Активісти вимагають врятувати беркутів, яких роками експлуатують в Яремче

На Прикарпатті у місті Яремче роками продовжується незаконний бізнес з використанням диких птахів, фото з якими пропонують за гроші.

З вимогою врятувати птахів у мережі виступили активісти організації UAAA – Ukrainian Association of animal advocates. Вони поширили звернення до Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області і закликали спільноту долучатися до нього підписами, пише КУРС.

“У туристичному містечку Яремчі, що на Івано-Франківщині, роками продовжується незаконний бізнес з використанням диких птахів, фото з якими пропонують за гроші. Птахи на прив’язі, з підрізаними крилами, наявні ознаки жорстокого поводження.
Частина птахів занесена до Червоної книги.

Це абсолютно незаконна діяльність, на яку закриває очі Державна екологічна інспекція України в Івано-Франківській області, Поліція Івано-Франківської області та Івано-Франківська ОДА“, – пишуть активісти.

Щоби припинити злочин, пропонують:

1. Зателефонувати на гарячу лінію Івано-Франківської ОДА 0800501554 та повідомити наступне:
“У містечку Яремче, біля місцевого водоспаду, відбувається комерційне використання диких птахів, що заборонено законодавством, а саме: ЗУ “Про тваринний світ”, ЗУ “Про захист тварин від жорсткого поводження, ЗУ “Про Червону книгу України”. Прошу вжити заходів та припинити експлуатацію птахів”.

2. Такий самий дзвінок зробити в Державну екоінспекцію в центральний офіс в Києві – (044) 521-20-38 та в Івано-Франківську екоінспекцію – (0342)72-00-98.

3. Зателефонувати у Яремчанську міську раду – “гаряча” телефонна лінія міськвиконкому
2-23-27, “телефон довіри” міськвиконкому
2-24-94

3. Хто на місці, писати заяви у поліцію.

4. Писати звернення в Екоінспекцію на позапланову перевірку та організацію екорейду.

Підготовку текстів заяв і звернень активісти UAAA беруть на себе.

Ukrainian Association of animal advocates в такий спосіб відреагували на пост туристки Лариси Соколової.

“Їхала через Яремче до Франківська. Оскільки мала невелику паузу, вирішила пройтися до місцевого водоспаду. А там картина маслом: 4 пташки на прив’язі. Одна намагалася втекти, але безуспішно. Підійшла до пацанів сумного виду, туристів порозганяла. Але пацани не йдуть, бо бажаючих зробити “круте” фото є. От як з цим боротися?” – написала жінка.

“У них, мабуть, гарний “дах”, бо на мою заяву про те, що буду скаржитись до поліції, вони тільки посміялися. Попитала, чи є документи на птахів, чи є документи на заняття підприємницькою діяльністю. Мені відповіли, що це до роботодавця. На що я попитала, чи працевлаштовані вони офіційно і чи сплачує роботодавець за них податки? Мовчали. А деякі туристи їх підтримували. Тож будуть заяви і в поліцію, і в податкову. Але більш ніж впевнена, в кращому разі буде відписка”, – додала в коментарях Лариса Соколова.

Читайте також  На Прикарпатті від вогнепального поранення загинув власник відомого туристичного комплексу

На допис відгукнулися яремчани. Яна Винник розповіла, що разом зі школярами вже робила спробу поборотися за птахів.

“Підняла всіх дітей від 9-го до 11-го класу на мітинг під міськраду. Дозволу на мітинг нам не дали, хоча я писала офіційне звернення. Мене підтримував КНПП, ветлікарня. Ми з учнями писали заяву в міліцію (на той час) та згодом в прокуратуру, так як моїх однокласників почали ловити по дорозі додому та погрожувати.

Подали розголос і телеканал. І тільки коли з каналу подзвонили в школу та міськраду, тоді нас прийняв “сам мер”.

Були різні засідання, на які нас відпускали зі школи і супроводжували вчителі. Було зроблено дуже багато роботи, я мала відео, як б’ють даних птахів, були фотоматеріали. Були витяги з різних органів, що птахи утримуються незаконно.

Мене запевнили в міськраді, що птахам побудують вольєри, так як в дикому середовищі їм вже не вижити. І це факт, бо минулого року я бачила беркута-втікача просто біля людських домівок. На деякий час і справді цей бізнес зупинився, але з часом знову почали стояти з птахами. Змінилися лише власники. Можливо, не всі. І чорного грифа застрелили. Конкуренти. Більше я туди не ходжу, бо не можу витримати. І помогти теж не можу”, – проілюструвала ситуацію яремчанка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.