20 січня день Івана Хрестителя: що обов’язково потрібно зробити у цей день

20 січня натщесерце обов’язково пили водохресну воду для того, щоб на весь майбутній рік запастися міцним здоров’ям. Саме 20 січня відзначали день Іоанна Предтечі (День Івана Хрестителя). У Святому Письмі сказано, що саме Іоанн був останнім біблійним пророком, який передбачив прихід Ісуса Христа (Месії). Він же займався тим, що здійснював ритуальне очищення водою (хрещення), а також закликав людей до покаяння. Йому самому довелося здійснити обряд хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан.

У цей день раніше проводилися обряди сватання, а також влаштовувалися весілля. Зі свята Водохреща можна було не обмежувати себе в їжі.

20 січня молодіжні посиденьки і раніше проводилися, але на них приходили з якою-небудь роботою (в’язанням, шиттям, лагодженням інвентарю, прядінням і т.д.), тоді як під час Святок тільки веселилися.

Народні прикмети на 20 січня.

Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги

Якщо в цей день – повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів

Заметіль 20 січня – до вітрів і снігу на Масляну

Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба

Якщо над водою висять хмари – буде хороший урожай хліба

Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку

Якщо людина вип’є спиpтне 20 січня, то зможе вберегти себе від смутку і сліз на весь рік. Але дуже важливо знати міру, слідуючи приказці: “Святкуй раз на місяць – будеш веселим, засвяткуєш кожен день – будеш гoлим”

Якщо перед застіллям 20 січня випити трохи освяченої води, то весь рік не буде ніяких хвороб

Читайте також  Яблучний Спас: що можна та не можна робити у це свято

Якщо в цей день проводиться весілля або сватання, дівчині потрібно випити трохи винa, щоб сімейне життя не пройшла в жалі і сльозах

Якщо 20 січня побачити в будинку мишу – це прикмета, що сповіщає про поповнення в сім’ї

Якщо в цей день у холостого хлопця або незаміжньої дівчини великий апетит, значить, по ним тужить кохана чи коханий

На Іоанна не можна вмиватися – будеш обдуреним.

Друга назва цього свята — Посвятки. Цього дня хазяїн дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом-сіллю, що лежав під образами ще від “багатої куті”. За народними уявленнями, ці різдвяні дари зроблять худобу плідною.

З цього дня починається період сватань та весіль, коли можна вже було вживати скороми­ну і випивати, звідки й вислів «празник — Іван-бражник» і відповідно народна назва свята — Івана Бражника. Кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят. Прибираючи кутю з покутя, примовляли: «Узвар на базар, кутя — з покуття”.

По­чинається М’ясоїд, або М’ясниці, і період жіночих вечорниць із роботою. Від Різдва до “Івана” жінки ховали свої починки – “щоб лихий ниток не плутав”. А вже від цього дня для жінок уже час братися до роботи. Правда, на “Івана” вони лише діставали свої кужелі, оглядали їх, але працювати ще не сідали. Молодиці йшли в шинок, там сходилися “по родству” або по сусідству і пили гоpiлку, співали веселих пісень та примовляли: “Тільки й притики, що починки превеликі!”

В головні зимові свята – Різдво, Новий рік, Водохреща – жінкам і дівчатам не можна ходити по воду,бо це гріх — це роблять за них чоловіки й парубки. Чоловікам же від Різдва Христового до дня Івана Хрестителя не можна було ходити в шинок — гріх великий, адже вода ще не освячена. Зате на “Івана” молодиці ставили їм могорич – “за те, що добре воду носили”.

Читайте також  8-річну дівчинку знайшли мертвою, але у рятувальників підкосилися ноги, коли вони помітили, що було під її тілом…

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.