Алкоголь за кермом: як штрафують водіїв напідпитку в Європі

Верховна Рада хоче підвищити штрафи для тих, хто сідає за кермо в нетверезому стані – під впливом алкоголю, наркотиків чи лікарських препаратів. Відповідний законопроект уже ухвалено в першому читанні.Якщо зміни до закону внесуть, штрафи зростуть із 200 неоподатковуваних мінімум доходів громадян до 600. У грошовому еквіваленті це означає збільшення штрафу з 3400 до 10200 гривень.

65563535336534537

Крім того, правопорушників хочуть позбавляти на один рік права керування транспортним засобом. Кожна наступна поїздка в нетверезому стані буде дорожчою – понад 20 тисяч гривень та три роки без прав за повторне правопорушення впродовж двох років. Дві повторні поїздки в нетверезому стані за п’ять років матимуть як наслідок штраф у майже 41 тисячу гривень та позбавлення посвідчення водія на 10 років.

Про те, який вміст алкоголю в крові дозволений у різних країнах Європи та які покарання передбачає закон за його перевищення.

Україна

Допустимий рівень алкоголю в крові в Україні визначено на рівні 0,2 проміле. За його перевищення український Кодекс про адміністративні правопорушення сьогодні передбачає штраф на рівні 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або 3400 гривень. Позбавлення прав на керування авто на строк від одного до двох років на цей момент є альтернативним штрафом.

Ще одне альтернативне покарання – адміністративний арешт на 7-10 діб. Якщо водій упродовж наступного року ще один раз опинився за кермом у нетверезому стані, його можуть позбавити прав на два чи навіть три роки чи арештувати на 10-15 діб і навіть вилучити авто, за що доведеться ще окремо платити.

Обов’язкове вилучення транспортного засобу передбачено для тих, хто був оштрафований двічі впродовж року і порушив закон знову. Такого правопорушника також позбавляють водійських прав уже на строк від 3 до 10 років.

Читайте також  Попрощався із коханою: український заробітчанин повісився на автобусній зупинці, повертаючись з Польщі

Німеччина

У Німеччині адміністративна відповідальність у цілому настає тоді, коли рівень алкоголю в крові водія перевищує 0,5 проміле. За таке правопорушення накладається штраф від 500 євро. Якщо впіймали не вперше – сума може зростати до 3000 євро.

Крім цього, нетверезого водія позбавляють водійського посвідчення строком на один місяць і заносять два пункти в спеціальний реєстр водійських правопорушень. Такі ж штрафи передбачені і для молодих водіїв чи водіїв-новачків. Особам молодше 21 року та тим, хто має права не довше двох років, вживати алкоголь водіям забороняється взагалі. Коли кількість пунктів у реєстрі сягає восьми, особі загрожує вилучення прав.

Утім, цей відносно високий гранично допустимий рівень алкоголю в крові не відіграє жодної ролі тоді, коли поведінка водія на дорозі вказує на його сп’яніння – тобто коли він, приміром, “виляє” чи спричиняє ДТП. У цьому разі навіть за рівня алкоголю в крові, починаючи від 0,3 проміле, правопорушення вже є кримінальним злочином і тягне за собою високі штрафи та позбавлення прав строком щонайменше шість або дванадцять місяців.

Розмір грошового штрафу залежить від фінансової ситуації правопорушника. У разі повторного правопорушення водієві загрожує навіть ув’язнення.

Франція

У Франції, як і в Німеччині, діє граничний рівень алкоголю в крові у 0,5 проміле. Якщо в крові водія встановлено більший рівень алкоголю, йому загрожує штраф від 135 євро.

У цій країні також діє система штрафних пунктів для водіїв-резидентів Франції. Для новачків, які мають права не довше ніж три роки, така гранична межа закріплена на рівні 0,2 проміле. Понад 0,8 проміле алкоголю в крові вже загрожують водієві куди серйознішим штрафом у 4500 євро чи навіть ув’язненням на термін до двох років. Якщо до цього додається вплив наркотиків, передбачений штраф на рівні 9 тисяч євро та до трьох років в’язниці.

Читайте також  Під час вітання президента Австрії у Порошенка стався курйоз із шапкою(Відео)

Великобританія

Водії у Сполученому Королівстві не порушують закону, якщо перебувають за кермом із рівнем алкоголю в крові до 0,8 проміле – це найвищий показник у ЄС. Винятнок становить Шотландія, там цю граничну межу кілька років тому було знижено до 0,5 проміле.

Утім, якщо її перевищено, штрафи у Великобританії можуть сягати необмежених розмірів, водієві загрожує позбавлення прав щонайменше на один рік і в окремих випадках навіть до шести місяців ув’язнення.

Більшість довідників для автомобілістів вказують на те, що розмір штравіф, як правило, не перевищує 6,5 тисяч євро. Але й ця сума в порівнянні зі штрафами в інших країнах ЄС є надзвичайно високою.

Швеція

Скандинавські країни вважають лідерами за розмірами штрафів для автомобілістів у Європі. У Швеції, як і в Україні, відносно низька гранична межа допустимого алкоголю в крові – 0,2 проміле. Утім, передбачені покарання – куди серйозніші.

У цій країні немає чітко встановлених розмірів штрафів за водіння авто в нетверезому стані. Сума, яку доведеться сплатити правопорушникові, залежить від його доходів. Мінімальний штраф передбачено на рівні, який відповідає сумі, яку водій заробляє за 40 днів. Закон передбачає навіть можливість позбавлення волі терміном до шести місяців. У випадку з вмістом алкоголю в крові на рівні понад 1,0 проміле водієві вже загрожує позбавлення волі на строк до двох років. Такі ж покарання передбачені й для тих, хто керує у нетверезому стані плавальним засобом, приміром, човном.

Польща

Польський закон також передбачає гранично допустиму межу в алкоголі водія на рівні 0,2 проміле та штраф за її перевищення розміром від 145 євро. Крім того, навіть низький рівень алкоголю в крові може потягнути за собою позбавлення водійських прав строком від 6 місяців до трьох років та навіть до одного місяця ув’язнення. Якщо рівень алкоголю в крові перевищує 0,5 проміле, водій може опинитися у в’язниці терміном до двох років чи позбутися прав на строк до 10 років.

Читайте також  На Прикарпатті проведуть костюмований середньовічний сплав по Дністрі

Крім цього, у правопорушника в цій країні також можуть конфіскувати транспортний засіб. Кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані покликана зменшити кількість ДТП в країні, значна кількість яких відбувається за участі водіїв, які перебувають у нетверезому стані.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.