це ще не все. Вже в 2020 році пенсії військових зростуть до 5 864 гривень, а в 2021 — до 5 665 гривень.

У березні очікується наступне масштабне підвищення виплат — щорічна індексація. Пенсії піднімуть і працюючим і непрацюючим пенсіонерам. Надбавку порахують так: візьмуть половину суми, на яку зросла середня зарплата, і половину суми, на яку подорожчали продукти (інфляцію).

В уряді повідомляють, що середня зарплата зросла на 25%. Якщо продукти подорожчають на 12%, то пенсії зростуть на 18,5%. Враховуючи, що минулого року пенсіонери у середньому отримували 2 500 гривень, можна очікувати збільшення приблизно у 500 гривень. Таке зростання пенсій не спрямований на підвищення якості життя українців, а є спробою не погіршити його ще більше.

Тим не менш, плани Мінсоцполітики розходяться з цією заявою. Прогнозуючи, як пенсії будуть підвищуватися в найближчі три роки, на 2019 рік середню пенсію окреслили в межах 2 585 гривень, тобто без підвищення. Звичайно, зростання в 85 гривень далекий від очікуваного.

Зате плани на 2020 рік більш масштабні: пенсія має зрости до 2 804 гривень, а в 2021 — до 3 015 гривень. Це несуттєве підвищення, а радше спроба тримати виплати на колишньому рівні.

Але не всі пенсіонери можуть очікувати підвищення виплат. Їх не збільшать тим, чий прожитковий мінімум не залежить від пенсії. Це діти війни, чорнобильці та їх сім’ї.

Чи вистачить грошей на всіх

На надбавки до пенсій з держбюджету піде вже не 139 мільярдів гривень, як минулого року, а 166 мільярдів. А у 2020 році знадобиться 170 мільярдів гривень. Де взяти таку суму, враховуючи борг Пенсійного фонду у 140 мільярдів?

Читайте також  Дарував інтим-насолоду за гроші: мешканця Запоріжжя затримали у Дніпрі за проституцію

“У пенсійному фонді грошей немає — там 140 мільярдів дефіциту. А це означає, що країна сьогодні формує гроші для пенсіонерів за рахунок нашого майбутнього. Ми не даємо гроші на розвиток, на науку, а просто їх з’їдаємо, тому що Пенсійний фонд належним чином не формується», — сказав в ефірі екс-прем’єр міністр України і економічний експерт Юрій Єхануров.

«Щоб виплатити пенсії, гроші просто надрукують, що призведе до емісії гривні. А потім уряд буде констатувати інфляцію, і розбиратися з цим доведеться нової влади», — розповів економіст Олександр Охріменко.

Уряд намагається назбирати грошей в фонд допомоги при зростання соціального внеску, який сплачують роботодавці — ЄСВ. Зараз українські компанії повинні пенсіонерам вже більше 12 мільярдів гривень.

Контролювати те, як збирають підвищений податок, будуть не фіскали, а Пенсійний фонд, як це було до 2013 року. Також Пенсійний фонд буде карати неплатників. Це можуть бути і штрафи в 20% від суми, яку роботодавці не заплатили, і такі обмеження, як позбавлення права водіння і виїзду за кордон.

Правда, кадрів, які зможуть займатися питанням єдиного соціального внеску, у фонді немає. Так що у експертів є сумніви, чи зможе він краще контролювати збір податків, ніж фіскали. Є всі підстави для підозр, що ситуація не зміниться в кращу сторону.

“Навіть якщо фонд збере всі ці 12 мільярдів гривень, це не допоможе. Адже фонду потрібно майже в 12 разів більше. Так що треба краще контролювати зарплати «у конверті» — тоді відрахування допоможуть наповнити фонд набагато істотніше», — говорить Охріменко.

Економіст Олег Устенко розповів, що проблема з пенсіями пов’язана з виїздом громадян за кордон.

“Пенсійний фонд наповнюється за рахунок працюючих, а у нас люди виїжджають за кордон. Щоб не було дефіциту Пенсійного фонду, ми повинні були б знімати з обліку одного пенсіонера кожен раз, коли людина виїжджає. Або ж зменшувати пенсії в ПФ на одного поїхав українця. Зрозуміло, що ні те, ні інше неможливе.

Ситуація із затримками пенсій минулого літа показує, що буде відбуватися з ПФ найближчим часом. Очевидно, що справи в ПФ буде погіршуватися, адже він дефіцитний. Дірка буде розширюватися, і її треба буде фінансувати за рахунок держбюджету. Держбюджет теж відчуває себе не дуже добре, адже у нас погана, уповільнена економічна ситуація, українська економіка зростає слабо (в цьому році ми виростемо на 3%, а Білорусь, Таджикистан, Туркменістан — на 5%). На наших західних і східних кордонах ситуація, схоже, краще, ніж в Україні».

Читайте також  В Україні зросли доплати для пенсіонерів і дітей: хто отримає надбавки

Звідки країні взяти гроші на пенсії

Устенко вважає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі цю проблему вирішити не можна.

“Можна було б урізати витрати по всіх інших напрямках. Але ми бідна країна. Ми займаємо останню позицію по ВВП на душу населення серед країн в Європі, так що це не варіант. І навіть якщо спробувати, як це планували у березні 2015 року, піти на «параметричну» пенсійну реформу і просто збільшувати параметри виходу на пенсію, ситуація не вирішиться, тому що через 2-3 роки ми будемо в тій же точці, в якій перебуваємо зараз. Це буде відбуватися до нескінченності — така своєрідна негативна спіраль».

У Грузії всі отримують єдину соціальну мінімальну пенсію, і вона зрівнює людей. Частина країн взагалі відмовилися від пенсійного обслуговування, наприклад, Китай. Але для України це не підходить. Експерт підкреслює, що наповнити фонд могла б боротьба з хабарництвом. За його словами, через наші корупційні канали щорічно зникає мінімум 6 мільярдів доларів. Якщо цю величину зменшити в 2 рази — до 3 мільйонів, частково дефіцит фонду можна буде перекрити.

“Традиційно цифра переказів від мігрантів — 5-6 мільярдів доларів. Якби мігранти повірили в ідею, що колись повернуться в Україну, і намагалися заробити собі на пенсію, ці гроші могли б вплинути на пенсійний фонд. Або ж, якщо б їх переконали у важливості цього для батьків, які залишилися в Україні і потребують пенсійне обслуговуванні. Але я бачу тенденцію, в якій заробітчани все частіше перевозять за кордон всіх своїх близьких родичів. Так що ця проблема може бути вирішена тільки в системі, якщо буде різке поліпшення економічної ситуації в Україні».

Нові складнощі для пенсіонерів

Оскільки пенсії брати нізвідки, уряд вирішив краще контролювати їх виплати. Так що пенсіонерам додадуть нових проблем.

По-перше, всім доведеться переоформити пенсійне посвідчення. Так намагаються протидіяти шахраям, які просто вклеюють в чужий паспорт своє фото і доводяться отримувати соціальні виплати. Крім того, доведеться залишити відбитки двох пальців рук.

Раз на півроку відвідувати відділення фонду або банк, в якому пенсіонер отримує гроші, щоб заповнити реєстраційну картку. Так намагаються боротися з тими, хто отримує виплати за померлих. Також так ще й перевіряють, не спекулюють жителі Донбасу отриманням відразу і української, і російської пенсії.

Норма про примусове відвідування банків спірна, адже багато українців похилого віку не мають фізичної можливості їй підкоритися. Замість того, щоб створювати труднощі для громадян, можна було б надати фонду дані про померлих і тих, хто перетинає кордон. Така інформація є у відповідних реєстрах.

Читайте також  Для пенсіонерів приготували нові сюрпризи. У Слузі народу зробили гучну заяву

Виплати українцям не будуть переводити на картку, а зобов’язані будуть доставляти за адресою “прописки».

Який трудовий стаж потрібен для пенсії в 2019 році

У 2019 році вийти на пенсію можуть 60-річні українці, які офіційно відпрацювали 26 років. А вже через 9 років, на пенсію зможуть розраховувати лише ті, чий страховий стаж становитиме 35 років.

Ті ж українці, у яких стажу не так багато, але відпрацювали не менше 16 років, можуть отримувати пенсію в 63 роки. Якщо ж стажу менше, ніж 16 років, то на пенсію можна буде отримати тільки в 65. А народжені до 1961 року можуть вийти на пенсію вже зараз.

Якщо у вас не вистачає стажу, що у новому році ви можете отримати допомогу в 1 497 гривень. З 1 липня сума зросте до 1 564 гривень, а з 1 грудня — до 1 638 гривень.

Докупити стаж можна, склавши договір з Пенсійним фондом. Один рік буде коштувати приблизно 17 тисяч гривень. Якщо не вистачає місяці, можна доплатити 1408. Доплатити можна не тільки за рік, але і за місяць і навіть за день.

Пенсії отримають не всі переселенці

У Пенсійному фонді відзвітували, що в жовтні 2018 року пенсії заплатили тільки 523 тисячам пенсіонерів-переселенців. При цьому найбільше таких пенсіонерів 700 тисяч. Цікаво, що у бюджеті на новий рік передбачили виплату пенсій 470 тисяч переселенців.

Всьому виною — дані системи «Аркан», яка записує все перетину лінії розмежування. Так, у березні луганський пенсійний фонд дізнався від прикордонників, що 64 тисячі пенсіонерів не знаходилися на підконтрольній території за місцем «прописки». А якщо пенсіонер не живе за місцем «прописки» і більше 60 днів не дає фонду про себе знати, виплати можуть призупинити.

Ця система працювала й раніше — якщо людина їхав, наприклад, на лікування, йому припиняли виплати.

В Міністерстві соцполітики невиплату пенсій пояснили тим, що їх просто неможливо доставити на окуповані території. Там не працюють банки, і немає органів Пенсійного фонду. Крім того, немає навіть інформації про те, чи живі досі ті, кому необхідна соціальна допомога. Так що пенсію можуть перестати платити, якщо до фонду дійшла інформація про смерть пенсіонера. Виплати можуть зупинити навіть без відповідних документів.

Нещодавно Верховний суд постановив, що стосовно переселенців не потрібні перевірки і контроль. Так що в міністерстві вже розробляють нову схему, за якою пенсії виплачуватимуть більш справедливо

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.