Яку компенсації отримають країни, які постраждали від російської агресії

Європейський суд з прав людини виніс рішення щодо справедливої сатисфакції у справі Грузії пороти Росії. Суд зобов’язав Москву сплатити Тбілісі 10 000 000 євро справедливої сатисфакції. Сьогодні, у провадженні ЄСПЛ знаходиться п’ять справ “Україна проти Росії”.

Як рішення, винесене судом на користь Грузії, відіб’ється на наших справах, дізналась журналістка 24 каналу.

31 січня 2019 року Європейський суд з прав людини виніс рішення щодо справедливої сатисфакції у справі “Грузія проти Росії”. Справа стосувалась адміністративної практики масових арештів та висилки громадян Грузії з Російської Федерації. Такі факти було зафіксовано протягом російсько-грузинської війни 2008 року. Рішення по суті було винесено судом ще 3 липня 2014 року. Тоді суд встановив порушення Росією кількох статей Конвенції про захист прав і основоположних свобод.

Рішення суду від 31 січня стосувалось справедливої сатисфакції. На підставі подань сторін, суд визначив, що зазначена практика стосувалась приблизно 1 500 осіб та призначив постраждалим компенсацію від 2 до 15 тисяч євро на людину (в залежності від ступеня тяжкості завданої шкоди).

Ми отримали рішення по первісній справі “Грузія проти Росії”. Вона була розглянута по суті після війни, ще в 2014 році. Тоді суд продемонстрував, які рішення будуть надалі прийняті. Це рішення, безпосередньо, стосувалось компенсації. Спочатку суд не міг розглянути цю справу щодо компенсації й відклав її, зараз ми отримали його продовження,
– сказав 24 каналу адвокат, спеціаліст із захисту прав у ЄСПЛ Андрій Крістенко.

Загалом, Російську Федерацію зобов’язали сплатити Грузії 10 000 000 євро справедливої сатисфакції.

Хоч це рішення й стосувалось Грузії, але воно матиме вплив й на численні позовні заяви “Україна проти Росії”. Адже це буде черговий судовий прецедент, завдяки якому постраждалі від російської агресії зможуть отримати компенсацію.

Читайте також  Вчені розповіли, скільки коронавірус "висить" у повітрі після розмови

Це рішення варто розглядати через призму компенсації. Завдяки йому можна передбачити – скільки отримають потенційні заявники. Так, за незаконне позбавлення свободи, видворення, примусове введення в російське громадянство кожен постраждалий заявник зможе отримати від кількох тисяч до кількох десятків тисяч євро компенсації. Якщо це будуть грубі порушення (втрата життя чи близького родича, нанесення суттєвої шкоди здоров’ю) – компенсація складатиме від кількох десятків до сотень тисяч євро,
– пояснює адвокат.

Хоч раніше Росія й заявляла, що не виконуватиме рішення міжнародних судів, але вибірково вони це робитимуть. Адже російський Конституційний суд сказав, що у деяких випадках останнє слово за ним. Тобто саме Конституційний суд Росії вирішуватиме – узгоджується рішення міжнародного суду з внутрішнім законодавством чи ні, тобто чи виконуватимуть вони його.

Безумовно факт ухвалення цього рішення є позитивним для України. Адже рано чи пізно влада в Росії зміниться й тоді ці рішення будуть виконувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.