“Час розгулу нечистої сили”: 19 січня – Хрещення Господнє, ви повинні це знати, щоб вберегтися

19 січня всі православні віруючі святкують Хрещення Господнє. З давніх часів, люди звертають увагу на прикмети в цей день. Також популярним заняттям в цей день є гадання на Водохреща.

«Водохресний вечір», день напередодні свята, 18 січня, вважається часом розгулу нечистої сили.

Згідно з повір’ям, найчастіше нечисть намагається проникнути в будинок в образі перевертня. Особливо небезпечний в водохресну ніч перевертень «Вогненний змій», який з’являється перед молодими дівчатами у вигляді прекрасного юнака.

Для того, щоб захистити свій будинок від проникнення в будинок злих сил, крейдою на всіх дверях і віконних рамах ставлять знаки хреста. Традиційно, хрест є сильним захистом від всього поганого і злого. Також відвадити перевертнів від свого житла можна,якщо насипати водохресний сніг у піч.
«Не заложи в водохресний святвечір хреста на дверях – буде біда», – говорить прикмета.

Прикмети на Водохреща:

C християнським святом Богоявлення пов’язано безліч прикмет, які складалися століттями.

Наприклад, якщо в цей день погода ясна і холодна – літо буде посушливе, похмура і свіжа – до рясного урожаю. А якщо водохресна ніч припаде на повний місяць – навесні варто чекати паводків.

Чисте небо і зоряна ніч віщують сухе літо і велика кількість ягід, а південний вітер – грози. Ясний день на Водохреще віщував неврожайний рік.

Надзвичайно корисним вранці в день Хрещення вважається умивання сніговий водою. Прикмета свідчить, що від цього «без білил білими бувають, без рум’ян рум’яними».

Можна не обмежуватися умиванням, а спробувати скупатися в ополонці, яка також має цілющі властивості у день Хрещення Христа.

Також вважалося, що цей день є одним з кращих в році для обговорення і призначення майбутнього весілля.
«Водохресне рукостискання – до щасливої родини», – вважалося в давнину.

Читайте також  Цю молитву потрібно читати лише раз на рік! Сила цих рядків – безмірна! Не прoпустіть цeй важливий момент!

Для молодих людей існувала ще одна корисна прикмета – якщо вийти на вулицю і дізнатися ім’я у першого перехожого – дізнаєшся ім’я свого майбутнього чоловіка або дружини.

А люди, які пройшли 19 січня обряд хрещення, згідно з повір’ями, будуть все життя щасливі.
Водохресні ворожіння:

У давнину ворожіння на Хрещення було популярною розвагою. Разом з тим, в Церкві нагадують, що ворожіння не є релігійним звичаєм, а язичницьким, проте цей звичай залишається надзвичайно затребуваним.

Існує кілька основних заговорів для водохресних ворожінь, які повинні розкрити долю і допомогти у виконанні бажання ворожбитів.

“Раз у Водохресний вечір дівчата ворожили: за ворота черевичок, знявши з ноги, кидали”.

Ворожіння з черевичками – є найпопулярнішим водохресним ворожінням. Вважалося, носок черевичка покаже у якому напрямку суджений наречену поведе.

Для правильного проведення обряду ворожіння необхідно дотримуватися кількох важливих умов. Черевичок потрібно обов’язково зняти з лівої ноги. В ідеалі – вийти для ворожіння на околицю села, а в міських умовах досить буде вийти до під’їзду. У разі, якщо кинутий черевичок падає в сторону будинку – дівчині не варто чекати заміжжя в цьому році.
Також до трійки найбільш популярних водохресних ворожінь входять ворожіння на сон і ворожіння на хліб і стрічку.

«Суджений-ряджений, причеши мені голову», – головний водохресний заговор.

Дівчина перед сном повинна сховати під свою подушку гребінь для волосся. Вважається, що той, кого вона побачить уві сні і стане її судженим.
Для другого ворожіння потрібно взяти шматок хліба і стрічку. Необхідно сховати ці речі в порожній і чистий горщик. Потім, зав’язуються очі і з горщика береться річ навмання. Якщо дівчина дістає стрічку, то їй варто очікувати сватів, а якщо хліб, – то залишатися їй в майбутньому році дівчиною.

Читайте також  Кондитер Наталія Якимечко розповідає про своє захоплення: "Люблю створювати людям свято і гарний настрій"

Також досить популярним стає і ворожіння на Хрещення по тіням.

Дівчина мне аркуш паперу, кладе його на блюдце і підпалює. Коли лист згорить, за допомогою свічки робиться його відображення на стіну. Дівчина повинна уважно роздивитися тінь від згорілої паперу і спробувати дізнатися про своє майбутнє.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.