Рoint of view – точка зору, з якою можна не погоджуватись

7 червня минає два роки з дня інавгурації Петра Порошенка, п’ятого Президента України. І чим же 5-ий гірший від чотирьох своїх попередників – за “пасічника” чи навіть ЯнукОвоща? А може все таки кращий? Цікавий аналіз із даного приводу, в першу чергу щодо “офшорного” скандалу пропонує портал Рolitico.

Українці мають право бути обізнаними про всі факти, що стосуються Порошенко і його офшорів. Але це може статися лише в тому випадку, якщо Президент і його радники продовжать зберігати прозорість, а журналістські розслідування будуть дійсно професійними і об’єктивними.

Упродовж 20 років бізнесмен Петро Порошенко справно платив податки. Сьогодні ж український Президент опиняється під вогнем критики і звинувачень в шахрайстві.

Оприлюднення «панамських документів» ударною хвилею вразило уряду і великі фінансові інститути. Публікація даних, які включають понад 11,5 млн файлів, що мають відношення приблизно до 320 тис офшорних компаній і фінансової діяльності політиків і великих держчиновників, породив тисячі газетних статей і телевізійних новин по всьому світу.

У результаті через звинувачення в приховуванні від національних податкових органів належать родині активів свій пост покинув прем’єр-міністр Ісландії. Було пролито світло і на два мільярди доларів, що перебувають у віданні офшорних компаній близьких друзів Путлера, включаючи віолончеліста, від якого наполегливо намагаються домогтися пояснень з приводу того, яким чином він виступає співвласником такого солідного стану. Документи також виявляють офшорні структури президента Азербайджану І. Алієва, міністра економіки РФ О. Улюкаєва, президента Білорусії О. Лукашенко і сім’ї президента Казахстану Н. Назарбаєва.

Подібні викриття створюють враження, що «панамські документи» в першу чергу – свідоцтва корупції, користолюбства і ухилення від сплати податків. Але це далеко не так, принаймні, коли мова заходить про Президента України.

Незважаючи на значне суспільне благо, принесене «панамськими документами», основна увага яких була направлена на корумпованих чиновників, ні в чому не замішані громадські діячі та представники законного бізнесу виявилися несправедливим чином очорнені.

Серед них і найбільшою мірою постраждав від скандалу Президент України. Його ім’я фігурує в розгромних доповідях організацій вітчизняних і міжнародних спостерігачів. Особливо серед них виділяється доповідь, нещодавно написана українськими журналістами і опублікована міжнародною неурядовою організацією «Проект з розслідування корупції та організованої злочинності» (OCCRP): «Офшори українського президента… Мільйони спливають з України».

Ця та деякі інші історії не є продуктом міжнародного консорціуму журналістів, що добре розбираються в економічному праві і фінансових операціях. Велика частина аналітичних статей про Порошенко і Україні була підготовлена в першу чергу українськими репортерами і цивільними активістами з невеликим досвідом роботи в області журналістських розслідувань. У них немає правової бази або спеціальної освіти у сфері бізнесу, вони ніколи не працювали в авторитетних західних ЗМІ, де у випадку звинувачень як правило визнається право на чесну відповідь.

У випадку Порошенко основна увага в доповідях приділяється офшорним компаніям, створеним від імені президента в серпні 2014 року. Як не дивно, в голову аналітиків ніколи не приходило, що сам факт того, що протягом попередніх 20 років Порошенко не зареєстрував жодної офшорної структури, підкреслює, що він – заробив капітал і став мільярдером – був слухняним платником податків. Бізнесмен заплатив сотні мільйонів доларів у казну України і надав добре оплачувані робочі місця десяткам тисяч громадян.

Нещодавно українські журналісти, що інформують про свої розслідуваннях в телевізійному блоці Slidstvo. info і OCCRP, заявили, що чотири мільйони доларів нібито були переведені Порошенко на офшорний рахунок на Кіпрі. Проте, адвокати Порошенко відзначають, що такий переказ не міг бути здійснений, оскільки на ім’я компаній, якими володіє президент, не існувало ніяких офшорних банківських рахунків. Крім того, якщо вірити звіту інвестиційних радників, з’ясовується, що, схоже, доповідь була результатом неточного перекладу з грецької на українську і тільки потім на англійську мову.

Більш ранні повідомлення про те, що кілька тисяч доларів були поміщені в іншу офшорну компанію, також виявляються помилковими. Оскільки не було відкрито ніяких банківських рахунків, готівка не могла бути розміщена в будь-якій з цих офшорних структур. Те, що було представлено в доповідях як випадок ухилення бізнесмена-мільярдера від сплати податків, було лише набором технічних вимог, що пред’являються до відкриття цих офшорних структур. Коротше кажучи: ніяких грошових переказів, ніяких відхилень від сплати податків і повне дотримання українських законів президентом і його компаніями.

Журналісти та активісти, які готують матеріали для Slidsvto і OCCRP, навіть не спромоглися повідомити своїх читачів і глядачів про те, що президент був не тільки сумлінним платником податків, але і про те, що реєстр цілком шанованих компаній, на законних підставах користуються офшорами і послугами Mossack Fonseca, включає в себе світові фінансові еліти: Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup HSBC, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, ABN Amro, Credit Suisse і UBS.

Юристи і бізнес-консультанти відзначають, що офшорні структури були створені київської юридичною фірмою Avellum і затверджені компанією Ротшильд так, щоб Порошенко міг передати майно в довірче управління, а також виконати передвиборчу обіцянку виставити на продаж свої головні активи – шоколадний бізнес і кондитерську корпорацію Рошен.

Але всі ці неодноразово повторені пояснення тонуть в какофонії необґрунтованих припущень, багато з яких на Україні роздуваються популістами від опозиції, які не бажають знати справжнього стану справ, а тільки прагнуть підірвати популярність Президента.

Для Порошенко, який здійснює свою діяльність в медіа-середовищі, де протидіють йому олігархи і українські журналісти, які посіли радикальні позиції після революції Майдану 2013 року і з підозрою ставляться до всіх бізнесменів, що збили статки на Україні після розпаду комунізму, завдання представити власні аргументи виявляється набагато складнішою.

Українці мають право бути обізнаними про всі факти, що стосуються Порошенко і його офшорів. Але це може статися лише в тому випадку, якщо президент і його радники продовжать зберігати прозорість, а журналістські розслідування будуть професійними і об’єктивними.

Джерело: Ukrainian innocent caught in Panama Papers web

http://www.politico.eu/article/panama-papers-defending-ukraine-president-petro-poroshenko-corruption-tax-finance-evasion/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: