Порошенко чи Зеленський: за кого на виборах Президента проголосували прикарпатці

Фаворитами президентських перегонів на Івано-Франківщині стали чинний глава держави Петро Порошенко та лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко. Головну конкуренцію їм склали Володимир Зеленський та Анатолій Гриценко.

Загалом на Прикарпатті в день виборів працювало 7 окружних і 1034 дільничні виборчі комісії. Право проголосувати на виборах Президента мали 1 055 280 прикарпатців. І за попередніми даними майже 62% реалізували своє виборче право

За даними ЦВК на 20 годину, коли дільниці вже закрились, явка склала 61,88% виборців. Найактивніше голосували в Івано-Франківську, Калуші, Долині та Тисмениці, а найпасивнішим виявився округ з центром у Надвірній. Загалом по округах ситуація виглядає так:

ОВК №83 (Івано-Франківськ) –64,1% виборців

ОВК №84 (Тисмениця) – 64,48% виборців

ОВК №85 (Калуш) – 64,77% виборців

ОВК №86 (Долина) –61,28% виборців

ОВК №87 (Надвірна) –59,13% виборців

ОВК №88 (Коломия) – 59,81% виборців

ОВК №89 (Снятин) –59,22% виборців.

Всі дільниці відкрились вчасно. Протягом дня спостерігачі фіксували кілька порушень, але вони суттєво на результат виборів не вплинули. Зокрема, на Калущині для голосування «на дому» на видали одну довідку на 60 виборців в Рогатинському районі нетверезий виборець повідомив про підкуп, а потім передумав, а в Івано-Франківську голова комісії відмовився надати можливість проголосувати виборцю, який змінив місце голосування – втім чоловік зміг реалізувати своє виборче право після втручання голови ОВК №83 Олександри Петрик.

Найактивніше прикарпатці підтримували чинного Президента Петра Порошенка. Про це свідчать офіційні дані ЦВК станом на 12:00.

Проте головним конкурентом дійсного глави держави в Івано-Франківській області став не Володимир Зеленський, а Юлія Тимошенко. Відрив між 1 та 2 місцем складає всього кілька десятих відсотка, і ледь не щогодини лідер президентської гонки на Прикарпатті змінюється.

Читайте також  Такого ніхто не очікував! Зеленський за дві години зробив більше ніж Порошенко за 5 років

Якщо ще до опівдня явним фаворитом був Порошенко, то після 14 години, коли ЦВК опрацювало біля 80% протоколів по регіону, на перше місце вирвалась лідерка “Батьківщини”.

В Івано-Франківську, де працювало 102 виборчі дільниці, лідерство все ж за Петром Порошенком. Результати паралельного підрахунку голосів у Івано-Франківську згідно протоколів з мокрими печатками оприлюднив міський голова Руслан Марцінків.

Згідно результатів найбільше голосів підтримки від франківців має чинний президент Петро Порошенко – 31 565 (26,97%). На другому місці Володимир Зеленський – 19 832 голоси (16,94%). Від нього зовсім небагато відстає Анатолій Гриценко – 19 433 (16.60%). На четвертому місці уподобань франківців Юлія Тимошенко – 16 972 голоси (14.50%). Закриває п’ятірку лідерів кандидат від націоналістів Руслан Кошулинський – 10 863 голоси (9,28%).

За даними Національного екзит-полу по Україні лідером електроральних симпатій став Володимир Зеленський, друге місце у Петра Порошенка, третє – за Юлією Тимошенко.
Загалом перша десятки виглядає наступним чином:

ЗЕЛЕНСЬКИЙ Володимир – 30,6%
ПОРОШЕНКО Петро – 17,8%
ТИМОШЕНКО Юлія – 14,2%
БОЙКО Юрій – 9,7%
ГРИЦЕНКО Анатолій – 7,1%
СМЕШКО Ігор – 6,5%
ЛЯШКО Олег – 4,7%
ВІЛКУЛ Олександр – 4,0%
КОШУЛИНСЬКИЙ Руслан – 1,7%
ШЕВЧЕНКО Олександр – 0,5%.

Паралельні підрахунки голосів суттєво не відрізняються від даних Національного екзит-полу. Зокрема Громадська мережа ОПОРА прогнозує з 95% впевненістю про такі результати президентських виборів (1296 із 1304 спостерігачів, 99,4% виборчих дільниць з 836047 голосів)

В ніч виборів головні конкуренти за президентське крісло зробили гучні заяви.

Петро Порошенко подякував усім українцям за активну участь на виборах і звернувся до молоді. Діючий президент заявив, що розуміє мотиви протестного голосування молодого покоління.

Читайте також  На Івано-Франківщині поліція розшукує батьків дівчинки, яка після ДТП перебуває в реанімації

“Все що ми робили протягом 5 років – для майбутніх поколінь. Ви бачите зміни в країні, але хочете, щоб зміни були глибшими і швидшими. Я повністю поділяю ваше бажання. Щоб зміни були якіснішими, ми маємо об’єднатися для того, щоб цього досягти. Не втрачати час. Я повністю розумію мотиви вашого невдоволення. Я почув вас. І прошу – почуйте і ви мене»,- сказав він.

Президент також акцентував увагу на тому, що всі досягнення останніх років дуже легко втратити.

«Точка неповернення не пройдена. Отак можна загубити все, що зроблено протягом останніх п’яти років… Для цього достатньо зробити помилку в другому турі. Більше нічого. Все решту зроблять за нас»,- зауважив він.

Володимир Зеленський також подякував українцям за підтримку та назвав результати екзит-полів, за даними яких він набирає близько 30% голосів, “початком шляху до перемоги”. Крім того, він спростував інформацію, що його штаб веде переговори про створення коаліції в другому турі президентських виборів з Юлією Тимошенко.

Юлія Тимошенко впевнена, що саме вона потрапляє в другий тур з Зеленським та закликала своїх прихильників йти «на виборчі дільниці». Проте дані з ЦВК та результати паралельного підрахунку голосів свідчать, що лідерка “Батьківщини” таки поступається чинному главі держави і займає тільки третю позицію.

Станом на 12:00 1 квітня ЦВК опрацювала майже 70% протоколів. Жоден з кандидатів в Президенти не зможе набрати більшості голосів виборців. Таким чином, попереду українців очікує другий тур, який пройде 21 квітня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.