12 лютого – Свято Трьох Святих: щo варто, а чого в жодному разі робити в цей день не можна

12 лютого християни відзначають важливе церковне свято – Собор трьох святителів.

Ми розповімо про історію та про традиції цього свята.

Історія свята Собор трьох святителів

В це соборне свято, присвячене пам’яті великих каппадокийцев Василя Великого,Григорія Богослова і константинопольського патріарха Іоанна Златоуста, прийнято почитати вселенських вчителів, які формально завершили догмат про Святу Трійцю.

Історія встановлення свята відноситься до правління візантійського імператора Олексія I Комніна, коли в Константинополі йшли суперечки про першість кого-небудь з цих Отців церкви. Кожен з великих святителів здавався для його послідовників найкращим, від чого серед християн відбулися церковні чвари: одні називали себе василіанами, інші – григоріанами, треті – іоаннітами.

За церковним повір’ям, 1084 року митрополиту Євхаїтському Іоанну з’явилися разом три святителя і повеліли встановити загальний день святкування їхньоъ пам’яті, оголосивши, що вони рівні перед Богом.

З першої половини XII століття в грецьких богослужбових книгах з’являється служба трьом святителям. Самий ранній приклад – Статут константинопольського монастиря Пантократора (1136 рік), що містить правила освячення храму на свято “святих Василя, Богослова і Хризостома”.

Святителі Василій Великий, Григорій Богослов і Іоанн Золотоустий відомі як великі богослови і отці Церкви. Кожен святий являє собою приклад життя у Христі, приклад для всіх віруючих. Їхні вислови стали постулатом для багатьох віруючих.

Всі три святителя були блискуче освідчені. Василь Великий і Григорій Богослов, освоївши всі знання, доступні в їхніх рідних містах, завершували освіту в Афінах, центрі класичнї освіти. Тут святі друзі знали дві дороги: одна вела до храму Божого, інша – в училище. Ця дружба тривала все життя. Іоанн Златоуст вчився у кращого ритора епохи Ліванія; богослов’я він вивчав у Діодора, згодом знаменитого єпископа Тарсійского, і єпископа Мелетія. До всіх трьом застосовні слова з житія св. Василя: він вивчив кожну науку до такої досконалості, як ніби не вчився нічому іншому.

Читайте також  11 вересня Головосік: що і чому в жодному разі не можна робити в цей день

Традиції свята Собор трьох святителів

Це свято вважають не тільки пам’ятною датою, в яку прийнято згадувати трьох вселенських учителів, чиї праці стали натхненням для віруючих, а цитати – керівництвом до життя, але і приводом для того, щоб задуматися, а чи правильно ви виховуєте своїх дітей. У народі цей день називають Святом сімейної святості, так як всі три сім’ї святителів були дуже віруючими і виховали своїх дітей в любові і повазі до віри.

У цей день прийнято відвідувати церкву і віддавати молитви трьом святим.

Знахарі в цей день примиряють ворогів і зводять подружжя, які розійшлися. Для цього купують ікону трьох святих (Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста). На стіл стелять нову скатертину, а на неї ставлять ікону. Запалюють три свічки і читають особливу змову на порозуміння і примирення ворогуючих.

Прийнято збиратися всією сім’єю після відвідин церкви, кликати в гості родичів. Після обіду варто провести розмову про Слово Боже і розповісти молодшим членам сім’ї історію трьох Святителів, про їхнє життя і про історію свята.

Що не можна робити в цей день

На трьох святителів не можна прясти, а тому називають цей день ще й “днем трьох святителів, що не прядуть”.

Не можна лаятися, лихословити і конфліктувати.

Не можна працювати на землі.

Молитва до трьох святителів і великих архиєреїв – Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого

О, всеблаженні святителі – Василію Великий, Григорію Богослове та Йоане Золотоустий! Вислухайте нас, недосконалих і грішних, що молимось до Господа через ваше заступництво, і занесіть молитву нашу до милостивого і чоловіколюбного Бога, перед Яким ви стоїте сьогодні в радості святих і з хорами ангелів. Умоліть Його чоловіколюб’я, щоб Він не осудив, але пробачив нам беззаконня і провини наші, та нехай вчинить з нами згідно з благаннями нашими та по милості й доброті Своїй.

Читайте також  Італійці рятують життя, а Зеленський із Садовим – настрій: до чого призводять популісти при владі

Випросіть нам у Христа і Бога нашого мирне і спокійне життя, здоров’я душевне і тілесне, родючість землі і у всьому всякий достаток і добробут, і щоб не на зло нам обернулись добра, даровані від щедрого Бога, але на славу Його і на прославлення вашого заступництва.

Нехай – через це заступництво – Своєю всеблагістю і благодаттю Господь дасть нам богоугодно перейти шлях земного життя; визволить нас від повітряних митарств і Духом Своїм Святим наставить і провадить нас на дорогу, яка веде в оселі праведних, де безустанний голос тих, що торжествують, і безконечна насолода тих, що оглядають невимовну доброту Божого лиця. Свою Церкву святу від розколів і єресей збереже та, зрештою, її первісну вселенську єдність і цілісність відновить, вірних укріпить, заблудлих наверне і дарує всім те, що потрібне для спасіння і слави Божої; подає нам усім ваше архіпастирське і святе благословення, щоб, ним бережені, ми визволились від всякої біди і напасті.

Вислухайте моління наше, святителі Христові, і моліть безустанно за нас всесильного Бога, що Його славлять і Йому поклоняються в трьох Особах, і Йому належить всяка слава, честь і влада на віки вічні. Амінь.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.