Вся правда про перепелині яйця

Популярний дитячий сніданок в Японії – два перепелиних яйця. Білок, вітаміни і мінеральні речовини, що містяться в маленьких плямистих яєчках, стимулюють роботу мозку і сприяють запам’ятовуванню. Але корисні яйця перепілок не тільки для дітей, величезну користь вони можуть принести організму дорослої людини!

Велике чи маленьке: шукаємо істину в яйці

Донедавна ставлення до перепелиних яєць у нас було несерйозне. Маленькі, тендітні, поки додому донесеш, можна половину розбити. А щоб приготувати ситний сніданок для всіх членів сім’ї, доведеться використати не один десяток! Втім, в останній час цей продукт все частіше з’являється на столах українців, як і зростає кількість господарств, що займаються розведенням цієї птиці.

Перепелині яця мають вагомі переваги. У порівнянні з курячими, вони корисніші, входять до списку дієтичних продуктів і можуть використовуватися в профілактиці і лікуванні деяких хронічних захворювань. В одному перепелиному яйці в шість разів більше вітаміну В1 і в п’ятнадцять разів більше вітаміну В2, ніж в одному курячому!

Крім того, яйця перепілок багаті на залізо, фолієву кислоту, фосфор, рибофлавін, пантотенову кислоту і селен. У перепелиних яйцях міститься амінокислота лізин, яка відповідає за ріст і відновлення тканин. Їх часто приймають бодібілдери в якості харчової добавки, щоб наростити м’язову масу. Крім цього до складу продукту входить гліцин, який має загальнозміцнювальну дію на нервову систему людини і допомагає зміцнити пам’ять.

А японські вчені вважають, що перепелині яйця підвищують успішність дітей в школі. Серед дванадцяти головних законів країни є вказівка ​​щодня вживати в їжу 2-3 перепелиних яйця. Можливо, тому науково-технічний прогрес цієї країни досяг такого розквіту!

Перепелині яйця та алергія: міфи і факти

Читайте також  Очманієте, дізнавшись, до чого призводить вживання фініків! Корисно замінювати м’ясо фініками

Існує думка, що маленькі плямисті яйця не викликають алергії, тому їх можна вживати в їжу з самого раннього віку, не боячись негативних наслідків. Але це не так! Точно так само як яйця будь-яких інших птахів, перепелині містять речовину овомукоід, яке є головним алергічних агентом. Але якщо врахувати розмір яйця, а також пропорційно меншу концентрацію цієї речовини в порівнянні з курячими яйцями, ймовірність алергії значно знижується. Однак це не привід говорити, що її зовсім немає. Запобіжні заходи наказують відмовитися від ідеї введення перепелиних яєць в харчування дітей до 1,5 років.

Чи хворіють перепілки на сальмонельоз?

Сьогодні складно відстежити походження міфу про те, що перепілки не хворіють на сальмонельоз. Але правда у тому, що перепілки можуть бути заражені даною бактерією! Помилкове судження засноване на тому, що температура в організмі ци птахів значно вища температури курей, в такому середовищі небезпечний збудник існувати не може. Однак якщо апелювати точними цифрами, стане ясно, що ці значення практично ідентичні. Так, температура тіла курей дорівнює 40,5-42 градуси, в той час як перепілок – 41-43 градусів Цельсія. При цьому сальмонели здатні виживати при температурах від +7 до + 45ºC!

Як купити корисні яйця?

Головна відмінність перепелиних яєць від курячих – в більш тривалому терміні зберігання. Але купувати варто тільки той продукт, який зберігався за дверцятами холодильника. При температурі від нуля до восьми градусів Цельсія допустима реалізація яєць протягом 25 днів. Якщо ж протягом цього терміну умови зберігання були хоча б раз порушені, такі яйця краще не купувати.

Визначити свіже чи перед вами яйце, можна зваживши його в руці. Перепелині яйця не тухнуть, як курячі, а висихають. Старе яйце буде легким, в той час як свіже – важке. І запам’ятайте важливе правило: ніколи, і ні за яких умов не їжте яйце з тріснутою шкаралупою! В цьому випадку зараження сальмонельозом стає дуже ймовірним.

Читайте також  Холостяк-7 виклав фото з відомою брюнеткою! Ви очманієте, коли побачите, хто це

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.