Справу вбивці Степана Бандери розсекретили, документи доступні онлайн

Документи убивці Степана Бандери, який мав низку імен – агент «Тарас», Гімназист», «Олег», Григорій Мороз, Бронислав Качур, Йозеф Леманн та Алєксандр Крилов, хоч справжнє його ім’я Богдан Сташинський, розсекретили. 

«Він вбив Степана Бандеру та Лева Ребета у Мюнхені. Останнього – взагалі без слідів. Лікарі констатували інфаркт. Його ніхто не побачив. Ідеальне вбивство.

З Бандерою так чисто не вийшло – лікарям вдалося знайти рештки цианіду в організмі. Але у версіях слідство заплуталося: однією з основних називали самогубство на ґрунті проблем Бандери із дружиною», – йдеться у матеріалі.

З Автобіографії, написаної 14 жовтня 1952 року: «Я, Сташинський Богдан Миколайович, народився 4 листопада 1931 року в селі Борщевице, Ново-Яворівського району Львівської області у сім’є селянина. (…) Батько мій Сташинський Микола Васильович за своїми поглядами був націоналістом…»

У молоді роки Сташинський був прихильником українського підпільного руху. Але опинився під ковпаком радянських спецслужб. Він мав обрати: піти на співпрацю із спецслужбами і врятувати батьків від заслання у Сибір, або зберегти вірність ідеям боротьби за українську незалежність та приректи родину на репресії.

Підписка Богдана Сташинського про співпрацю із МГБ 22 квітня 1950 року

Батьки його вибору не зрозуміли. Хоч син вважав, що рятує у такий спосіб їхні життя. Також він спричинився своїми діями до вбивства нареченого рідної сестри. Ясна річ, незабаром він став ізгоєм для родини. А з часом зрікся і свого українства.

Згодом Сташинський зрадить і своїх нових господарів. Ввечері 12 серпня 1961 року, за три години до початку будівництва Берлінського муру, він втік до Західного Берліну і згодом розкрив усі секрети КГБ, які знав. Це був один з найбільших провалів всесильного КГБ за всю його історію.

“Гонорарна” відомость Богдана Сташинського за жовтень 1951 – лютий 1952 років

Справа агента “Тараса” доступна у вільному доступі на сайті Архіву Служби зовнішньої розвідки України.

Це повідомлення “Голосу Америки” теж було підшито до справи агента “Тараса”. У Києві зберігається 7 томів його справи. Це – кілька сотень документів, які розкривають технології Холодної війни та методи КГБ, які і сьогодні використовують російські спецслужби. Є підстави вважати, що не всі матеріали агента “Тараса” зберігаються у Києві.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.