Літаки, харчування та автопарк: скільки українці витрачають на утримання президента (відео)

Загалом утримання президентів із державного бюджету обходиться в середньому у 900 тисяч гривень щороку.

Хто платить за президента, що можна купити на ці гроші, де живуть українські лідери та хто опікується їхнім столом – ТСН вирішила детально розібрати, які матеріальні блага та привілеї отримує людина з бонусом до президентської посади, та що їй лишається після завершення терміну.

У 1999 році президент обходився українцям у 1,5 гривні, нині – вдесятеро дорожче. Двадцять років тому ще легко можна було подивитися, скільки грошей іде на утримання президента, оскільки була окрема стаття в бюджеті, але потім її прибрали. Однак, витрати нікуди не ділися. З року в рік їх ретельно ховають у таємних указах та секретних розпорядженнях.

Формально розпорядником коштів є Державне управління справами, або як кажуть у народі, ДУСя. І це не просто служба, а справжня імперія, що має понад 60 підприємств, розкиданих по всій країні. Усі вони мають допомагати президенту виконувати свої повноваження.

Із року в рік витрати на утримання першої особи держави лиш зростали. Щоправда, на початку своєї каденції президент Петро Порошенко оголосив режим суворої економії й суттєво скоротив витрати. З роками вони почали рости, але в доларовому еквіваленті, до двох попередників не дотягують. Серед п’ятірки, у цьому рейтингу беззаперечний лідер – Віктор Янукович. Своїм марнотратством бюджетних грошей він прославився на роки вперед.

Торік, згідно видатків державного бюджету – на утримання президента і його апарату Україна витратила 1,64 млрд гривень. Відтак, якщо поділити на 365 днів – розмір президентської суми на день вражає – 2, 72 млн гривень.

Президентський райдер схожий на зірковий: охорона, літаки і мерседеси, приймання та заходи, розписані на рік уперед. І все це контролює служба протоколу. Щоби дізнатися, скільки охоронців має президент і скільки коштує їх утримувати, ТСН надіслала відповідний запит до Управління державної охорони. Але відповіді так і не отримала.

Читайте також  У центрі Києва "прикарпатський міністр" Насалик побився з депутатом (відео)

За різними даними у ЗМІ, кількість президентських бодігардів від Кравчука до Порошенка зросла мінімум ушестеро. Скільки їх у діючого президента – невідомо. Але починалося все зі скромних 25 охоронців. При Януковичу, який так переймався своєю безпекою, штат роздувся до півтори сотні.

Зараз адміністрація президента має в автопарку Range Rover, BMW, Toyota. Найкращі в розпорядженні президента – “Мерседеси” S-класу. Хоча й не нові, купувалися ще за Ющенка. Утім минулого року була спроба поповнити автопарк парочкою броньованих мерседесів за 20 мільйонів гривень кожен, але торги скасували. Та навіть попри це, обслуговування автопарку тягне щороку до 200 млн гривень. І це ще далеко не весь розмах.

Президентські крила – літаки та вертольоти. Зараз найчастіше президент користується українським літаком – АН-148. Але закордон іноді літає на “Аеробусі” 319. Його колись замовляв Ющенко, а купив Янукович. Там є окремий кабінет, зал для засідань та спальня.

Лише перельоти у 2018-му коштували державі 88 мільйонів гривень. Їх заплатили Державному авіаційному підприємству. До цієї суми треба ще додати вартість палива, зарплату пілотам та страхування. Щонайменше було 25 поїздок за кордон – один такий візит коштує до 2,5 мільйонів гривень. Ціна заходу за участі президента в Україні – утричі менша – до 50 тисяч грн.

Їсти й пити за державний кошт президент може лише на офіційних прийманнях та званих обідах. А там зазвичай усе організовується в найкращих українських традиціях. Пампушки з часником, борщ, вареники, котлети по-київськи. І якщо захід відбувається ввечері – міцні алкогольні напої – горілка з президентського заводу – обов’язковий пункт меню. Але буває все набагато екстравагантніше. Ексклюзивні права на президентський стіл має державне підприємство “Гарант-сервіс”.

Читайте також  На Закарпатті у горах дівчину переїхав ратрак

В українського президента, на кшталт його колеги з Білого дому, будинку, де він мусить перебувати впродовж усієї каденції, немає. У нього дванадцять локацій.

Проте, однієї будівлі, куди б кожен новий очільник держави міг би вселятися на строк своїх повноважень, у країні немає. Теоретично, таким помешканням могла би стати державна дача у Конча-Заспі – нині законсервований 3-поверховий будинок.

Востаннє його показували журналістам 2014-го. Там чотири спальні з мармуровими туалетами, власний кінозал, більярдна, басейн, солярій, джакузі та дві сауни. Тут за рахунок бюджету жив Віктор Ющенко, удвічі довше, ніж тривало його президентство.

Резиденції, парки, кабінети, дачі та мисливські угіддя – загалом 151 тисяча квадратних метрів президентської нерухомості. Утримання кожного метра – 667 гривень. І з урахування підвищення комунальних платежів, ця сума зростає кожного року.

Загалом утримання президентів із державного бюджету коштує в середньому у 900 тисяч гривень щороку.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.