У лісі під Франківськом облаштувалися диваки, які будують середньовічні кораблі

Талановиті майстри з Прикарпаття та інших областей України займаються справді унікальним проектом «Середньовічна корабельня».

У лісі поблизу села Єзупіль хлопці взялися за будівництво судна типу довбанка – слов’янського корабля, який отримав назву «Єлизавета Київська». Реконструктори разом з однодумцями із львівського військово-історичного клубу «Чорна Галич» на час виготовлення човна живуть у лісі в наметах, одягають середньовічний одяг, щоб відчути всю атмосферу періоду, в який будувався корабель.

Федір Приступа родом з Тернополя, за фахом він інженер-конструктор. Будувати середньовічні кораблі вирішив, бо таке у нього хобі, пише “Галка”.

“Будувати корабель – це хобі, яке забирає багато вільного часу, і це прекрасно. Реконструкцією кораблів я займаюсь ще з далекого 2002 року. Все починалось з Реконструкції Галицько-Волинського князівства 13 століття, в першу чергу була цікавість до військової справи, але поступово вивчав культурний пласт, приділяв більше уваги побуту. Зрозумів, що це також цікаво, і цим варто займатись та відтворювати”, – розповів Федір Приступа.

Кораблебудівник Назар Морозко каже, що даний корабель – лише репетиція, адже наступний буде вдвічі більшим.

“Ми продовжуємо реалізовувати проект «Середньовічна корабельня», і по плану в нас зараз довбанка. Проте, можу назвати це репетицією, адже розміри менші, ніж ми плануємо будувати наступний корабель. Спочатку зробимо цей шестиметровий корабель, за автентичними технологіями, а пізніше плануємо на міському озері в Івано-Франкіську збудувати великий. Це буде вже 12-и метрова колода, тобто в масштабі 1:2”, – каже Назар Морозко.

На створення такого корабля чоловіків надихнув човен, знайдений у 2015 році на річці Стир, що на Волині.

“Власне той корабель надихнув нас, адже є певні речі, які варто досліджувати та відтворювати по малюнках, описах. Ми вважаємо, що це дуже погано, коли забуваються якісь культурні моменти, ремесла, традиції. Підростаюче покоління повинно знати свою історію та культуру, пам’ятати, що було раніше”, – ділиться кораблебудівник Назар Морозко.

Читайте також  Чоловік повісився у лісі на Прикарпатті

Один із засновників проекту «Середньовічна Корабельня» Володимир Ільків розповів, що всі етапи виготовлення корабля такі ж як у давнину, а основним інструментом є сокира, виготовлена за зразком середньовічних.

“Технологія виготовлення цього корабля – така ж, як і в той час. Дерево пиляли, потім вирівнювали, обробляли сокирами, теслами. Деревину для цього корабля нам спиляли прямо у цьому лісі, тут ми й продовжуємо його виготовлення, на місці спилу. Основний інструмент, яким ми користуємось – сокири, вони виготовленні за зразком середньовічних сокир”, – каже Володимир Ільків.

Серед лісу живе й жінка з трьома маленькими дітьми. Львів’янка Марія Іванців розповідає, що весь їхній побут – як у середньовіччі.

“Часто мене запитують, як я справляюсь з дітьми у таких оригінальних умовах…Це такі педагогічні прийоми, адже тут знайомимо дітей з історією та природою от таким веселим методом. Направду я не відчуваю важкості, звісно на якийсь нн-ий день хочеться до хати, до теплої води та пральної машинки, але людина до всього звикає”, – каже Марія Іванців.

Поки хлопці втілюють свій задум у життя, за їх роботою можна спостерігати на Фейсбук-сторінці Середньовічна Корабельня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.