Президент Алжиру оголосив про відставку

У вівторок, 2 квітня, президент Алжиру Абделазіз Бутефліка оголосив про відхід з поста глави держави. Він офіційно повідомив про своє рішення главу Конституційної ради країни.

Інформаційне агентство APS повідомило, що термін повноважень 82-річного Бутефліки на посаді президента закінчується 28 квітня 2019 року.

До цього після зустрічі вищого армійського командування країни заступник міністра оборони Алжиру Ахмед Гаід Салах заявив про негайний запуск процедури конституційного звільнення президента з посади відповідно до 102-ї статті конституції.

Дана стаття передбачає, що у випадку “важкої і тривалої хвороби” чинного президента Конституційна рада визнає главу держави недієздатним. Президент повинен повідомити раді про свою нездатність виконувати обов’язки. Після цього парламент повинен призначити тимчасового главу держави.

В цьому випадку тимчасовим президентом Алжиру стає 77-річний Абделькадер Бенсалех, який очолює Раду нації (верхню палату парламенту) з січня 2016 року.

Бутефліка займає пост президента Алжиру з 1999 року, в лютому 2018 року в країні почалися масові демонстрації проти влади, демонстранти виступали проти рішення глави держави балотуватися на п’ятий президентський термін.

11 березня Бутефліка офіційно відмовився від планів брати участь у виборах
, але на невизначений час переніс голосування, які було заплановано на 18 квітня. В кінці березня голова партії “Національне демократичне зібрання” Ахмед Уяхья закликав Бутефліка скласти повноваження.

Що відбувається в Алжирі?
10 лютого 2019 року Бутефліка оголосив про намір брати участь у президентських виборах.

1 березня 2019 року тисячі людей вийшли на протести саме через оголошення чинного президента Бутефліки свого наміру вп’яте балотуватися на цю посаду. Поблизу президентського палацу у столиці Алжиру між протестувальниками та правоохоронцями виникли сутички.

8 березня 2019 року в антиурядовій маніфестації проти чинного президента країни взяли участь понад мільйон людей.

Читайте також  Що буде, якщо в Україні введуть воєнний стан, – огляд преси

Чому висунення Бутефліки викликало такий резонанс?
Бутефліка очолює країну з 1999 року, у 2013 році він переніс інсульт і з того часу вкрай рідко з’являвся на людях та жодного разу не виголошував тривалих промов. Але головне, що у 2016 році в Алжирі була проведена конституційна реформа, яка відновила обмеження президентських повноважень двома термінами по 5 років. Тобто, спроба залишитися на посту президента з боку Бутефліки неконституційна в принципі.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.