В Івано-Франківську СБУ викрила конвертаційний центр, який за рік “відмивав” 50 мільйонів гривень

Співробітники СБ України спільно з працівниками податкової міліції ГУ ДФС в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом прокуратури припинили в Івано-Франківську діяльність міжрегіонального конвертаційного центру з річним обігом понад 50 мільйонів гривень.

Оперативники спецслужби встановили, що нелегальний бізнес організував мешканець Івано-Франківська. Через низку фірм в обласному центрі ділки купували оптові партії промислової продукції у виробників реального сектору економіки, а потім перепродували споживачам за готівку без документального відображення в бухгалтерії, інформують “Вікна” з посиланням на прес-службу управління СБУ.

У документах зловмисники відображали фіктивну реалізацію товарів комерційним структурам, які були замовниками «послуг» конвертації. Оборудка дозволяла підприємцям з Київської, Дніпропетровської, Львівської, Чернівецької і Тернопільської областей штучно створювати податковий кредит для мінімізації платежів до державного бюджету.

Потім замовники перераховували «конверту» безготівкові кошти за фіктивні покупки, які зловмисники повертали їм у вигляді вирученої готівки від реальних продажів продукції. За свої «послуги» ділки отримували винагороду в розмірі 5-7% від суми оборудки.

Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили майже півтора мільйона гривень та понад 6000 доларів США. Під час низки санкціонованих обшуків за місцем роботи конвертцентру та проживання фігурантів справи виявлено «чорну бухгалтерію», документи, печатки СПД, задіяних в схемі, та інші докази, що підтверджують протиправну діяльність.

У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчі дії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.