Презентація біографічного довідника «Літературна палітра Калущини»

21 лютого в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка, з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови, відбулася презентація видання Оксани Тебешевської та Іванни Яцук.

У жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора – Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалося Нечуєм- Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма видатними українцями.

А для того, щоб краще знати рідну мову потрібно знати і письменників рідного краю. Саме таким і є короткий бібліографічний довідник «Літературна палітра Калущини». На сторінках книжки-довідника є матеріали про літераторів Калущини, різних за віком, – і поважних, збагачених досвідом та роками, і середніх літ, і зовсім молодих, які шукають свою стежину до величного Храму Слова.


Презентували книгу її автори: педагог, письменниця, заслужений вчитель України, член Національної спілки письменників України Оксана Тебешевська та завідувач бібліотеки ЗОШ с. Голинь Іванна Яцук.

Автори книжки намагалися представити різнобарвну палітру літературної Калущини. Читач знайде в цьому біографічному довідниковому виданні короткі відомості про життя, діяльність та творчий доробок і письменників, уже віддалених від нас невблаганним часом (Антін Могильницький, Михайло Петрушевич, Григорій Цеглинський, Михайло Козоріс, Олесь Бабій та ін.), і сучасних (Василь Ганущак, Анатолій Онищко, Іван Павліха, Ольга Івасів, Юрко Іздрик та багато інщих). Хтось з них уже добре відомий у краї та поза його межами, а когось, можливо, читач уперше для себе відкриє і виявить бажання прочитати його твори.

Читайте також  В Україні заборонили популярні ліки від здуття


На презентації виступили безпосередньо і самі автори, відомості про яких увійшли до представленого видання, а саме: Іван Ткачик, Дмитро Іваців, Петро Шевчук, Марія Зьомковська, Надія Кбур, Василь Строчук, Богдан Сімків, Валентина Корнійчук-Ганущак, Ірина Червінська, Олеся Франко, Ігор Кубрак, Богдан Сімків, Степан Петраш. Дмитро Іванців подякував міській владі за фінансову підтримку на видання творів місцевих авторів.
Присутні на заході учні 9-Б класу ЗОШ №3 з вчителем української мови та літератури Мирославою Вінтонюк дізналися багато цікавого про письменників Калущини та послухали уривки з їхніх творів з уст самих авторів. Працівники бібліотеки підготували слайд-презентацію про тих відомих літераторів, яких уже немає серед нас. Це видання матиме не тільки пізнавальне значення, а й спонукатиме до ближчого знайомства з творами літераторів нашого краю.

Відео з заходу:

№1

https://www.facebook.com/Ilikekalush/videos/2304787779847022/

№2.

https://www.facebook.com/Ilikekalush/videos/251175825761061/

№3

https://www.facebook.com/Ilikekalush/videos/390341268432715/

№4

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.