Благовіщення 2019: якого числа, і що не можна робити в цей день

Незабаром християни святкуватимуть одне з найбільших свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці
Це свято овіяне як народними забобонами, так і догмами церкви. Дізнайся, які народні прикмети склалися в Благовіщення, і чого не можна робити в цей день, пише tochka.

Якого числа Благовіщення 2019?

Православне Благовіщення Пресвятої Богородиці завжди припадає на 7 квітня (у католиків – на 25 березня). Як свідчать церковні перекази, саме в цей день Пресвятій діві Марії явився архангел Гавриїл, сповістивши про те, що жінці належить народити Сина Божого і Спасителя людства – Ісуса Христа. Свято завжди випадає за 9 місяців до Різдва.

Що не можна робити на Благовіщення Пресвятої Богородиці

Вважається, що в день свята існує ряд заборон, які, однак, виходять скоріше з народної мудрості, ніж з конкретних церковних приписів.

Яскравий приклад – заборона шити і вишивати, прибиратися в будинку або робити будь-яку важку фізичну роботу. У народі здавна закріпилася приказка: “птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете”. Швидше за все значення цієї мудрості полягає в тому, що потрібно достатньо часу приділити молитвам в храмі, а не побутовим справам і метушні. Однак люди стали приймати це правило як суворе розпорядження церкви, невиконання якого означає гріх.

Також вважається, що:

не можна нічого віддавати з дому або позичати гроші, тому що так і здоров’я з благополуччям віддати можна;

не можна починати нових справ, оскільки всі вони зазнають краху;

не вдягати нових нарядів, тому що вони забрудняться або порвуться протягом дня;

не можна робити ніяких операцій з волоссям – нібито це заплутує долю;

сіяти і садити теж забороняється, оскільки урожай буде поганим;

Читайте також  Збиті на вулиці Галицькій паркувальні стовпчики обійшлися франківцю у 12 тисяч гривень

не варто займатися важкою працею або виконувати домашню роботу.

не можна працювати на землі або підрізати дерева, адже вважається, що в Благовіщення Господь благословляє зелень на буйний ріст і цвітіння.

Варто окремо відзначити правило не влаштовувати гучних гулянь в Благовіщення, яке якраз прекрасно в’яжеться з церковними традиціями.

Що можна і потрібно робити на Благовіщення 2019?

Найголовніше, чому потрібно приділити максимум часу – молитва до Бога і Пресвятої Богородиці. У цей день можна просити у Безгрішної все найбажаніше і сокровенне. Вважається, що якщо загадати бажання в це свято – воно в будь-якому випадку збудеться. Особливо це стосується дівчат і жінок. Крім цього:

Як говорить народна мудрість, в Благовіщення вся природа покликана радіти від того, що месія скоро буде посланий на Землю, а людство – буде врятовано. З давніх-давен в селах, просто на вулицях розставляли вулики з бджолами, а дітям довіряли відпускати птахів.

Для цього навіть влаштовувалися ярмарки, де можна було придбати птаха, а потім власноруч відпустити на волю.

Церква дозволяє віруючим трохи відступити від Великого посту – можна їсти рибу, оливкову олію і випити трохи кагору.

Рекомендується також збирати трави. Саме в Благовіщення вони подвійно наділені цілющими властивостями, адже Господь благословляє все живе на Землі. Зібрані самостійно трави обов’язково допоможуть в боротьбі з хворобами.

Перед Благовіщенням у селян здавна було прийнято сіяти горох.

Люди вже давно помітили певні природні закономірності, пов’язані з великим святом Благовіщення.

Сонячна погода на Благовіщення означає багатий урожай на рік і сонячне літо. Якщо в свято прогриміла гроза – чекай відмінного врожаю горіхів, а якщо в цей день заморозки і сніг – навпаки. Дощик обіцяє відмінну риболовлю і грибну осінь.

Читайте також  У Калуші до Дня молоді відбувся турнір серед стронгменів Прикарпаття "Найсильніша людина Прикарпаття - 2019". ФОТО та ВІДЕО

Щоб бути здоровим цілий рік, на Благовіщення слід вмиватися талою водою.
Хоча влаштовувати пишні гуляння в Благовіщення не варто, закликати весну все ж можна. Традиційно в цей день дівчата ліпили пташок з тіста, наспівуючи пісні птахам. У селах молоді хлопці розпалювали багаття, навколо якого молодь зазвичай водила хороводи. За народними переказами, стрибок через багаття очищає людську душу від гріха.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.