У Калуській міській поліклініці планують 57 платних аналізів і обстежень

На офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднено проект рішення виконавчого комітету «Про затвердження переліку та вартості медичних послуг, які надає комунальне некомерційне підприємство «Калуський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Калуської міської ради». Частина послуг з цього переліку, у випадку затвердження проекту рішення, будуть платними лише для громадян, які не уклали декларацію з лікарем Центру, інша – для усіх без винятку пацієнтів медичного закладу.

 

У запропонованому на затвердження переліку — 57 платних послуг. Частина з них є платними і зараз. Прейскурант цін на діючі платні послуги розташований на сайті медичного закладу. До нього входить 25 послуг. В основному це медичні профілактичні огляди, видача дублікатів медичних довідок і швидкі тести на виявлення захворювань. Усі ці послуги будуть платним і надалі. Частина з них, за проектом рішення, може подорожчати. Зокрема, медичні огляди.

Так, зараз медичний профілактичний огляд для оформлення водійського посвідчення коштує 78 грн 90 коп., за проектом рішення – 95 гривень, вартість жіночого профілактичного огляду для влаштування на роботу зараз коштує 144 гривні 80 коп., за проектом рішення пропонується 215 гривень. Вартість такого ж чоловічого огляду коштує 129 гривень 70 коп., а за проектом рішення – 180 гривень. Зараз за видачу дубліката довідки треба сплатити від 11,5 до 12,4 гривень залежно від довідки, за проектом рішення – всі дублікати коштують 20 гривень. Зате вартість швидких тестів залишається на попередньому рівні, або ж навіть зменшується. Наприклад, швидкий тест на гепатит В зараз коштує 124 гривні 20 коп, а на гепатит С 114 гривень 80 коп. У випадку затвердження нового переліку послуг і тарифів, ці тести вже будуть коштувати 105 гривень.

Читайте також  У середмісті Франківська безкоштовно обстежують жителів

Більша частина послуг міського центру, на які пропонується встановити тарифи, досі у переліку офіційно платних не фігурували. В основному, це діагностичні обстеження та аналізи. За проектом рішення, розмір благодійного внеску пропонують встановити у розмірі 400 гривень. Йдеться про пацієнтів без декларацій. Також такі пацієнти мають окремо оплачувати усі аналізи і дослідження. А от така послуга як забір аналізів на дому для усіх без винятку пацієнтів може коштувати 250 гривень. Платними для усіх планують зробити такі послуги як комп’ютерна томографія – від 700 до 2100 гривень залежно від місця обстеження і необхідності введення контрасту. Аналізи на виявлення онкомаркерів будуть коштувати від 240 до 345 гривень і так далі.

Як зазначив у коментарі «Вікнам» головний лікар міського центру Богдан Гаврилишин, підприємство змушене запроваджувати платні послуги у тому числі і для пацієнтів з деклараціями, оскільки держава фінансує дуже “куций” перелік аналізів і обстежень. Окрім того, фінансування закладу від НСЗУ не відповідає потребам і не дозволяє Центру розвиватися: на початку реформи на поточний рік анонсували базову ставку 450 гривень на пацієнта, а реально залишили її на минулорічному рівні – 370 гривень. Михайло Гаврилишин зазначив:

«Підприємство має заробити на свої потреби»

Яким чином рахували вартість послуг? Як пояснив керівник мед закладу, вартість послуг, яка буде винесена на розгляд виконавчого комітету, не є економічно обґрунтованою, у тарифи включили не усі витрати, зокрема і на оплату праці.

Нагадаємо, серед безкоштовних досліджень, які вже включені у програму медичних гарантій, – загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; глюкоза крові; загальний холестерин; аналізи сечі; електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою; мікроскопія харкотиння; швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс та тропонін. Їх за пацієнтів, які підписали декларацію оплачує Національна служба здоров’я України за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Читайте також  Зеленський здав аналізи! Все відбулось пізно вночі. Разумкова теж зачепило

З липня 2019 року НСЗУ оплатить ще 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Йдеться про програму «Безкоштовна діагностика». За цією програмою мають фінансуватися 12 нових аналізів, мамографія, пять видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи, ехокардіографію, моніторинг електрокардіограми і два види тестів для визначення патологій серцево-судинної системи; шість видів ультразвукового дослідження: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитоподібна і молочні залози; чотири види біопсії під контролем ультразвукового дослідження: щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз; видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Також програма «Безкоштовна діагностика» включає ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів.

Ці послуги у переліку, який подав на розгляд виконкому міський центр, відсутні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.