10 мальовничих сіл Західної України, де варто побувати

 

Західна Україна – це не лише гірські Карпати, красива архітектура Львова і численні замки.


Західна Україна – це села. Безліч крихітних, ніби намальованих, нікому невідомих. Великих за розміром і величних сіл. Історичні, старовинні, вічні… таємничі, містичні і вигадані, милі і кумедні. Вони – унікальні. Завітайте – і кожне з них розкаже вам свою вражаючу історію, а, може, казку. Ця казка, що пахне полином Поділля, сходить сонцем над руїнами фортець, вмивається водами Нічлави і колишеться на степових травах вічних доріг, поведе вас у таємницю, щоб навічно закохати у красу українських сіл.

с. Брага, Хмельницька обл.
300-літнє кладовище; мавзолей Жебровських 1909 року; та найкращий вид на Хотинську фортецю.

За незвичайним ракурсом Хотинської фортеці сюди їздять навіть фотографи із світовими іменами. Щоб побачити цю приголомшуючу красу на власні очі, варто завітати у село неподалік Хотина. Та це не все, чим сподобається Брага. Цікаво буде побродити дуже старим польським цвинтарем із неоготичними надгробками. Саме на його території в гущі високих дубів стоїть загадковий костел-капличка. Це – мавзолей давньої польської родини, трьох представників якої там поховано. Ось така справжня історична перлина хмельницької провінції – зі своєю красою, загадковістю та незвичними принадами. Місце, що може стати справжньою знахідкою навіть для досвідченого туриста.

с. Підкамінь, Львівська обл.
16-метровий Чортовий камінь; монастир «Походження Дерева Хреста Господнього»; гора із монастирем, названа на честь язичницького божества роду і плодючості; кам’яні хрести поховань XVII ст.; щорічний міжнародний етнофестиваль.

Найперше, що вразить вас в цьому узгірному поселенні на межі Львівської та Тернопільської областей – легендарний камінь-велетень. Із західного боку природної споруди – ніша у формі серця, а на вершині – 6 ям-могил півметрової глибини. Ймовірно, у часи язичництва їх використовували для жертвоприношень. Усі, хто був тут, відчували особливу таємничу енергетику місця.

Читайте також  Де відпочити на Прикарпатті: Криворівня — українські Афіни

Не відмовляйтесь від пропозицій відвідати монастирі із потаємними ходами та підземною церквою. Вони відкриють перед вами ще багато цікавих «експонатів» селища. До речі, в колишніх келіях одного з монастирів досі діє лікарня душевнохворих жінок.
У тому, що Підкамінь – одне з наймістичніших поселень Західної України, ви переконаєтесь одразу, як побуваєте в ньому. Така вже тут енергетика.

с. Струсів, Тернопільська обл.
Старовинний парк із палацом XVIII століття; печерна церква; давнє польське кладовище; келія язичників ІX століття.

Якщо ви не є шанувальником Степана Будного (саме тут він народився) – вам варто познайомимтись з творчістю цього маловідомого але дуже талановитого поета, що пішов з життя у 24 роки. Та не лише тому завітати у Струсів – мальовниче село на Теребовлянщині. Ніде інде ви не зустрінете такої унікальної печерної церковки з вівтарем, витесаним у камені, та коморою, в стінах якої були викуті келії для монахів. Та найцікавіше можна побачити всередині, у підземеллі…

А ще справді дуже цікавими є надгробні пам`ятники струсівського кладовища. Серед фігур святих, ангелів, тварин, дівчат, дітей можна зустріти дивовижні й унікальні експонати. Це варто побачити.

с. Бакота, Хмельницька обл.
Скелястий монастир; джерела «Жіночого», «Чоловічого» та «Сімейного щастя»; кам’яний відбиток стопи Будди.

Бакота – затоплене село, давня столиця Пониззя. Це місце на березі Дністра у Кам`янець-Подільському районі, де колись розташовувались безліч язичницьких святилищ та капищ, кургани з жіночими похованнями. Пропливши річкою Смотрич, ви побуваєте буквально над відбитком стопи Будди, існування якого вже частково підтверджено підводними дослідженнями.

А ще з річки перед вами відкриється панорама скелястого монастиря. Надзвичайної краси природа та цілюща вода з освячених джерел доповнять незабутні враження від цього справді знакового місця.

с. Чагарі, Тернопільська обл.
«Купальська феєрія», Риба в капелюсі, Мавка і Лукаш, та символ достатку у жаб’ячих лапках

Читайте також  Більше ніхто туди не поїде! Нa Західній Україні жінки пepeкpили дopoгу в цілому paйoнi чepeз мacoву мoбiлiзaцiю їхніх чоловіків. Відео

У цьому селі Гусятинського району немає красивих архітектурних пам`яток, історичних будівель чи водоспадів. Та все ж воно особливе по-своєму. Це малесеньке село обіцяє вас вразити. Як-мінімум, тричі.

Якщо хочете побачити один з найоригінальніших у світі вказівників населеного пункту – завітайте у Чагарі. Три унікальні витвори мистецтва у різних частинах села надовго затримують погляди подорожуючих. Це – неймовірні скульптурні групи, що мають свій стиль, свою іронію і свою казку, належать руці Олексія Степанова. Ось така дивовижа у «глухому» селі на березі Нічлави, яку неодмінно варто оцінити власним поглядом. А ще щороку на початку липня тут організовують особливий фестиваль «Купальська феєрія».

с. Сутківці, Хмельницька обл.
Унікальна церква-фортеця; руїни замку XVІІ століття; чисті джерела та розкішні природні краєвиди.

Аби побачити оборонну церкву Покрови Богородиці (1462 рік), яка представляє собою неповторне диво фортифікації і не має аналогів в Україні, варто поїхати на Хмельниччину. Стіни товщино у 1, 7 метра, первісні фрески, та олійний живопис ХІХ століття – не все, чим може вразити один із найдавніших оборонних храмів середньовіччя в Україні. Цю велич важко описати, її можна тільки відчути. Незабутні враження зроблять ще приємнішими цілющі води джерела «Біла криниця».

с. Озеряни, Тернопільська обл.
Неоготичний костел Св. Анни; руїни старого замку; мурована церква Христа-Царя; іудейське окописько-кіркут.

Озеряни – одне з найцікавіших сіл туристичної Тернопільщини. Свого часу на місцевості було виявлено археологічні пам’ятки трипільської і черняхівської культури, слов`янське поселення VIII століття. Побувавши в Озерянах, ви неодмінно замилуєтесь красою костелу Святої Анни, що є справжнім шедевром відомого львівського архітектора, виконаним у стилі історизму. Не меншої уваги заслуговує стародавній замок з товстезними стінами із каменю. Приїжджайте в Озеряни, щоб відчути красу давнини й історії, втілену у величній архітектурі серед мальовничих пейзажів Галицького Поділля. Повірте, вони варті того.

Читайте також  Протягом літа діти учасників АТО з Івано-Франківщини зможуть поїхати на відпочинок в Угорщину

с. Іза, Закарпатська обл.
Єдина в Україні ферма з розведення манчжурських оленів; осередок лозового мистецтва; унікальний монастир, де зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

Аби помилуватися унікальними маньчжурськими плямистими оленями, з рогів яких отримують лікарську речовину пантокрин, варто поїхати в Ізу Хустського району. Ці красиві благородні тварини були доправлені сюди гелікоптером аж із Калінінградської області.

А ще ніде, крім як в Ізі, не побачите такої різноманітності витворів мистецтва лозоплетіння. Достатньо лише пройтись центральною вулицею села – і ви будете вражені майстерністю українців виплітати з лози вражаючі речі.

с. Розгірче, Львівська обл.
Давньоруське «городище»; скельний монастир; каплиця святого Онуфрія кінця ХVІІ століття із старовинною іконою.

Старовинне село на Львівщині замилує вас малозвіданою красою рівнинних Карпатах. Подивитись тут є на що. Скельний «монастир», що використовувався ще за язичницьких часів – дуже гарний. Не менш цікаві давньоруські укріплення, які побачите на вершині гори. Хвилюючий, таємничий дух старовини, яким віє від пам`яток, а кругом – унікальної краси скелі. Ви маєте це відчути!

с. Стільсько, Львівська обл.
7 давніх храмів; городище Білих Хорватів; підземні лабіринти; ритуальний камінь (вогонь, повітря і вода);

Це воістину унікальне місце, яке відкриє вам те, чого не побачите більше ніде. Село Стільсько, що на Львівщині – столиця неіснуючої тепер країни – Білої Хорватії. Величезне стародавнє городище із цілим підземним містом точно вразить вас не лише своїми масштабами, а й легендарністю.

Стільсько – це таємниця, це давні знання, якими володіють лише місцеві, називаючи «Білою дорогою», «Вежею», «Княжою криницею»… здавалося б, неіснуючі об`єкти, які лише з роками відкриваються історії. Стільсько – це легенда.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.