Прививати чи ні?

В епіцентрі ризику – діти до 10 років

kGPKczrt
В останні дні січня в Україні розпочалася третя хвиля вакцинації від поліомієліту. Ледь вийшовши на навчання із зимових канікул, у поліклініках вишиковуються черги до кабінетів щеплень. Проте не всі батьки охоче йдуть на поводу медпрацівників. Не допомагає навіть рекламний ролик по телевізору. Навпаки, батьки зізнаються, що реклама вакцинації відлякує їхніх дітей. Турботливі матусі свою відмову від щеплень мотивують тим, що в розпал епідемії грипу вони не готові піддавати своїх дітей такому стресу. Лікарі ж запевняють, що для здорової дитини вакцинація не шкідлива. Що насправді криється за двома крапельками французької вакцини, ми шукали у Міській дитячій поліклініці.

У вівторок зранку під кабінетом щеплень зовсім немає черги. Запитуємо у лікарів, в чому справа, адже на дверях пише, що прийом для щеплення триває з 8.30 ранку. Через декілька хвилин сюди таки навідалася одна мама із п’ятирічним сином. Хлопчик, сидячи в мами на колінах, ледь скривився, але свою дозу у вигляді двох крапельок отримав.
«Часто буває так, що діти плачуть, особливо молодші, – пояснює лікар-педіатр кабінету профілактичних щеплень Христина Судак. – Черги під кабінетом щеплень можна спостерігати переважно у вечірні години прийому, після школи», – каже пані Христина.
Тут же в кабінеті профілактичних щеплень нам демонструють сертифікати на вакцину, а також показують самий препарат, котрий зберігають у холодильнику при температурі від 2 до 6 градусів. «Для проведення третього етапу щеплення ми отримали 31 700 доз. Станом на сьогодні ми вже вакцинували 16 626 дітей. Це становить 63 відсотки від запланованого», – кажуть медичні працівники. Тут зізнаються, що навіть медикам було реально страшно тоді, коли показали, що помер хлопчик від поліомієліту. Але потім прийшли документи, які заперечили смерть від цієї недуги. Це батьків і налякало, переконані медпрацівники.
У кабінеті щеплень не скаржаться на брак роботи, бо кажуть, що щодня є достатньо дітей. В цілому по місту тих, що відмовилися від вакцинації, назбирається до 300 осіб.
Щепити свою дитину чи не щепити – справа батьків, наголошують у поліклініці. Свою ложку дьогтю у справу вакцинації вкладають навіть медичні працівники. Медсестра із Нововолинська на одному із центральних телеканалів не побоялася зізнатися про свою відмову від проведення щеплень. У неї є чимало однодумців у білих халатах. Щоправда, це вони роблять «за кадром» і «без розголосу». Так від однієї лікарки довелося почути, мовляв, це все обман і терміни вакцинації підганяють штучно, бо потрібно терміново використати вакцину 2009 року випуску, в котрої саме зараз закінчується термін придатності.
Уся поспішність такої процедури має своє пояснення. Адже третій етап було заплановано завершити до 5 лютого, але у зв’язку із карантином у школах термін щеплення продовжили до 14 лютого. Інформацію про давній термін вакцини спростовує головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Бойко.
«Зараз є багато маніпуляцій щодо неякісної вакцини, ніби нам її списали. Насправді не Міністерство закуповувало її. Канадський уряд виділив гроші, за які була закуплена міжнародна сертифікована вакцина, якою щепляться французькі діти. Чи можемо ми не довіряти тій вакцині, яку використовують у цілому світі? – апелює Марія Бойко тим, хто має претензії до препарату. – Всі пам’ятають історію із вакциною на митниці у травні минулого року. Тоді були порушені температурні терміни. Досі жодної дози із тієї партії не використано. Вона і надалі стоїть на складах «Укрвакцини». Щоби не створювати ажіотажу, у вересні, листопаді та грудні були нові поставки вакцини. Вона має термін придатності тільки два роки».
Ще одним не менш серйозним застереженням у суспільстві є те, що вакцинація проти поліомієліту проводиться у розпал епідемії грипу. Натомість лікарі  у розмові з нами посилаються на відповідний наказ, у котрому вказано, що епідемія грипу не є протипоказом для додаткової вакцинації проти поліомієліту.
«Проводити зараз вакцинацію абсолютно доцільно, бо грип можна вилікувати, а лікування від поліомієліту не існує. Вакцина роздражнює імунну систему, котра починає боротися. За деякою інформацією, вакцинація від поліомієліту додатково має здатність боротися проти вірусу грипу», – наголошує епідеміолог Марія Бойко.
Зважаючи на такий розголос і пропаганду вакцинації, запитуємо у медпрацівників, чому про цю хворобу, котра вражає дітей, так різко заговорили саме зараз?
«Розслабитися і забути про те, що від інфекційних хвороб помирають люди, дало можливість те, що колись не було перебоїв із постачанням вакцини. Протягом останніх чотирьох років почалися перебої із препаратами, котрі захищають від дифтерії, правцю, поліомієліту, туберкульозу. Відсутність дешевих та ефективних препаратів і приводить до того, що починає зростати захворюваність, – пояснює Марія Бойко. – Про актуальність цієї хвороби заговорили не випадково, бо за словами головного епідеміолога області, навіть ті два випадки хвороби, котрі були зафіксовані на Закарпатті, свідчать про її спалах. «Це висококонтактне захворювання, тому якщо фіксується бодай один випадок, існує не менше 200 осіб, котрі також можуть мати цей вірус і бути інфікованими. Наслідком ураження вірусом може бути повний або частковий параліч».
За словами лікаря-епідеміолога, представники ВООЗ попереджали ще з 2012 року, що Україна буле мати проблеми із цим захворюванням. Міністерство також рекомендувало проводити щеплення, але в той же час, наче в паралельному вимірі, в державі не було вакцини.
«Ми мусимо жити за міжнародними стандартами, згідно із якими навіть один випадок захворювання розцінюється як надзвичайна ситуація», – так пояснює епідеміолог той масовий штурм медиків щодо потреби вакцинації.
Вакцинація – один із найдешевших способів боротьби із хворобою. Марія Андріївна закликає не нехтувати щепленням. Ми живемо близько до Заркарпаття, а тому вірус має всі шанси циркулювати і в нас. Ми можемо першими опинитися в епіцентрі можливого спалаху хвороби. А дві краплі із солонуватим присмаком можуть стати захистом від можливої інвалідизації.
Щодо можливих ускладнень після вакцинації, то епідеміолог також заспокоює: «Лише в однієї дитини на два з половиною мільйони може бути зафіксовано так званий вакцино-соціальний поліомієліт. Після крапель не може бути ані температури, ані діареї чи болів. Для вакцини це не характерно».

Читайте також  Законна трансплантація в Україні: чому не треба боятися

 

джерело http://kuryer-if.info/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: