Ситуація дуже серйозна. В Україні виявили дуже небезпечну хворобу, яка передається від собак людині…

Лікарі розповіли, як можна виявити у себе паразита під шкірою. Третина безпритульних собак у Миколаєві заражена небезпечним для людей паразитом Третина безпритульних собак у Миколаєві заражена небезпечним паразитом, який оселяється у серці пса і розмножується, доки не вбиває його.

До того ж, паразит легко передається і до людини через укус комара чи блохи, йдется в ТСН. Ветеринари центру захисту тварин після смерті одного вуличного собаки виявили у нього таку недугу.

«Це – один з найнебезпечніших паразитів, який передається і людині. Знайшли його у собаки, який помер у центрі захисту тварин. Після цього негайно зробили обстеження тварин з різних районів міста, аби зрозуміти скільки з них заражених», — повідомив директор Центру захисту тварин Миколаєва Олександр Голобродський

За словами головного лікаря Центру захисту тварин Миколаєва Сергія Молчана, з 30 відібраних проб вісім випадків були позитивними. Це означає, як пояснюють у Центрі захисту тварин, що кожна третя безпритульна собака у місті інфікована паразитом. Наразі у місті живе 17-18 тисяч безпритульних собак. Таким чином, п’ять тисяч заражені.
Цей паразит родом з тропічних країн, а в Україні з’явився у 1990 роках. Він виростає до 40 сантиметрів у довжину. Жодних симптомів зараження немає аж до останньої стадії. «Коли паразит локалізується вже всередині серця – лікування небезпечне, тому що, знищуючи паразита, паралізуючи його у серці, ми викликаємо тромбоз», — зазначив начальник дільничної ветлікарні Інгульського району Миколаєва Федір Безсонов. Ветеринари радять перевіряти своїх улюбленців на дерафілярїї та щоквартально робити профілактику проти цього паразита.

А от із людьми ж все складніше, кажуть медики, адже паразит передається комарами. «Почервоніння на місці укусу. Потім з’являється такий горбик, який може переміщатися по шкірі в ділянці кінцівок, тулуба, голови. У жінок можуть бути молочні залози, а у чоловіків — статеві органи», — розповіла завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України Олена Табола.

Читайте також  Вірус наступає: до України вже прийшов грип (відео)

Проте найчастіше гельмінт осідає у ділянці очей. Він розміром від семи до 12 см і має ниткоподібну форму. «Коли потрапляє людина з такою патологією – ми мерщій біжимо в операційну і намагаємося якнайшвидше видалити паразита, бо він намагається утекти. Були випадки, коли ми не могли з першого разу паразита впіймати», — додав завідувач денним відділенням Миколаївської обласної офтальмологічної лікарні Віктор Косиченко.

Щороку в області паразита знаходять у десяти мешканців. Утім, для людини паразит несмертельний, навіть якщо дерафілярію не видалити. «Вона може просто доростати до певного віку, до певного розміру, а потім інкапсулюватися і померти. Потім відбувається запальна реакція. Людина йде до лікаря і хірург уже вилучає гельмінта», — заявила лікар-паразитолог.

Гірше із собаками. Миколаївські ветеринари переживають, що з настанням тепла паразит почне швидко розмножуватися через укуси бліх та комарів, а у комунального центру немає грошей ні на лікування безпритульних собак, ні на профілактику проти паразита. Депутати міськради другий рік не можуть ухвалити програми боротьби із безпритульними тваринами, а тому ні приспати заражених тварин, ні зайнятися профілактикою ще здорових вуличних собак у центрі не можуть.

Раніше у Херсоні з-під шкіри чотирьох жителів вилучили гельмінтів рідкісних видів. Довжина паразитів досягала 17 сантиметрів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.