Фармацевтична мафія: хто та як наживається на ліках для онкохворих

На жаль, навіть після того, як Міністерство охорони здоров’я перейшло на закупівлю ліків через міжнародні організації, фармацевтична мафія нікуди не ділася. А Уляна Супрун, яку нещодавно відсторонили та знов поновили на посаді, стверджує, що саме її боротьба з корупційними оборудками в медицині неабияк заважає тим, хто звик до незаконного збагачення.

Як та хто закуповує ліки для онкохворих
В Україні основну частину ліків закуповує Міністерство охорони здоров’я. З 2015 року МОЗ здійснює закупівлі через міжнародні організації. Це і дозволили мінімізувати корупційну складову у закупівлях. Відтак через відсутність накруток, держава заощаджує до 40%.

Проте одночасно з МОЗ кожне обласне чи міське управління охорони здоров’я незалежно від Міністерства також закуповує ліки. І якщо корупції у МОЗ вже давно поклали край, то такі обласні управління працюють по-старому.

Різниця між державними та недержавними закупівлями
Усього за 2018 рік на препарати для дорослих онкохворих у Києві витратили 137 мільйонів гривень. Якби препарати купувало Міністерство охорони здоров’я, ті ж самі ліки обійшлися у 113 мільйонів. Різниця – 24 мільйони гривень, а це понад 20%. Одна країна, один ринок, два різних державних органи й такі вражаючі розбіжності.

Уляна Супрун

Куди поділися фірми, які раніше постачали ліки МОЗ
Фірми, завдяки яким Міністерство охорони здоров’я прокручувало корупційні оборудки нікуди не зникли. Вони просто перейшли у регіони. Якщо подивитися на структуру закупівель у Києві, ми побачимо всі ті самі назви, як чотири роки тому рясніли у тендерах МОЗу. “БАДМ-Б”, “Людмила-фарм” та “Фармадіс” – це відомі дистриб’ютори ліків в Україні.

“Фармадіс” – один з найбільших дистриб’юторів ліків в Україні

Лише один “Фармадіс” з 2015 року продав Києву препаратів на 170 мільйонів гривень. Цю компанію пов’язують з одним з найбільших гравців фармацевтичного ринку Петром Багрієм.

Читайте також  Українці в полоні РФ: Денісова анонсувала обмін полоненими та домовилася про допомогу для Гриба

Петро Багрій

Сьогодні вітчизняні лікарські засоби в чотири рази дешевші, ніж імпортні. А якщо говорити про якість, то українські виробники працюють за європейськими стандартами,
– наголосив Багрій.

Проте серед найменувань, які продає “Фармадіс” українським лікарням, є лише імпортні ліки. Наразі в Україні комунальні закупівлі ліків і державні – це два різних світи. Вони існують по різних правилах, і дають різні результати. У Києві різниця понад 20%, але важко уявити, що коїться в інших регіонах.

Чи можуть пацієнти отримати безкоштовні ліки від держави в реальному житті – дивіться у програмі.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.