Для власної безпеки туристи мають зареєструвати свій маршрут в рятувальній службі — ДСНС

Гірський відпочинок вимагає особливої підготовки та відповідального ставлення. Перш ніж вирушити у похід, рятувальники радять зареєструвати свій туристичний маршрут в регіональному підрозділі рятувальної служби.

Ця процедура дуже проста та не займає багато часу. Крім того, реєстрація є безкоштовною. Це можна зробити за 10 днів до походу. Представник туристичної групи повинен повідомити оперативного чергового відповідної аварійно-рятувальної служби про похід, вказати його тривалість, маршрут та склад групи, інформують “Вікна” з посиланням на прес-службу ДСНС.

Як правильно організовувати зимові походи в гори?

Взимку найбільшою небезпекою для мандрівника є висока імовірність відмерзання кінцівок та переохолодження організму. Крім того, наявність снігу в горах сильно ускладнює пересування, а також створює імовірність сходження снігових лавин. Тому зимові походи вимагають більш ретельної підготовки та використання спеціального спорядження.

Важливо в гори ходити групами, в яких є досвідчені туристи та інструктори. В залежності від виду і тривалості маршруту необхідно мати спеціальне якісне спорядження. Це зимове тепле взуття, наплічник, вовняний светр, вітрозахисний костюм, шапку. Важливо з собою мати запасні теплі шкарпетки (2 пари). Також необхідно мати медичну аптечку з еластичним бинтом. Аптечка може бути одна на групу. Мобільні телефони, топографічні карти та GPS-приймачі завжди стануть у нагоді, бо з допомогою телефону можна зв’язатись з навколишнім світом, а з допомогою GPS можна легко орієнтуватись на місцевості при поганій видимості.

У випадку поганої погоди та заметілі слід відмовитись від походу. Також не слід йти у похід при темряві чи тумані.

Пересування в горах взимку вимагає робити постійні зупинки на 5-15 хв., щоб забезпечити відповідну терморегуляцію організму. Якщо не робити такі зупинки, то організм може спітніти, а потім легко переохолодитись. На підйомах слід сповільнювати швидкість руху та постійно звертати увагу на стан найслабших учасників походу.

Читайте також  У Галичі, за допомогою рятувальників та поліції шукали пенсіонера, який не виходив на зв’язок

Пам’ятайте, що більшість нещасних випадків та смертей ставались при спусканні зі скель та різких підйомів. Також у будь-якому поході лижні палиці тільки підвищать вашу безпеку та полегшать пересування місцевістю.

Загалом, зважаючи на збільшення кількості надзвичайних подій за участю туристів, усім любителям активного зимового відпочинку у горах радимо завжди дотримуватися правил безпеки та слідкувати за сніголавинною ситуацією за посиланням на ресурсі УкрГідрометцентра.

Реєстрація туристичних груп:

Івано-Франківська область.

Закарпатська область.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує: вирушаючи у туристичний похід, дотримуйтесь наступних порад від рятувальників:

обов’язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах;
уникайте походів поодинці. Мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи;
переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть із собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг;
поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди;
обов’язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.
Дбайте про свою безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.