10 почуттів, на яких завжди грають маніпулятори

Маніпулятори — навмисне чи ні — грають на страхах, сумнівах і бажаннях. Але найбрудніші прийоми — це гра на добрих і щирих почуттях: любові, вдячності, почутті обов’язку, надії. Однак не потрібно ставати байдужим і черствим, рятуючись від нечесних маніпуляцій. Тутка ділиться з вами найпоширенішими прийомами хитрунів і способами встановити для себе межі допустимого.

Почуття провини

 

Людина, яка переживає почуття провини готова на багато що, аби компенсувати завдану шкоду. Це як раз те, що і потрібно маніпулятору, який нав’язує провину. Так ви винні? І чи не забагато на себе берете, відчуваючи відповідальність за емоційний настрій іншої людини? Її реакція — це її вибір. Навіть якщо ви дійсно зробили щось неправильне, щиро вибачитеся, але не дозволяйте маніпулятору керувати вами.

Страх втратити обличчя

Маніпулятор провокує не тільки заради прямої вигоди для себе, але і щоб потішити своє самолюбство, відчути владу або просто розважитися. Жертвами стають невпевнені в собі люди, адже їхній страх втратити обличчя дуже сильний. Думайте, перш за все, чи потрібно це вам. І не піддавайтеся на провокації — ви не сильніші, ніж ви є, і не всемогутні. І вам немає чого соромитися. Не варто ризикувати собою заради підтримки сумнівного іміджу.

Почуття обов’язку

Тиском на почуттям обов’язку особливо успішно користуються близькі родичі і друзі. І саме близькі маніпулятори здатні сильно ускладнити життя. Важливо чітко розуміти межі своїх можливостей. Так, ви повинні допомагати, але це не означає, що ви повинні автоматично страждати і відчувати незручності. Звичайно, складно відмовити близькій людині. Але можна знайти розумний компроміс і піти назустріч не на шкоду своїм інтересам.

Читайте також  Якщо вам важко живеться і здається, що все немає сенсу, прочитайте цю історію

Страх бути відкинутим

Постійно шантажуючи партнера, маніпулятор добивається матеріальних благ за обіцянку любити і бути поруч. Він користується страхом жертви бути відкинутою. Якщо любов і можна купити, то тільки за любов, але не за матеріальні блага і нескінченні послуги. Важливо навчитися поважати себе і закласти собі глибоко в підсвідомість думку, що ви гідні безкорисливої любові та дружби.

Почуття подяки

 

На почутті вдячності можна грати нескінченно, нагадуючи про давню неоціненну послугу при кожному зручному випадку. І часто маніпулятори — свідомо чи не дуже — цим користуються. Якщо вам незручно виконувати прохання, ви не зобов’язані це робити. Знайдіть комфортний для себе спосіб повернути дружній борг і не піддавайтеся на нечесні маніпуляції.

Почуття жалості

Такі хитруни користуються чужою добротою і співчуттям. Часто їх справи йдуть нітрохи не гірше, ніж у інших, але вони майстерно тиснуть на жалість, викликаючи у жертви бажання допомогти нещасному. Похваліть маніпулятора. Якщо він спробує звалити на вас що-небудь, прикриваючись своїм стражданнями, скажіть, що він, такий талановитий, впорається з цим набагато краще. І ви в нього вірите. Говоріть це щиро, і ви не тільки припините маніпуляції, але і залишите про себе позитивне враження.

Страх самотності

 

Багато хто терпить грубу і некохану людину поруч, тільки тому що бояться залишитися на самоті. Маніпулятор періодично влучно б’є по самооцінці, і жертві все складніше позбутися страху непотрібності. Вірте в себе, поважайте себе, любіть. Тільки так ви зможете тверезо оцінювати ставлення до вас інших людей і не потрапляти в пастку страху самотності.

Сором

Сором — це болісне відчуття своєї неповноцінності чи неправильності своїх вчинків. Людина готова на все, тільки б уникнути цього неприємного почуття, і маніпулятори цим уміло користуються. Якщо вас старанно намагаються присоромити, варто насторожитися. Адже якщо ви зробили помилку можна виправити її, вибачитися. І вже точно вам не повинно бути соромно за свою невідповідність чиїмось очікуванням. Ваше почуття сорому потрібно тільки маніпуляторам, щоб керувати вами.

Читайте також  Найнещасливіша жінка – самотня! Болить…

Надія

Маніпуляція надією. Хитрун обіцяє золоті гори обіцяє, що обов’язково змінить свою поведінку. Але мета його слів — одномоментні вигоди, які розчулена добрими намірами жертва може йому дати. Не вірте на слово хитрунам. Дивіться на реальні дії. Поставте конкретні терміни, висуньте певні вимоги. І не дозволяйте порожнім надіям змінювати ваші думки й наміри.

Марнославство

Як працює маніпуляція на марнославстві? Класичний приклад — байка про ворону і лисицю. З боку це може бути схоже на невинний комплімент, тільки мета маніпулятора зовсім не в тому, щоб зробити вам приємне. Перш ніж піти на поводу лестощів, зважте свої інтереси, можливості і бажання. А на приємну фразу «З цим впораєшся тільки ти» можна просто відповісти: «Дякую, що ви так вважаєте, мені дуже приємно, але в мене інші плани»

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.