Як написати круте резюме: гід для новачка

Ми дізнались у рекрутерів, які помилки у резюме найчастіше роблять новачки — ті, хто нещодавно змінив спеціальність, або шукає своє перше місце роботи. Відредагуйте своє CV, використовуючи ці поради, щоб уникнути прикрощів та дійсно круто представити себе працедавцю!

Отже, найпоширеніші помилки, яких припускаються IT-початківці:

пишуть твори без структури, а не CV;
надсилають резюме у doc форматі;
вживають нудні шаблонні фразочки;
перебільшують свої здобутки (або навпаки себе недооцінюють);
неумісно креативлять (в тому числі щодо фотографій);
пишуть прямим текстом: «У мене немає досвіду роботи»;
ображаються, отримавши відмову;
спамлять однаковісінькими резюме всім компаніям в країні.
Тисніть на посилання вище, щоб перейти до найбільш цікавого розділу. Ну або наберіться терпіння, прочитайте цей матеріал повністю та як слід відредагуйте своє резюме!

Структура
Новачки доволі часто розповідають про себе, як у шкільних творах. Не перенавантажуйте резюме інформацією: рекрутер шукає людину для виконання певної роботи — дайте йому чітко зрозуміти, що ви з нею впораєтесь! CV та автобіографічне есе — різні за стилем та призначенням.

Структура розіб’є текст на логічні частини, а рекрутер швидше побачить потрібну інформацію. Резюме, як правило, складається з 7 блоків:

Ім’я та прізвище
місто проживання
2-3 рядки тексту у довільній формі про те, що ви вмієте та чим хочете займатись у рамках цієї вакансії чи проекту.
Перелік ваших вмінь та навичок
Досвід роботи
Профільна освіта
Хобі, захоплення (за потреби)
Контактні дані
Ви можете використати один з шаблонів Canva, щоб гарненько організувати особисті дані в резюме, або інші схожі веб-ресурси. Шаблон допоможе виділити потрібні якості та зробити резюме зручним для читання.

Формат файлу
Так, у XXI столітті ви все ще можете друкувати резюме у звичайному текстовому редакторі, але може краще не треба? З цими файлами вічно якісь халепи стаються (наприклад, «повзе» форматування, перетворюючи резюме на хаос). Краще зберегти відредагований файл як pdf.

І, будь ласка, забудьте про презентації у PowerPoint. Це не формат для резюме. Свої навички дизайну та/чи програмування можна продемонструвати, створивши власний сайт-візитку.
Тільки не забудьте додати кнопочку «Завантажити резюме» — рекрутер буде вам за це вдячний.

«Junior-designer Ivan Popov CV», «Ira Popova Ruby CV» — у назві файлу вкажіть ваше ім’я та прізвище, бажану посаду, або вашу основну спеціалізацію. Погодьтесь, так ваше резюме рекрутер побачить швидше з-поміж безлічі файлів «2. txt», «cv. pdf», або «резюме. docx».

Читайте також  Ведучий тревел-шоу «Світ навиворіт» Дмитро Комаров зійшовся у поєдинку з важкоатлетом Василем Вірастюком

Шаблонні фразочки
Уявляєте, скільки «комунікабельних», «стресостійких» та «відповідальних» кандидатів бачить щодня рекрутер? У резюме часто повторюють однакові слова, не підкріплені конкретними даними. Скільки разів не пиши «я уважний та педантичний», а подвійні пробіли то тут, то там та відсутність структури CV скажуть про вас зворотнє.

Аби уникнути шаблонних фраз, розкажіть про ваш досвід. Наприклад, слова «я відповідальна людина» доведіть фактами: можливо ви були старостою, чи організовували якісь події?

А замість «на курсах я опанував Javascript», «я вивчав WordPress» краще скажіть, де ви вже встигли застосувати ці знання: «я написав свій випускний проект Javascript (посилання)».

Перебільшення/недооцінювання своїх заслуг
Якщо у переліку необхідних навичок у вакансії є щось, чого ви не вмієте на 100%, не лукавте. Пишіть правду, або не згадуйте про це взагалі. Частий випадок — погана англійська. «Один кандидат написав, що має просунутий рівень англійської, — розповідає HR-консультантка Beetroot Галина Ворона. — Але на співбесіді відмовився розмовляти нею без попередньої підготовки. А це, погодьтесь, підозріло». Інший оцінив своє знання англійської на 4 з 5, а виявилось, що він на відмінно здав TOEFL!

HR-спеціалістка Наташа Дмитренко вважає, якщо є 50-60% співпадіння до вимог до кандидата, то можна пробувати подаватись: «Надсилайте резюме на вакансію ще до того, як ви будете повністю готові до неї, бо на очікування результату можна втратити багато часу. Не будьте до себе надто радикальними — від вас і не очікують професіоналізму».

Креатив на межі з фамільярністю
Якщо ви цікава особистість, вмієте мислити нешаблонно, робити дизайн чи писати код, це і так буде видно з прикладів робіт, доданих до резюме, або навіть з того, як воно зверстане. Наташа Дмитренко радить: «Треба балансувати і не вдаватись у крайнощі: кандидати іноді пишуть, що готові працювати за їжу, чи щось на кшталт “вашій компанії пощастило, що у вас можу бути я!” — і це відштовхує». Краще тримайте нейтральний тон, щоб раптом не переборщити.

Хочете додати до сухого резюме експресії — у тлі листа напишіть так званий cover-letter. Це текст на 200-300 слів у довільній формі: про себе, мотивації чи зацікавленості працювати саме тут. Але знову ж: «довільна форма» — не те саме, що «фамільярна». Ви, все ж, на роботу влаштовуєтесь.

Читайте також  Франківські гімназисти зробили унікальні фото під час параду планет (ФОТО)

Недоречні фото
Від кандидатів не вимагається дублювати фото з паспорту (погодьтесь, інколи його краще взагалі нікому не показувати). Проте і тут треба знати міру. Наташа розказує, що отримувала досить дивні знімки з резюме: «Один був у майці, з заведеною за потилицю рукою, на фоні — фіраночка «Укрзалізниці». Іншого разу отримую фото, на якому і людини не видно — дівчина, голова схилена над клавіатурою, і підпис: “Так я виглядаю майже завжди, бо весь час працюю!”. Нестандартне, проте і неоднозначне рішення».

Досвід (якого насправді може і не бути)
Якщо у вас немає комерційного досвіду за новою спеціальністю (попереднього офіційного працевлаштування в IT), це ще не означає, що вам геть немає що розповісти. Інна Чернова, HR-консультантка Beetroot Academy, радить ніколи не писати: «У мене немає резюме, бо я ще ніде не працював». Не працювали, але чимось та й займались?

Можливо відвідували конференції, навчались у художній школі, брали участь у FLEX чи AIESEC, були волонтером? Плюс, якщо ви щойно закінчили навчання за IT-спеціальністю, покажіть свою дипломну роботу — це вже щось!

Протилежна помилка — писати всі підряд місця працевлаштування. Навіть якщо вони не стосуються IT. Згадайте два-три останні чи найбільш показові: де ви працювали найдовше, яку посаду обіймали, які обов’язки виконували, яких результатів досягли. Цього достатньо.

Ось хороший приклад від HR-консультанта Beetroot Володимира Вовка:

Software Engineer at ***. August 2016 – present. Technologies research and developing new functionality.
Achievements: designed and developed completed microservice, implemented set of build scripts, made infrastructure wrappers for 3AWS services.
Environment: Scala, Finagle, AWS, Guice, Git, Akka, Docker, Flatbuffers, SBT, CircleCIand IntelliJ IDEA.

Візьміть цей приклад, замініть у ньому «Software Engineer» на «бухгалтер», «менеджер», «декоратор» — чи ким ви були до того — і опишіть свій досвід та компетенції за схожою схемою.

Якщо у вас є дотичні до професії захоплення, розкажіть про них більше. Про біг, вишивання, гру на гітарі та інші хобі, що не стосуються діла, можна не уточнювати.

Читайте також  Епатажний франківець Руслан Медвідь з мамою розповіли про життя після участі у відомому шоу

Діалог з рекрутером
Навіть якщо ви написали резюме, якому просто неможливо відмовити, навряд чи хтось одразу вишле вам контракт на підпис. На все потрібен час. Весь процес займає близько місяця: ~2 тижні на розгляд резюме, далі — співбесіда з рекрутером, виконання тестового завдання, ще декілька технічних чи клієнтських співбесід.

Правило хорошого тону серед HR — відповідати на всі резюме, незалежно відмова це чи запрошення на співбесіду. Зачекайте 1,5-2 тижні. На вашій пошті досі пусто? Тактовно нагадайте про себе: перепитайте, чи ваше резюме точно отримали. Запит краще надсилати у тій же гілці повідомлень.

З негативної відповіді ще може бути користь: поцікавтесь у рекрутера, у чому причина відмови та які навички вам слід покращити. Це нормальна практика, як і попросити HR-менеджера зв’язатись із вами, коли відкриється нова вакансія.

Спам
Є серед джунів така практика — розсилати одне й те саме резюме усім компаніям підряд: аби лишень взяли! Це не наймудріше рішення: за резюме одразу ж видно, вмотивована людина працювати на цьому проекті, чи шукає роботу будь-де. Якщо вас притискають платіжки за комуналку, спамити шаблонним резюме всім IT-компаніям у пошуках роботи — все одно не вихід. Не лініться написати окремі резюме для кожної вакансії, яка вас зацікавить. І спробуйте знайти тимчасовий підробіток, щоб зачекати на хорошу робочу пропозицію.

Замість висновків
Основна порада — не пишіть резюме похапцем. Дайте собі час: накидайте приблизний план сьогодні, завтра додайте інформацію, про яку вчора забули, а наступного дня хай хтось сторонній все це вичитає. Є термін такий, «авторська сліпота», коли ви у своїй роботі навіть очевидних полимок не помітите, а хтось зі сторони одразу скаже: «Вась, по-МИ-лок, а не по-ЛИ-мок!».

Пам’ятайте, якщо компанія відкриває вакансію молодшого спеціаліста, від кандидатів див не очікують (і вражаючого досвіду роботи теж). Скоріш за все, вони шукають людину з базовими знаннями, яку можна «виростити» у спеціаліста під потреби проекту. Перечитайте вимоги до кандидатів: якщо є хоча б 60% відповідності основним вимогам, надсилайте резюме! А як ні, цей же перелік — вектор для розвитку та навчання!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.