МІРІАМ ДРАГІНА: «З дочкою про секс треба говорити буденно. Це частина життя, а не проблема»

В рамках проекту “Поговори з дочкою про ЦЕ” Фонд АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) та Єдина запитує лідерів думок, у яких є дочки, про те, як краще поговорити з дочкою про чутливі питання інтимного здоров’я.

Сьогодні говоримо з Міріам Драгіна, поетом, радіоведучій і мамою 13-річної дочки.

– Чи пам’ятаєте ви свій перший поцілунок?

Так. Мені було 13 років. Ми з другом гуляли на пейзажної алеї, і він поцілував мене біля клена. Там ще такий гарний вид відкривається на Поділ. Це було дуже сором’язливо і хвилююче. Це був наш перший і єдиний поцілунок.

– Комусь із рідних ви розповідали про це?

Ні, у нас були настільки довірливі стосунки. Взагалі, моє виховання розділене на дві частини. Мені пощастило виховуватися і в українській, і у французькій родині. Цей досвід дорослішання і усвідомлення інтимних аспектів радикально відрізняється. Коли я жила у Франції, могла вільно обговорювати питання фізіології і сексуальності. З батьками в Києві я не відчувала, що можу. Вони були, як мені здається, представниками типової радянської сім’ї, в якій ці теми недоречні. А французька сім’я вільно і легко стосувалася тим інтимної близькості.

Коли ваша дочка почала питати про те, як народжуються діти і що таке секс?

Напевно, в п’ятирічному віці. Я не сюсюкати, не розповідала про дітей в капусті або лелек, які приносять дітей. А пояснювала, що чоловік і жінка займаються любов’ю, і від цього у них з’являються діти. Намагалася простими словами пояснити, як це відбувається.

Коли дочці було 8 років, за рекомендацією подруги дала почитати їй книжку Андре Львів і Жан Моно, лауреатів Нобелівської премії з фізіології і медицині. Ще в 60-і роки вони склали книгу «Енциклопедія сексуального життя для дітей 7-9 років». Вона написана простою мовою. Картинки добре прояснюють фізіологічні та психологічні моменти.
Книга чудова і дуже допомогла, тому що хотілося пояснити науково і просто, не була впевнена, що зможу. Моя восьмирічна дочка з інтересом її прочитала.

Читайте також  Невідомий розстріляв маленьких дітей: «знайдено 4 трупа», деталі трагедії

– Як ініціювати розмову про секс, якщо дитина не питає про це?

Про секс треба говорити буденно, і таким чином показувати, що це частина життя, а не проблема. Часто батьки чекають, що дитина буде ділитися новинами, а самі мовчать про те, що відбувається з ними. З сексом те ж саме. Я думаю, говорити про секс потрібно органічно, в життєвому потоці, що не наділяти цю розмову густими фарбами. Загострюючи увагу на якомусь процесі ми лякаємо і дітей, і себе.

Але якщо батьки з дітьми спілкуються мало, живуть окремо, наприклад, є сенс почати таку розмову під час невимушеної прогулянки, де немає стресу, обом комфортно і безпечно. Я б придумала ненав’язливу «підводку» до подібної бесіді. Дуже важливо виключити менторський тон і формат: «Донечко / синочок, зараз ти все дізнаєшся про секс», і важливо говорити на рівних.

– Як ви пояснювали дочки процес дорослішання?

Про місячні у нас зайшла розмова під час перегляду якогось кіно, тобто, цілком органічно. Я почала пояснювати, що в 12-13 років у неї теж будуть місячні. Пояснила, що таким чином організм оновлюється, жінка стає здоровіше і завдяки цьому в майбутньому здатна стати мамою.

У Франції моя французька мама дуже легко про це розповіла: «У тебе будуть місячні, тобі знадобляться прокладки, дивись, як з ними поводитися». І це сталося як рутина, частина життя. І я нескінченно ціную, коли люди приділяють увагу простих речей, не загострюючи на них уваги. Також намагаюся спілкуватися з донькою.

– А як підійти до теми презервативів?

Якось з друзями, будучи підлітками, ми поїхали на гей-парад в Цюріх, нічого не сказавши дорослим. На вулиці роздавали презервативи. Я привезла їх з собою до Києва, як сувенір. Коли мама під час прибирання знайшла їх, батьки влаштували скандал: «Звідки у тебе це? Чим ти займаєшся?”.

Читайте також  Про бактерії вдома

Думаю, це було неправильно. По-перше, я нічим не займалася, а по-друге, нехай краще вони будуть, ніж ні. Це ж не наркотики. Це означає, що у мене є можливість себе охороняти.

Вважаю, сучасним батькам бажано давати дітям-підліткам презервативи або гроші на них. Займуться діти сексом чи ні – інше питання. Ми несемо відповідальність за дітей до повноліття. Це – частина їх безпеки.

Я знаю, що перед тим, як моя дочка поїде в мовний табір в іншу країну, я точно дам їй презервативи. Вона буде відчувати себе дорослою, і у мене не буде над нею ніякого контролю.

У Франції, наприклад, в школах скрізь є автомати з презервативами, на кожній шкільному майданчику, навіть, коли школа закрита ввечері: ти можеш їх купити за доступні гроші.

– Що повинна знати про секс дівчина з 10 до 14 років?

По-перше, те, що тіло у нас одне, і воно нескінченно цінне. Його ні купити, ні помножити. Ніхто не має права його торкатися до того моменту, поки ти не захочеш цього сама. Ніхто не має права завдавати болю. Тому що біль – це ненормально.

Сюди ж відноситься словесне насильство, коли оцінюють, товста ти або худа, є у тебе волосся на руках чи ні, той у тебе колір шкіри або не той. Цього нікому не можна дозволяти. Тілом можна жертвувати. До тіла не можна ставитися недбало. Його не можна продавати. Їм не можна надавати послуги. Що б хто не говорив, це твоє єдине багатство, яке належить тільки тобі, яке ти нікому не повинна.

Це не витратний матеріал, в його основі саме життя. Звичайно, через те, що тіло одне, потрібно про нього піклуватися, приділяти увагу фізичному, духовному та естетичному його станом, і завжди дивитися на себе в дзеркало із захопленням: «Я красива і неповторна». З цієї природної любові до себе, з поваги до себе, буде виростати любов оточуючих.

Читайте також  Ректору Болонського університету Юрію Котермакові виповнилося 570 років

По-друге, сексом треба займатися з тим, хто тобі емоційно близький, як би не була модна ця тема навколо, що б не говорили оточуючі. Під час сексу люди довіряють один одному не тільки тіло, це обмін енергією, емоціями, інформацією.

Тому потрібно знати, що, кому і навіщо ми віддаємо і що, від кого і навіщо отримуємо у відповідь. І краще не робити цього взагалі, ніж дозволяти собі опинитися з тим, хто цього не вартий. Поспішати зовсім не потрібно, все точно трапиться, час є. А засуджують інших за великий заздрості або від страху, що самі роблять помилки.

По-третє, секс може бути небезпечним. Тому обов’язково потрібно берегтися. Своє здоров’я важливо захищати, скільки б не було довіри до людини. Люди самі можуть не знати про свої хвороби. А деякі хвороби можуть виявитися смертельними.

До слова, про оберігання – небезпечний секс може призвести до дітей, а дітей потрібно планувати, на них потрібно знайти ресурси, час і сили. В іншому випадку ми прирікаємо дитини на страждання. Діти – це smart play, і секс – це теж smart play.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.