Франківцям з травня нараховуватимуть пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг

За словами першого заступника директора міського департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою Ігоря Сенчука, нарахування пені передбачене Законом України “Про житлово-комунальні послуги”, який український парламент ухвалив ще у 2017 році.


Документ був опублікований у газеті “Голос України” від 9.12.2017 р. Наступного дня він набув чинності та вводиться в дію з 1 травня 2019 року, за винятком статей, зазначених у другій та третій частинах пункту 1 прикінцевих та перехідних положень, пише Курс.

Відповідно до п. 1 ст. 26 Закону, у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не більше 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу, інформує “Західний кур’єр”.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Водночас пеня не нараховується при заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії чи заборгованості споживачу з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Ігор Сенчук також зазначив, що відповідно до підпункту 10 п. 2 ст. 7 цього закону індивідуальний споживач зобов’язаний сплачувати у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги пеню у розмірах, встановлених законом або договорами про надання таких послуг. Ця стаття закону вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

За словами Сенчука, загальна заборгованість мешканців Івано-Франківська за спожиті житлово-комунальні послуги станом на 1 грудня 2018 року становила 139,9 млн грн. З них за послуги з теплопостачання – 93,1 млн грн (70,7 млн. ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” та 22,4 млн грн “Станіславській теплоенергетичній компанії”), за водопостачання і водовідведення – 22,4 млн грн, 11,1 млн грн – за утримання житла та 12,3 млн грн – за вивезення твердих побутових відходів.

Читайте також  Пеня за комуналку: коли чекати "чорних" платіжок

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.