Через немите яблуко житель Прикарпаття захворів на лептоспіроз

У січні 2019 року в області зареєстровано перший випадок лептоспірозу.

Причиною захворювання стало вживання немитого яблука, яке ймовірно було забруднене екскрементами миші. За даними лабораторії особливо небезпечних інфекцій в 2018 році встановлено, що майже 5,0% мишей, які були відловлені в населених пунктах області та досліджені в лабораторії, були інфіковані лептоспірами.

 

Ставлення частини громадян до мишей як до звичного «атрибуту» житла часто призводить до захворювання на лептоспіроз і не тільки. Мишевидні гризуни є переносниками до 40 різних інфекцій. Доведено, що з їх вини загинуло більше людей, ніж при всіх війнах і революціях, які відбулися на Землі.

Мишовидні гризуни приймають безпосередню участь у поширенні багатьох особливо небезпечних інфекцій для людей та тварин – це чума, сказ, лептоспіроз, лістеріоз, Ку- гарячка, рикетсіози.

В 2018 році в області зареєстровано 31 випадок лептоспірозу, три з яких завершились летально. В переважній більшості захворювання протікало з важкими ускладненнями та лікуванням в реанімаційних відділеннях.

Згідно проведених епідеміологічних розслідувань встановлено, що основним джерелом інфекції (80,7%) були миші. В чотири рази частіше хворіли чоловіки, ніж жінки. В переважній більшості хворіли на лептоспіроз пенсіонери та безробітні (87,1% випадків). Вперше в області зареєстовано захворювання на лептоспіроз в дитини семи років: спровокувала захворювання немита грушка.

До 45,0% випадків захворювань пов’язані з порушенням гігієни при догляді за тваринами, виконанні господарських робіт в приміщеннях, які заселені мишовидними гризунами.

Дощове літо 2018 року сприяло виживанню лептоспір в довкіллі. Тому 35,5% хворих інфікувалось лептоспірами під час купання в ставках та рибалки (в 2017р. – 27,8%).

Майже 10,0% випадків повязані з вживанням їжі, контамінованої виділеннями гризунів.

Основний шлях проникнення лептоспір в організм людини через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Вважається, що аліментарним шляхом заразитися неможливо, оскільки кислотність шлункового соку згубна для лептоспір, жовч знищує їх миттєво. Але зараження може відбуватися через слизову оболонку порожнини рота, особливо якщо на ній є ушкодження.

Читайте також  На Прикарпатті зафіксували випадок лептоспірозу

Профілактика полягає в знищенні мишовидних гризунів, захисті водоймищ від забруднення виділеннями гризунів, свійських та сільськогосподарських тварин.

При високій імовірності інфікування, пов’язаного з професією, рекомендоване використання захисного одягу.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.