Менше працювати, більше відпочивати: чи перейде Україна на 4-денний робочий тиждень

У 2019 році в україні може назріти криза на ринку праці. Передбачається чимало нового – від конкуренції між робітниками до зміни робочого тижня.

Про зміну робочого тижня та позитивного впливу як на працівників, так і на ефективність праці заговорили в Давосі. 

Економіст та історик Рутгер Брегман нагадує, що провідні уми – економісти, соціологи, філософи – десятиліттями вірили, що з часом людство зможе працювати все менше і менше. Ситуація змінилася лише в 70-і роки минулого століття.

“Підприємці-капіталісти ще в 20-е і 30-е роки виявили позитивний вплив скороченого робочого тижня на продуктивність.

Наприклад, Генрі Форд побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робочі стали продуктивнішими, оскільки менше втомлювалися”, – говорить він.

Сто років тому робота займала в середньому 3 тис. годин на рік. Якби сучасній людині довелося б стільки працювати при п’ятиденному графіку, робочий день тривав би приблизно 13 годин. Зараз у більшості розвинених країн “нормальним” вважається 8-годинний робочий день.

Але і це не межа, упевнені аналітики Міжнародної організації праці. Згідно із дослідженням Working time and the future of work, в Укрfїні поступово йде до того, що робочий тиждень скоротиться.

У Міжнародній організації праці переконані, що коротший робочий день при збереженні рівня зарплат вигідний усім.

“Це надасть можливість отримати більше робочих місць, надасть можливість сучасній людині дотримуватися балансу між роботою та особистим життям”, — йдеться у звіті організації.

Все більше компаній по всьому світу відмовляються від п’ятиденок. Є реальні приклади, коли скорочення робочого тижня призвело до зростання показників продуктивності.

Оскільки напружений графік приводить до того, що працівники виснажуються, починається професійне вигорання.

Читайте також  Тарас і його пророцтва: голос Шевченка потужний, як ніколи

Так, Великобританія також готується до переходу на чотириденний графік роботи.

Втім, поки що нововведення можуть дозволити собі розвинені країни, оскільки високий ВВП можуть дозволити таке скорочення без особливих матеріальних втрат.

До речі, в Україні вже зареєстровані пропозиції щодо внесення змін до Кодексу законів про працю. для працівників пропонується збільшити відпустку, а також запровадити чотириденний робочий тиждень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.