На старий новий рік у трьох селах Івано-Франківщини до хати заводять… коня

Прадавній звичай зберігся у Колінцях, Гостові та Гринівцях Тлумацького району. Тут кінь разом з колядниками та віншувальниками з почестями заходить до селянських хат.

У господі Василя Ганчака з Колінців панує чудовий настрій. На столі — святкові страви, родина чекає колядників. Хтось голосно гукає: «Йдуть, йдуть та коня ведуть». Дзень-дзень-дзень… чути за вікном мелодійні дзвіночки. Так дає про себе знати найважливіший хвостатий колядник, збруя якого прикрашена маленькими металевими дзвониками. Пан Василь з родиною виходить на ганок. Кілька хвилин усі разом колядують. Згодом гурт запрошують до хати.

Хвостатий колядник, легко та сміливо, цокаючи підківками, заходить до господи, ніби він щодня у сільських хатах гостює. Збруя на голові гривастого прикрашена синіми, зеленими, блакитними, червоними квітками з кольорового паперу. Ще перед різдвяними святами їх зробили сільські дівчата. На спині в коня — домоткана сіро-біла з чорними смужками верета, інформує в соцмережі журналіст Анна-Сабіна Ружицька.

Під час колядування кінь стоїть спокійно. Навіть головою не мотне. Лише уважно слухає колядки та віншування. Ще й вухами «стриже».

Хранителька народних традицій із села Колінці Віра Вакун розповідає:

«Коня вже століттями водять по хатах на старий новий рік. Тварина стала неодмінним атрибутом свята, символом добра, спокою, достатку, витривалості та міці. Коріння цього звичаю — у щоденному побуті, бо в селі без працьовитої тварини не обійтися».

Для почесної місії вибирають здорових, вгодованих коней. Тварин «зичать» у поважних газдів. Коники мають бути не дуже високі, присадкуваті адже вони повинні помістилися у різних помешканнях. До речі, «в коляду» стараються не брати молодих, необ’їжджених, та старих тварин. Більшість коней уже не вперше «вітають» жителів села, тому добре знають як поводитися.

Читайте також  ДТП на Прикарпатті: під колеса “Фіату” потрапив п’яний пішохід

Колядницькі гурти з конями не оминають жодної хати, аби людей не оминали щастя і достаток. А вранці, 14 січня, повіншувавши всіх, колядники з гривастими, зустрічаються біля церкви. Часом і тварин до храму заводять. Це єдиний день у році, коли чотириногим можна зайти до святині.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.