Як без сліз та істерик привчити дитину до здорового харчування

Ваша дитина крутить носом при вигляді тушкованих овочів або горохового супу, зате з радістю наминає цукерки і печиво? Повірте, причина не тільки в дитячій упертості, а й у вроджених інстинктах виживання. У природі кислі та гіркі рослини нерідко виявляються отруйними, тому у маленьких дітей рецептори на язиці дуже чутливі до цих смаків. До того ж торти і цукерки добре забезпечують енергією, тому схильність до солодощів є у людей на генетичному рівні. У цій статті ми розповімо, як вчені пропонують привчати дітей до корисної їжі.

1. Їжте разом з дітьми

Традиція споживати їжу разом з дітьми існує у багатьох європейських народів: іспанці збираються всією сім’єю на обід, німці в середині дня або ввечері – на Kuffee and Kuchen (кава і тістечка), а французи під час обідів і вечері приводять за стіл навіть маленьких дітей.

Користь від таких трапез важко переоцінити. Обідаючи або вечеряючи з сім’єю, дитина з’їдає більше овочів і охочіше пробує нові продукти. Вона переймає від вас корисні харчові звички (наприклад, їсти кашу вранці). Розширює словниковий запас і вчиться поведінки за столом.

В загальному діти, які їдять разом з батьками, психологічно здоровіші і щасливіші за однолітків.

2. Не забороняйте солодощів

Те, що заборонений плід солодкий, знають ще з часів Адама і Єви. Але багато батьків не дозволяють дітям їсти цукерки або фастфуд, мотивуючи тим, що це шкідливо.

Насправді виходить навпаки: чим більше ви щось забороняєте дітям, тим сильніше їм цього хочеться. І в результаті обмеження в їжі стають причиною переїдання і зайвої ваги у дітей.

Якщо ви самі не можете відмовитися від шкідливої їжі, давайте її і дітям. Тільки поясніть: солодощі або чіпси не можна їсти щодня або замінювати ними нормальну їжу, оскільки це шкідливо для здоров’я.

Читайте також  Родичка батька дітей, які загинули в ДТП на Прикарпатті, розповіла про стан чоловіка

3. Не давайте великих порцій їжі

Прислухайтеся до сина або дочки, якщо дитина каже, що більше не хоче їсти. Діти до 5 років самі відчувають, коли вони наситилися. Якщо ви будете силою годувати малюка, то незабаром відіб’єте в нього бажання не тільки їсти корисну їжу, але і взагалі сідати до столу.

Дитині, якій більше 5-ти років подавайте їжу невеликими порціями: діти, як і дорослі, схильні їсти більше, якщо на тарілці багато їжі. Якщо син чи донька не насититься, то завжди зможуть додати собі ще їжі.

4. Пропонуйте нову страву не менше 10 разів

Пропонуйте нові страви регулярно, але при цьому ненав’язливо. З віком смакових рецепторів у дитини стане менше і вона полюбить корисні продукти.

Майте на увазі: для того, щоб малюк звик до нової страви, він повинен спробувати її від 10 до 16 разів. Тому не варто робити висновки про те, що з їжі дитина не любить, після того, як ви запропонували їй їжу тільки два або три рази.

5. Не давайте цукерки як винагороду

Не винагороджуйте за з’їдену тарілку цвітної капусти цукерками. Політика винагороди – це поганий варіант привчання до корисних продуктів, оскільки діти починають ставитися до них, як до чогось неприємного, що потрібно перетерпіти. І в результаті уникають такої їжі.

А якщо дитина ще маленька, то взагалі не давайте їй солодощів як нагороду. Краще купіть їй улюблених фруктів або ягід. Коли малюк звикне до цього, то буде більше радіти апельсину чи банану, ніж плитці шоколаду.

6. Частіше обіймайте свою дитину

Підвищена тяга до солодощів у дитини може бути пов’язана з браком уваги. Доведено, що люди їдять більше цукру, коли їм нудно або коли вони засмучені. Тому якщо не хочете, щоб дитина призвичаїлась до солодощів, частіше обіймайте і цілуйте свого малюка.

Читайте також  Мер Львова Садовий зробив безпрецедентну заяву: “Абсолютно кожному ми дамо по 50 тисяч грн”

І не використовуйте їжу як розраду. В іншому випадку ваше чадо може звикнути багато їсти під час стресу.

7. Прищеплюйте корисні харчові звички до року

Найбільш сприятливим часом для привчання малюка до здорової їжі є вік до року. Діти, які їли овочі і фрукти в дитинстві і у віці 1-2 років, позитивно ставилися до них і згодом. Після 3-х років вводити нові страви стає складніше.

Також важливо, щоб досвід взаємодії з новою їжею був позитивним і неодноразовим. Не тисніть на малюка, краще пропонуйте незнайому страву потрошки, щоб дитина звикла до її смаку.

Почати закладати основи здорового харчування можна ще в період вагітності. В цей час і в період годування грудьми жінці потрібно харчуватися різноманітно, віддаючи перевагу корисним продуктам. З амніотичної рідини і молока дитина сприймає аромат нової їжі, запам’ятовує її і пізніше їсть її з більшим бажанням.

8. Заохочуйте активність дітей

Якщо дитина погано їсть, заохочуйте її до рухливих ігор і фізичної активності. Будь-який рух покращує апетит, а також запобігає появі зайвої ваги. Зголоднілі після ігор або спортивних занять, вони з більшою ймовірністю з’їдять навіть нецікаву їжу.

Також можна, за прикладом італійців, готувати разом з дітьми. Так дитина не тільки дізнається ази кулінарії, але і, напевно, спробує власноруч приготовану страву.

9. Забезпечте різноманітність

Їжа повинна забезпечувати дитину всіма необхідними мікро- і макроелементами, достатньою кількістю білків, вуглеводів і корисних жирів. Тому важливо, щоб продукти були не тільки корисними, а й різноманітними.

Стежте, щоб у відкритому доступі для дітей було більше овочів, фруктів та іншої корисної їжі, а не печива і булочок. Єдиний надійний спосіб вберегти дітей від шкідливої їжі – це не тримати її вдома.

Читайте також  “Гроші зникли, готелю та автобусу немає!”: школярів з Івано-Франківська, які поїхали на фестиваль закордон, обдурила турагенція

Італійці, наприклад, взагалі не купують майонез, чіпси, напівфабрикати та інші малокорисні продукти. Тому у дитини і не виникає спокуса їх спробувати.

10. Не допускайте зайвих перекусів

Жувати цілий день – це погана звичка, яка приглушує природне почуття голоду і заважає нормальному засвоєнню їжі. У дітей має бути три основних прийоми їжі. Між ними у малюків допустимі два перекуси, а у дітей старшого віку (які не мають значних фізичних або розумових навантажень) – один.

Суворих правил щодо цього дотримуються французи. Вони ділять всю їжу на три прийоми. У перервах між ними не бігають до холодильника (в тому числі і вночі) і не їдять на ходу. Тільки діти можуть перекусити шматком пирога, фруктами або шоколадом після школи, але і цей прийом їжі (він називається goûter) відбувається суворо в період з 4 до 6 вечора.

11. Привчайте дитину їсти тільки за столом

Уникайте телевізора, ігор та інших способів відволікання від їжі. Нехай дитина вчиться їсти сама – за допомогою дитячого посуду, нагрудників і стільчиків для годування. Малюк повинен бути повністю зосереджений на їжі.

Не квапте малюка: нехай він їсть з такою швидкістю, з якою може. Чим повільніше він їстиме, тим краще засвоїться їжа.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.